Zuidooster onder de indruk van oorlog

Burgemeesters Gido Oude Kotte en Stan van Kessel leggen een bloemstuk bij het monument

Door: Arjen Vos. Zoals Nationale Dodenherdenking op 4 mei een traditie is, zo geldt dat ook voor de jaarlijkse adoptie van het monument in de gevel van het raadhuis. Vorige week donderdag was Openbare Basisschool De Zuidooster uitverkoren om bloemen bij de gedenksteen te leggen en te horen en zien wat de Tweede Wereldoorlog voor Aalsmeer betekend heeft.

Op de fiets kwamen de groep-achters uit Aalsmeer-Oost naar het centrum om in de Trouwzaal door kinderburgemeester Stan van Kessel als burgemeester Oude Kotte te worden toegesproken. Deze laatste ging met de scholieren in gesprek over oorlog en vrede en vroeg hen onder meer of ze bang zijn dat zelf ooit oorlog zullen meemaken. “Jullie moeten er niet van wakker liggen maar een zekerheid dat je nooit in je leven oorlog mee zult maken is er niet,” aldus de burgemeester die in dat licht refereerde naar het feit dat er van de bijna 200 landen die de wereld telt zo’n 150 direct of indirect betrokken zijn bij een oorlog. Om te beseffen hoe erg oorlog is en te voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt is het volgens hem van belang om de mensen te gedenken die tijdens een oorlog omgekomen zijn.

De film met Nico Borgman

Aalsmeers oorlogsverleden
Daarna droeg een aantal kinderen een zelf geschreven gedicht voor om zich vervolgens te verplaatsten naar de Raadskelder waar de film werd vertoond waarin oud-wethouder wijlen Nico Borgman vertelde over zijn belevenissen in de oorlog en de rol die zijn vader in het verzet had vertolkt. De film met daarin beelden uit het Aalsmeerse oorlogsverleden maakte indruk. Voor de ademloos toekijkende en luisterende kinderen bijzonder om min of meer bekende plekken in hun woonplaats te zien ten tijde van oorlog.

Avondvierdaagse
Ook aanwezig was Paul Jensen, voorzitter van het Aalsmeerse Veteranencomité. Hij leerde de kinderen wat een veteraan is (‘een militair die het land diende in oorlogsomstandigheden of tijdens een vredesmissie’) en vertelde over zijn eigen ervaringen. De indrukwekkende rij medailles op zijn tenue trok de aandacht. “Die heb ik niet verdiend met de avondvierdaagse,” aldus Jensen.

Veteraan Paul Jensen

Respect
Tot besluit was het tijd voor de plechtige bloemengroet bij het monument in de gevel van het raadhuis. De burgemeester riep de kinderen op de witte anjers met respect en zonder woorden bij de elf namen van Aalsmeerders die in de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen, neer te leggen. Samen met Stan van Kessel legde hij eerst zelf een bloemstuk neer waarna de kinderen volgden.

(Foto’s Arjen Vos)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin