Er ging eerst een regionale D66 vergadering van anderhalf uur op de harde houten banken van de veilingzaal in The Beach aan vooraf, maar toen kon D66 Aalsmeer afgelopen zaterdagmiddag toch echt het nieuwe jaar inluiden. Het was ook de plek waar Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg vanaf het balkonnetje van de veilingmeester de hoop uitsprak dat D66 nog meer raadsleden en nog meer wethouders zou krijgen. Lijsttrekker Wilma Alink-Scheltema liet vanaf dezelfde plek weten blij te zijn dat D66 Aalsmeer weer meedoet en dat het tijd is om na het PACT-avontuur zelfstandig verder te gaan.
Alink beloofde in haar toespraak dat D66 Aalsmeer zich bezig gaat houden met wonen, werk, klimaat, onderwijs, milieu en de luchthaven Schiphol. Dat wil ze op een duurzame manier doen met oog voor ouderen en mensen die afhankelijk zijn van de bijstand. Vervolgens was het tijd voor de beste wensen, de wandelgang en een glaasje hier en daar. In een geanimeerde sfeer in dat stuk cultureel erfgoed dat de gebouwen van The Beach nu eenmaal zijn, viel te beluisteren dat het erg goed gaat met D66. Dat komt omdat er nog nooit zoveel leden konden worden genoteerd: ruim 28.000 op dit moment. Daarmee gaat D66 samen met GroenLinks het ledenaantal van bijvoorbeeld de VVD voorbij.
Nooit meer dan twee
Het verleidde de immer beschaafde Willem Kikkert, eerder al raadslid voor PACT en nu nummer 2 op de lijst, tot de enthousiaste uitspraak dat hij hoopt dat D66 vijf zetels gaat behalen. Net zoveel als nu het hele progressieve blok dat heeft. Wat dat betreft houdt de lijsttrekker zich ook niet onbetuigd want zij hoopt op vier zetels. Het zou een unicum zijn want D66 haalde nooit meer dan twee zetels in Aalsmeer. Uniek is ook dat D66 Aalsmeer als enige twee vrouwen in de top drie heeft staan. Kortom D66 heeft er zin in.
KRO/NCRV Monitor
En zin, dat heeft ook nummer 3 Judith Keessen. Zij liet weten dat ze zich via een oproep via Facebook had aangemeld voor het KRO/NCRV-programma Monitor. Monitor is een journalistiek platform dat maatschappelijke kwesties met behulp van het publiek onderzoekt. Keessen vertelde dat er aanstaande donderdag een ploeg van Monitor bij haar aan de Buurt op bezoek komt. Monitor komt met haar praten over geluidslawaai. Daarnaast over de handtekening die nieuwe bewoners in nieuwe huizen binnen de geluidszone moeten zetten en de boete die ze zouden krijgen als ze toch gaan klagen over lawaai en of fijnstof. Dit laatste is een bericht dat steeds weer opduikt. Hopelijk gaat Monitor er duidelijkheid in verschaffen.
Geruchten eerst ontzenuwen
En over geruchten gesproken. AalsmeerVandaag heeft zeer recent weer geleerd dat afgaan op een enkel gerucht journalistiek gezien niet altijd handig is. Zo hebben we vorige week gemeld dat ons uit de wandelgang een tip had bereikt dat D66-man en raadslid Rik Rolleman een ondersteuningsverklaring voor Absoluut Aalsmeer zou hebben ondertekend. Zo’n receptie is dan wel het moment om op de man af te vragen of dat klopt. Het is hier ook weer het typische geval van de klepel en de klok en van het feit dat Aalsmeer toch gewoon een dorp is. Ja, Rolleman heeft vorige week inderdaad een ondersteuningsverklaring getekend alleen was die niet voor AA, maar natuurlijk voor zijn eigen D66. Dat leert weer dat we als AV niet over een nacht ijs kunnen en mogen gaan.
Oorverdovend stil
En D66 is niet de enige nieuwe partij die een ondersteuningsverklaring van minstens twintig Aalsmeerders moet hebben om mee te mogen doen. Het geldt voor AA, maar voor ook GroenLinks en voor het oorverdovend stille kamp van de sociaaldemocraten. GroenLinks en PvdA zijn net als D66 na het PACT-avontuur namelijk helemaal ‘nieuw’ in de verkiezingen. Diverse telefoontjes naar het gemeentehuis met de bedoeling te achterhalen of inderdaad partijen voldoende steun krijgen, leverde tot nu toe nog geen resultaat op.
Tegen landelijke trend in
Waar Aalsmeer één van de eerste gemeenten met een lokale partij was, gaat de politiek in dit mooie dorp nu helemaal tegen een landelijke trend in. De opmars van de lokalen lijkt landelijk niet te stuiten. Ambtenarenmagazine Binnenlands Bestuur meldt dat er bijna 9000 raadsleden zijn. Meer dan 30 procent daarvan wordt ingevuld door lokale partijen. Dat zijn er net zoveel als er door het CDA worden geleverd. Dan volgt de VVD met 1089 raadsleden en de PvdA met nu nog 836 vertegenwoordigers. De lokale partijen zijn sinds 2002 bezig met een gestage opmars in de raadszalen. In 2002 waren er 2.868 raadsleden namens lokale partijen actief en in 2014 steeg het aantal voor het eerst boven de 3.000.
De lokalen leveren inmiddels ook de meeste wethouders. Van alle wethouders is een op de vijf vrouw. Van alle raadsleden is 28 procent vrouw. Voor Aalsmeer rest het antwoord op de vraag waar de progressieve stemmers van Aalsmeerse Belangen zich naar toe gaan wenden. Het conservatievere deel van AB gaat door als AA. De progressieve stemmers van AB zullen zich nog wel een keer achter de oren krabben. D66 en GroenLinks lijken hier de spekkopers.
Tekst Jan Daalman, foto's Arjen Vos
(advertentie)