Info-avond kan achterdocht rond migrantenhotels niet wegnemen

De afdeling communicatie van de gemeente had gisterenavond veel, zo niet alles, uit de kast gehaald om bewoners en ondernemers uit Aalsmeer-Oost positiever te stemmen over arbeidsmigranten en de bouw van twee voorzieningen in Greenpark om deze mensen te huisvesten. Plaats van handeling was een van de zalen van The Beach. Zo’n 150 mensen vonden het onderwerp de moeite waard. Ze konden aan de hand van een soort circuit spreken met allerlei partijen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de plannen voor de huisvesting van uiteindelijk 600 tijdelijke arbeidskrachten. Het leek aan het einde van de avond niet op dat de gemeente de angst bij de omwonenden heeft weg kunnen halen.

Ongetwijfeld hadden veel van de bezoekers elkaar maandagavond nog gesproken in het Dorpshuis van Kudelstaart. Het thema van die avond was Aalsmeer en de metropool. Centrale vragen waren: hoe verandert de wereld Aalsmeer en welke kansen en uitdagingen liggen er voor Aalsmeer, als gemeente en als onderdeel van de metropoolregio? De avond in The Beach sloot hier naadloos bij aan. De vraag naar arbeidsmigranten in de hele regio neemt namelijk toe, de economie trekt aan hetgeen betekent dat er in de nabije toekomst een groot tekort aan huisvesting zal ontstaan.

1700 bedden
Het antwoord van de regio hierop is om 1700 bedden te realiseren waarvan maximaal 600 in Aalsmeer. Het betekent dat er op termijn in Greenport op drie locaties migrantenhotels verrijzen. Om te beginnen in de Japanlaan vlak bij de grote bakkerij die helaas nu al geuroverlast veroorzaakt in het gebied. De geur van versgebakken brood ’s morgens in alle vroegte begint verschillende bewoners te veel te worden. Er zijn dan ook al aardig wat klachten richting gemeente gegaan.

Beluste mannen
Dat er nog meer zorgen zijn onder de bewoners in Oost is duidelijk. Zij stellen dat de gemeente de initiator en ondernemer John Celie van Celieplant belangrijker vindt dan de bewoners. De speciaal hiervoor opgerichte Belangenvereniging Plan Oosteinde (BPO) wil de komst van deze drie migrantenhotels op alle mogelijke manier bestrijden. Ruim 500 bewoners zouden al een handtekening hebben gezet onder een petitie. Het wonderlijke is echter dat vertegenwoordigers van de actieclub niet met naam en toenaam in de pers willen. Er wordt zo wel van alles geroepen, bijvoorbeeld dat de gemeente een openbare discussie vermijdt en niet juist informeert, dat er straks 200 beluste mannen de wijk in zullen gaan na werktijd, dat burgers niet de kans krijgen om te reageren en dat men bang is voor geweld en openbare dronkenschap. De gemeenteraad heeft echter al in 2011 en nogmaals in 2016 met ruime meerderheid de structuurvisie Greenpark vastgesteld. Daarna zijn er in 2016 diverse bijeenkomsten georganiseerd voor omwonenden. Kansen om een stem te laten horen zijn er dus wel geweest. Maar ja, je kunt ook gewoon niet eens zijn met elkaar.

In gesprek
Deze bezoekers konden zoals gezegd gisteravond in gesprek met bestuurders en medewerkers van de gemeente, met de initiatiefnemers en met de toekomstige beheerders van de logieslocaties en bedrijven uit de regio die arbeidsmigranten in dienst hebben. Nu is het nog zo dat krapte aan huisvesting leidt tot ongewenste situaties zoals overbewoning op illegale en kwalitatief slechte locaties.

Strenge huisregels
Vanuit dat licht bezien kregen deze bewoners de kans om hoogstpersoonlijk met John Celie te praten. Of met twee Poolse dames met een Advies & Administratiekantoor dat tijdelijk arbeidskrachten adviseert over ziektekosten en belastingen. Er was ook een adviseur van het Expertisecentrum Flexwonen. Een onafhankelijk instituut dat gemeentes helpt om geschikte huisvesting voor arbeidsmigranten te ontwikkelen. Maar ook met de firma Ruigrok die meer dan 20 jaar ervaring heeft met het beheer van migrantenlocaties. Deze club zegt strenge huisregels te hanteren, zoals bijvoorbeeld een avondklok vanaf 22.00 uur, camerabewaking en een paar huismeesters die permanent aanwezig zijn.

Tyfuszooi
Bij Celieplant werken zo’n 200 uitzendkrachten die nu van heinde en ver komen om te werken. John Celie is daarom een warm voorstander van de bouw van een migrantenhotel vlakbij zijn bedrijf. Hij nodigde alle verontruste bewoners in Oost uit om te komen kijken hoe zo’n migrantenhotel werkt. Hij is bereid om samen met hen te gaan kijken op locaties waar zo’n formule al wordt toegepast. “Het gaat er om dat het goed geregeld is. Al mijn werknemers weten hoe het werkt. Als ze de fout in gaan, als ze overlast geven of als ze er een ‘tyfuszooi’ van maken gaan ze er gelijk uit en hebben ze geen werk meer. De koppeling van wonen en werken is in deze tijd essentieel daarom nodig ik alle bewoners uit om echt een keer te komen kijken hoe het nu werkt,” aldus Celie op wiens uitnodiging niet of nauwelijks werd gereageerd.

Bowlingbaan
Wim Reedijk, adviseur van het Expertisecentrum Flexwonen is gevraagd om naar de plannen te kijken. Op voorhand stelt hij dat de ervaring leert dat hoe groter het complex is, hoe beter het te beheren valt. “Mijn ervaring is dat hoe beter de voorzieningen en de recreatieve mogelijkheden hoe minder overlast er is. Ik ken voorbeelden waarin een buurt tegen de komst van zo’n migrantenhotel was en dat men er uiteindelijk achter kwam dat het hotel al drie maanden draaide zonder dat de buurt het door had. Een ander voorbeeld is een buurtschap in Steenbergen. Dat is een gemeenschap waar 1100 mensen wonen en waar een hotel gerealiseerd is voor 400 migranten. Ook dat loopt goed. Dat komt omdat de voorzieningen goed zijn. Er is bijvoorbeeld een bowlingbaan aangelegd. Mijn eerste indruk van deze plannen is dat ze er goed uitzien en dat er goed is nagedacht over de recreatieve mogelijkheden zoals een biljarttafel en een trapveldje.”

Omgevingsvergunning
Voor de locatie aan de Japanlaan is inmiddels een omgevingsvergunning aangevraagd. Het college gaat daar in november een besluit over nemen. Daarna ligt de aanvraag nog zes weken ter inzage en hebben bewoners nog een kans om te reageren. Pas als de vergunning rond is kan de bouw beginnen. Naar verwachting gaan de deuren van het logies op z’n vroegst open eind 2018. Voor de tweede locatie aan de Legmeerdijk is een vergunningsaanvraag in voorbereiding. De gemeenteraad besluit pas over derde locatie bij de Molenvlietweg als bekend is hoe beide hotels functioneren.

De achterdocht bij de bewoners leek door de informatieavond niet te zijn weg genomen. Het is de vraag of dat ooit nog zal gebeuren.

Tekst Jan Daalman, foto’s Jaap Maars (zie ook de gallery onder de advertentie van de AalsmeerVandaagkalender)

(advertentie)

3 reacties

  1. Avondklok om 22.00 ???
    Denk niet dat je dat zomaar in kunt stellen, zou ook wel heel raar zijn.

  2. Het is maar aan welke kant je staat
    Het heeft juist goed gewerkt
    Bij eerdere locaties(2 stuks) waren er wel bijeenkomsten met inspraak wat leidde tot het niet doorgaan van de goedkeuring
    Nu is er bewust voor een andere vorm gekozen en nu gaat het wel plaatsvinden
    De burgers staan buitenspel

  3. De gekozen vorm van voorlichting werkt niet; ga een discussie aan met de zaal, dan komen ook de positieve aspecten aan bod. Het geeft dan tevens de mogelijkheid om af te tasten, hoe groot de groep tegenstanders is en welke valide argumenten ze hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin