Bij 5.500 inwoners van Aalsmeer en Kudelstaart viel deze week een uitnodiging voor de gemeentepeiling 2015 op de mat. Ze worden per brief gevraagd een digitale enquête in te vullen over onderwerpen als kwaliteit van de woonomgeving, sport, veiligheid, media, verkeer en vervoer, afval, vrijwilligerswerk en meer.
De gemeente onderzoekt Aalsmeer “in breedte en diepte”, zoals ze dat zelf in een persbericht uitlegt. De resultaten van de gemeentepeiling, die na de zomer bekendgemaakt worden, geven de bestuurders en ambtenaren inzicht in hoe bewoners tegen zaken binnen hun gemeente aankijken. De gemeente belooft rekening te zullen houden met de mening en wensen van de inwoners. De signalen uit de samenleving wil ze omzetten in “actiepunten”.
VVV-bon
Op verzoek van de gemeente voert onderzoeksbureau I&O Research het onderzoek uit. De aangeschreven inwoners zijn willekeurig uitgekozen uit het bevolkingsregister van de gemeente. Om iedereen enthousiast te krijgen om de vragenlijst in te vullen worden er tien VVV-bonnen van € 25 verloot onder de deelnemers.
De vragenlijst, waarvan het invullen ongeveer een kwartier duurt, dient voor 3 mei ingevuld te zijn. De deelnemers kunnen inloggen op de gemeentewebsite met een unieke inlogcode. De privacy is gewaarborgd, omdat de gegeven antwoorden losgekoppeld worden van de naam en e-mailgegevens.
Redelijk vriendelijk
De vorige gemeentepeiling dateert van 2012. De bedoeling was toen elke twee jaar het onderzoek te houden om “nieuwe ontwikkelingen en trends” op het spoor te kunnen komen. Het is al met al een jaar later geworden.
Een van de conclusies van de gemeente was dat inwoners in 2012 een “overwegend positief beeld” van het dorp hadden. “Aalsmeer is redelijk vriendelijk, provinciaals, een beetje gezellig en een tikje rustig.”
Foto Arjen Vos
2 reacties
Geacht college. Bedankt voor de mogelijkheid om mijn mening aan u kwijt te kunnen. Gelukkig weet ik u ook op andere, betere locaties en omstandigheden te vinden. Ik zal uiteraard, net zo als al die andere 5.500 geluksvogels, mijn medewerking aan uw gemeentepeiling 2015 verlenen. Toch bekruipt mij een jeukerig gevoel, met name bij de woorden: Willekeurig en Enquêteren. Ik geef mijn antwoorden niet zo maar willekeurig en heb daar ook geen ingeschakeld onderzoeksbureau voor nodig. Of het nu 15 minuten duurt of 1 uur, ik neem de tijd ervoor. Ik hoop ook dat u er de tijd voor neemt, maar niet te lang en rekening gaat houden met ‘onze’ mogelijke wensen in uw beleid, na de beantwoording. O ja, laat u die VVV-cadeaubon van € 25 maar zitten. Omkopen doe je alleen bij je (klein)kinderen.
De eerste gemeentepeiling gaf een beeld van 2012. In een ideale wereld zijn de vragen in de peiling 2015 identiek zodat men de uitslagen rechtstreeks kan vergelijken. Dat geeft inzicht in de vraag hoe de houding van de Aalsmeerse bevolking is geëvolueerd. Nu tussen de eerste en tweede peiling een nieuw college is aangetreden dat met 12-11 zetels steunt op de kleinst mogelijke meerderheid, en de afgelopen jaren zich kenmerken door omvangrijke bestuursperikelen, zou het zinvol zijn de inwoners aanvullend specifieker vragen voor te leggen. Als dat is gebeurd moet de vraag luiden wie die aanvullende vragen heeft opgesteld: het college of de raad. En voor alle duidelijkheid: de (politieke) opdrachtgever geeft het onderzoeksbureau aan wat hij/zij wil weten, de (onpartijdige, wetenschappelijk ingestelde) onderzoekers formuleren de vragen. Kan de gemeentevoorlichter hier uitsluitsel over geven?