Weer meer aal in Westeinder

Het lijkt misschien geld in het water gooien, wat plaatselijke palingvisser Theo Rekelhof afgelopen dinsdag deed. Naar schatting 75.000 glasaaltjes werden uitgezet in de Westeinder Plassen. Per kilo kwam dat neer op 90 euro. Volgens Rekelhof een koopje.

“Vorige keer kostten de aaltjes 450 euro de kilo.” Bijna elk jaar worden er minimaal 30.000 glasaaltjes in de Westeinder uitgezet. De kosten voor het aanvullen van de visstand worden netjes gedeeld door Hengelsportvereniging Vislust, de gemeente Aalsmeer en Rekelhof.

Spaghettisliertjes
De glasaaltjes hebben er een bijzondere reis op zitten als ze vanuit hun piepschuimen reiskoffertjes het zoete water van de Poel inglijden. Gevangen bij de kust van Engeland zijn de pakweg zeven centimeter lange ‘spaghettisliertjes’ al helemaal de Atlantische Oceaan overgestoken.
 
Begonnen in de kraamkamer van de Sargassozee ten oosten van Midden-Amerika. In Engeland ‘stapten’ ze met zijn allen op het vliegtuig naar Lelystad waar Theo Rekelhof ze hoogstpersoonlijk afhaalde. Toen met de auto naar Kudelstaart en tot slot met de boot het water op, waar ze in plukjes her en der worden losgelaten.
 
Broodnodig
Theo krijgt hulp van Ton Nisters, secretaris van Vislust, en van stagiair Dylan Flobbe, die de motorboot de goede kant op stuurt. Rekelhof en Nisters beseffen dat nooit helemaal met zekerheid te zeggen valt hoeveel aaltjes uitgroeien tot volwassen exemplaren. Toch zien ze het uitzetten van de aaltjes als broodnodig.
 
“De kust van Nederland is met sluizen en dammen zo gesloten dat het bijna onmogelijk is voor de glasaal om het zoete water te bereiken. Daarom helpen we ze een handje,” legt Rekelhof uit. Uiteraard is het ook te doen om de broodwinning in stand te houden. “Per jaar vang ik er zo’n 5000. Maar de aaltjes die we vandaag hebben uitgezet, zijn pas over een jaar of vijf groot genoeg voor consumptie. Een paar weken geleden hebben we ook 4500 stuks pootaal uitgezet. Dat zijn wat grotere jongens, die eerder volwassen zijn.”
 
Beschermd
Overigens blijft de paling een beschermde vissoort. Dat betekent dat er wel op gevist mag worden, maar dat de vis direct na de vangst moet worden teruggezet. Rekelhof is de enige met licentie om paling in de Westeinder Plassen voor commerciële doeleinden te vangen.
 
Op televisie
De EO heeft opnamen gemaakt van het uitzetten van de paling. Komende woensdag 9 april wordt er een item aan Rekelhof gewijd in het teveisieprogramma Melk en Honing. De uitzending begint om 19.20 uur op Nederland 2.
 
Foto’s: Theo Rekelhof en Ton Nisters brengen de 'wereldreizigers' op hun nieuwe bestemming. (foto’s Arjen Vos)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin