Windturbines recyclen: de feiten op een rij

(Foto Pexels)

Misschien wel een van de meest veelbelovende duurzame energie-opwekkers van deze tijd, windturbines, zijn in staat om met de ideale omstandigheden tot wel 80 procent van hun maximale energiecapaciteit te leveren. Dit is een efficiëntie die aanzienlijk hoger is dan vele andere vormen van duurzame energie. Maar toch hebben ook windturbines geen oneindige levensduur, en moeten ze na 20 á 25 jaar vervangen worden. Wat gebeurt er met deze gigantische structuren als ze hun bruikbare leven eenmaal hebben bereikt?

Welke materialen worden gerecycled? Daar waar sommige componenten van een windturbine relatief eenvoudig te recyclen zijn, zoals koper, staal en aluminium van de rotorbladen, tandwielsystemen en generatoren, zijn het de composietmaterialen in de rotorbladen die een uitdaging vormen voor het recyclingproces. De reden hiervoor is dat de composietmaterialen meestal bestaat uit een vezels en harsen, die moeilijk te scheiden zijn voor hergebruik.

Metaalrecycling
Smelten, zuiveren en vervolgens omvormen tot nieuwe producten; dit is wat er gebeurt met de metalen delen van een windturbine. Neem bijvoorbeeld de toren en de generator, die meestal zijn gemaakt van staal en andere legeringen. Ze worden gesmolten en hergebruikt in een breed scala aan toepassingen, die uiteindelijk van toepassing zullen zijn in diverse sectoren, van de bouw tot in de fabricage van nieuwe turbines. 

Composieten
Met name de rotorbladen vormen een dilemma voor het recyclingproces, omdat ze gemaakt zijn van complexe composieten om ze zowel lichtgewicht als duurzaam te maken. Dit maakt de duurzaamheid van recycling ervan echter lastig; ze worden mechanisch vermalen om het materiaal in de cementproductie te gebruiken of moeten aan de hand van thermische processen worden afgebroken. Deze methoden zijn helaas niet heel ideaal vanuit milieu-oogpunt.

Het circulair maken van windturbines
Een van de belangrijkste doelen voor de toekomst van het recyclingproces van windturbines, is de ontwikkeling van de circulaire levenscyclus. Dit begint al bij het ontwerp. Windturbines worden zodanig vormgegeven dat elk component gemakkelijk te demonteren en te recyclen is. Zo wordt het makkelijker om de meer duurzame recyclingmethoden toe te passen, zelfs voor de lastig te recyclen composietmaterialen. Dit kan zowel economisch als ecologisch voordeel opleveren.

De reycling-specialist
Het kan niet ontkend worden dat windenergie een belangrijke bijdrage levert voor een holistische transitie naar duurzame energie, en de industrie moet de uitdaging van het optimaal recyclen van windturbines serieus nemen. 

Benieuwd naar de mogelijkheden voor de recycling van windturbines en meer? Voor een betrouwbare partner voor de waardeoptimalisatie van schrootmaterialen, neem contact op met Jansen Recycling Groep, experts in het zo efficiënt en duurzaam mogelijk recyclen van diverse materialen. 

(Partnerbijdrage Equote)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin