Wie rijdt er op de terugweg?

(Advertorial) In 2016 zijn Nederlanders 9,7 miljoen keer met de auto op vakantie geweest. De auto is het populairste vervoersmiddel voor op vakantie gevolgd door het vliegtuig. Op vakantie rijd je vaak lange stukken snelweg richting frankrijk, spanje of italië. Echter wordt er aangeraden niet langer dan 4,5 uur achter elkaar te rijden. Aangezien de populairste vakantiebestemmingen op meer dan 4,5 uur rijden liggen is het handig als je van chauffeur kunt wisselen met familieleden of vrienden. Maar ben je dan eigenlijk nog wel verzekerd? En welke dekking kan je dan het beste kiezen? Stel je bent met een lease auto of een auto van de zaak op pad, wat zijn de regels dan? En wat gebeurd er als iemand schade rijdt of een ongeluk heeft met een andere weggebruiker? In Nederland iets van iemand lenen zonder tegenprestatie heet ‘bruikleen’ voor de wet. Ook als er een klein bedrag wordt betaald, bijvoorbeeld voor brandstofkosten, blijft het bruikleen. Je auto uitlenen aan kinderen of partners is geen probleem zolang je zelf maar de hoofdbestuurder blijft en dus het vaakst in de auto rijdt. Zodra een kind vaker in je auto rijdt dan jij, moet je dit opgeven bij je verzekeraar zodat het risico opnieuw ingeschat kan worden. Dat kan resulteren in een hogere premie omdat beginnende bestuurders worden gezien als een hoger risico door verzekeraars. Wil je je huidige verzekering vergelijken of een nieuwe verzekering afsluiten? Dat kan op een aantal verschillende websites zoals: Price Wise, Indipender en verzekering.nl

Wat als je betrokken bent bij een ongeval?
Als iemand anders dan jijzelf met jouw auto schade rijdt is de schade aan de tegenpartij in ieder geval gedekt door de WA dekking, mits de bestuurder in het bezit is van een geldig rijbewijs. Of de schade aan je eigen auto gedekt is ligt ten eerste aan de dekking van de verzekering die je hebt afgesloten voor je auto. Bij een allrisk verzekering is schade aan je eigen auto gewoon verzekerd. In het geval van een WA of WA+ verzekering, wordt schade aan je eigen auto niet vergoed. Onderaan de streep kost een schade aan je auto altijd geld. Zelfs met een allrisk verzekering kan je geld kwijt zijn aan een eigen risico en aan een aftrek op je schadevrije jaren. Maak daarom op voorhand duidelijk afspraken over kosten in het geval van schade of een ongeluk.

Bij wie komen de boetes terecht?
Wanneer er snelheidsovertredingen worden begaan door iemand anders in jouw auto, komt de boete alsnog bij jou op de mat. Jij bent verantwoordelijk voor jouw auto en dus wat daar mee wordt gedaan. Als iemand wordt staande gehouden in jouw auto moet hij/zij altijd kentekenbewijs en verzekeringspapieren kunnen tonen. Ook is het handig om standaard eens schadeformulier in de auto laten liggen.

Om er zeker van te zijn dat je zonder zorgen op vakantie kunt met de auto, kan je online een vergelijking maken tussen verschillende verzekeraars. Als je nog geen verzekering hebt kun je dat ook doen op bijvoorbeeld: verzekering.nl, Indipender of 5 price wise.

(Foto via Trafic Today)

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel