AalsmeerVandaag geeft wekelijks een podium aan ondernemers die betrokken zijn bij de BusinessClub van FC Aalsmeer. In een kort interview vertellen deze ondernemers wie ze zijn en wat hun motivatie is en geven ze een inkijkje achter de schermen van hun bedrijf. Vandaag de beurt aan Rutger Baars van Braam recycling Aalsmeer.
Door: Jaimy van Eenennaam. Wie is Rutger en hoe ben je in deze business/branche terecht gekomen? Van jongs af aan ben ik al gek op happertjes, kraantjes, shovels en tractoren. Mijn vader zei vroeger dat ik maar moest gaan studeren, want dan koop je een tractor in plaats van dat je op een tractor zit. Dat advies heb ik opgevolgd door de studie Commerciële Economie af te ronden. Daarna ben ik in de pharmacie terecht gekomen.
Van schelpenvervoerder tot specialist in sloopwerk en recycling
Zo’n 8 jaar geleden stond ik naast Rene Braam in een cafe in Amsterdam en toen raakten wij aan de praat. Hij gaf aan dat hij in de aannemerij en scheepvaart zat en dat leek mij ook wel wat. Zo ben ik nu 7,5 jaar geleden in dienst getreden bij Braam recycling. Op dat moment was het nog niet zo’n uitgebreid (of een kleinschaliger) bedrijf. Het was toen meer een aannemersbedrijf. Daarna zijn we meer richting recycling gegaan. We zaten eerst in de haven van Beverwijk. We kwamen steeds meer in aanraking met moeilijke stromen en productie. Op een gegeven moment kwam circulariteit steeds meer om de hoek kijken. (Hierin zijn we ons gaan specialiseren en vanuit daar zijn we een erkend verwerker geworden). Toen zijn we daarin verder gegaan en zijn we een erkende verwerker geworden. Nu zijn we vooral bezig met grondreiniging, asbestsanering en puinbreken.
We merken dat de markt verandert. Je gaat niet meer kijken naar wat je ermee kan, maar meer naar hoe je het in de basis zo goed mogelijk in de originele vorm kan behouden. Vroeger als er een nieuwe stoep moest komen, dan werd het opgegraven en dan werd het naar de puinrecycling gebracht. Vervolgens werd het door een puinbreker gegooid en dan werd het weer opnieuw gebruikt voor een fundatie voor een nieuwe weg.
Nu doen we dit anders. Al het beton wat erin zit haal je eruit en dat breken we op bepaalde fracties, zodat het als nieuwe grint voor nieuw beton kan fungeren. Je maakt er dus als het ware nieuw beton van in plaats van standaard wegfundatie.
Sinds 1 oktober 2022 huren wij onze ruimte van de gemeente in Aalsmeer. Van de locatie in Aalsmeer willen we een circulaire hub maken. We streven ernaar om 100% gebruik te maken van dezelfde materialen, want dan kunnen we het volledig recyclen tot eenzelfde hoogwaardig product. In Aalsmeer willen we de stoepranden en tegels in zijn geheel oprooien en schoonmaken. Dit leggen we op een pallet, spuiten we af en vervolgens komt er een coating overheen. Zo kunnen we de gemeente weer hun eigen tegels aanbieden, zodat je geen nieuwe tegels meer hoeft te maken. We ontwikkelen onszelf steeds meer richting een circulaire hub.
Wat is jullie onderscheidend vermogen en waarom maakt dit jullie bijzonder?
Door middel van innovatie blijven wij ons ontwikkelen. Een van onze krachten is dat we in Nederland best wel groot zijn, maar ook wel weer klein. Ons team bestaat uit zo’n 30 mensen en met dit team hebben we best een grote slachtkracht in Noord-Holland en Zuid-Holland. Daarnaast zijn wij ook in staat om zelf mee te investeren in projecten. Dit kan een proces ook versoepelen. Denken in oplossingen in plaats van in problemen. Nauwe samenwerking met een aantal niche bedrijven waardoor we projecten beter kunnen aanpakken. Een plek waar klanten zich welkom voelen.
Welke uitdagingen zijn er binnen jullie business/branche?
We hebben hele goede contacten met de gemeente nodig. Bij ons is het belangrijk om de gemeenten en de overheid mee te krijgen in projecten. Ik zie wel dat er een kantelpunt is gekomen en dat gemeenten en de overheid snappen wat we leveren. Het is belangrijk dat gemeenten mee ontwikkelen. Dit kan zich uiten in investeren en commitment geven.
In deze branche gaan we steeds meer op zoek naar kwaliteit en duurzaamheid en CO2 besparen. Je ziet dat de wereld wil bijdragen aan duurzame circulaire CO2 besparende oplossingen. Daar geloof ik nu ook echt in, omdat ik het met eigen ogen zie.
Waarom zijn jullie lid geworden van de Businessclub?
We zijn nu ook gevestigd in Aalsmeer. Je kunt impact maken door verbinding te zoeken in de circulariteit van duurzaamheid. Graag zoeken we hier lokaal de verbinding in Aalsmeer.
Slogan/markante uitspraak
Met meer Braam mensen op basis van een innovatieve, circulaire en duurzame wijze impact maken met de diensten die we leveren voor de wereld.
(Proberen op innovatieve wijze projecten aan te pakken, met als doel een zo duurzaam mogelijk en ciculaire dienst te leveren)
Braam Recycling Aalsmeer
Hornweg 7
1432 GB Aalsmeer
T. 088-4005300
www.braamaalsmeer.nl
www.linkedin.com/company/braamrecycling
www.facebook.com/braamrecycling
rutger@braamrecycling.nl
Ook lid worden van BusinessClub FC Aalsmeer? Meld je hier aan. Houd tevens onze LinkedIn-Pagina in de gaten voor het laatste nieuws.