Vertrouwenspersonen in het middelpunt

Door: Arjen Vos. Waar het een paar jaar geleden begon met ‘me too’, was de term die daarop volgde ‘grensoverschrijdend gedrag’. In dat licht vond 29 februari bij veredelgigant Dümmen Orange aan de Hoofdweg de tweede Meer voor Ondernemersavond van dit jaar plaats. Diverse sprekers vertelden over hun ervaring met de rol van vertrouwenspersonen.

Reinoud Hagen aan het woord

De avond begon met een uitleg van Reinoud Hagen over het bedrijf waar hij een van de 6000 werknemers is. Dümmen Orange opereert wereldwijd en het wereldkaartje dat hij toonde wees aan dat er geen windrichting te bedenken is waar de veredelaar niet acteert. Zijn collega Manuela van Leeuwen, sinds 2016 de (enige..) vertrouwenspersoon binnen de Kudelstaartse tak van het bedrijf, nam het stokje over. Zij vertelde hoe belangrijk het is om soms alleen een luisterend oor te zijn voor medewerkers maar op andere momenten samen met iemand op een leidinggevende af te stappen vanwege ‘iets wat speelt’.

Manuela van Leeuwen

Inlevingsvermogen
Wat de aanwezigen van Manuela leerden is dat het niet handig is om iemand van de HR-afdeling als vertrouwenspersoon aan te stellen (dat wordt ook door de overheid ontraden), dat je over inlevingsvermogen moet beschikken (“Zeggen dat je het probleem niet ziet, is geen goede opmerking”) en dat je gesprekken het beste voert op een niet-zichtbare locatie. Ook niet onbelangrijk is dat je als vertrouwenspersoon rekening moet houden met het risico van belangenverstrengeling.

Jehan Edriouch

Nieuwe leren broek
Een andere ervaringsdeskundige is Jehan Edriouch die in haar aan de Zwarteweg gevestigde advocatenpraktijk regelmatig cliënten bijstaat die in hun werk te kampen hebben met zaken als pesterij, discriminatie of seksuele intimidatie. Jehan gaf diverse praktijkvoorbeelden waarbij ze de aanwezigen aan het denken zette. Bijvoorbeeld met de vraag: “Is het grensoverschrijdend gedrag wanneer je als leidinggevende een medewerker een complimentje geeft over haar nieuwe leren broek?” Er ontspon zich een interessante discussie waarbij het uiteraard om de context ging waarin een dergelijke opmerking gemaakt wordt maar het juiste antwoord was dat het erom gaat hoe de bewuste medewerker het zelf ervaart. Jehan stipte tot slot aan dat het sinds 2023 voor elk bedrijf vanaf tien medewerkers verplicht is om een vertrouwenspersoon aan te stellen.

Martijn van der Neut

Twee vertrouwenspersonen wenselijk
Hierna maakten de aanwezige kennis met Martijn van der Neut, de nieuwe voorzitter van FC Aalsmeer. Met 1300 leden en 63 teams heeft ook de voetbalvereniging een vertrouwenspersoon aangesteld. Helaas was zij (Bianca Zekveld) door ziekte geveld dus mocht Van der Neut uitleg geven over deze functie. Hij gaf aan dat zich gemiddeld twee cases per maand voordoen waarbij de vertrouwenspersoon in actie komt. “Meestal is dat jeugd-gerelateerd en vaak heeft het te maken met wat er op de sociale media geplaatst wordt,” aldus de voorzitter die erkende dat het wenselijk is om twee vertrouwenspersonen te hebben maar dat het moeilijk is een geschikte kandidaat te krijgen. Datzelfde ondervinden ze ook bij Dümmen Orange. Tot 2016 was er ook nog een mannelijke vertrouwenspersoon maar sinds deze gestopt is, is de functie vacant.

Sanna Brockhoff

Avontuur
De laatste spreekster was Sanna Brockhoff. De veertienjarige Alkwinscholiere presenteerde haar plannen om vanaf volgend schooljaar mee te varen met School at Sea. Een geweldig leerzaam maar ook kostbaar avontuur waarvoor ze deze avond sponsors hoopte te strikken. De winst zat hem voor haar in elk geval in het aandurven om voor zo’n gewichtig publiek haar droom te delen. Dat deed zij met verve. Of er ook daadwerkelijke sponsorbereidheid is bij de Businessclubleden zal moeten blijken. Hierna volgde de rondleiding door de kassen van de gastheer en uiteraard de netwerkborrel.

(Foto’s: Arjen Vos, zie ook de galerij onder de advertentie van Werkreturn)

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel