Tips voor een historische ontdekkingsreis door Krakau

Auschwitz (Foto: Jean Carlo Emer)

Het bijzondere Krakau moet je minstens één keer in je leven hebben gezien. Waarom? Deze Poolse stad ademt een en al sfeer en gezelligheid uit. Maar de stad – en de regio – kennen ook een erg rijke geschiedenis. Niet zo gek dat het aardig wat te verduren heeft gekregen, bijvoorbeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook deze kant van de stad is zeker het ontdekken waard. Sterker nog, dit moet je eens in je leven hebben gezien. De combinatie van vele culturele hoogtepunten en attracties in de regio maakt Krakau meteen de ideale uitvalsbasis voor het maken van een avontuurlijke roadtrip. Is je interesse gewekt? En kom je graag wat meer te weten over wat er zoal te zien en te doen is? Wat zeker het bezoeken waard is in de stad en in de omgeving, lees je in dit blog.

Maak een fijne wandeling door het prachtige en imposante centrum van de stad. Het prachtige én imposante centrum van de stad leent zich prima om te voet te ontdekken. Vooral in het hoogseizoen zijn de temperaturen erg aangenaam en laat de zon zich van zijn beste kant zien. Naast de mooie architectuur kom je ook tal van hippe restaurants en bars tegen. Erg leuk overdag, maar misschien nóg leuker in de avond. Dan lijkt de stad helemaal tot leven te komen. Onder het genot van een drankje en een hapje en het geroezemoes van de locals op de achtergrond, voel je je hier helemaal thuis.

Eeuwenoude district Podgórze
Een van de meest bijzondere wijken die je kunt bezoeken in de stad, is Podgórze. Dit district is eeuwenoud en was tot aan de Tweede Wereldoorlog zelfs een zelfstandige stad. De wijk werd door de Nazi’s verbouwd tot een ommuurd Joods getto. Een indrukwekkende plek is Plac Bohaterów. Dit was de plek waar de Joodse mensen werden gedeporteerd naar de kampen.

Wawel kasteel
Start of eindig de dag bij het Wawel kasteel, met een prachtig uitzicht. De stad kent een diepe en rijke historie, waar de architectuur een goed overblijfsel van is. Dit bekijk je het beste door op zoek te gaan naar een uitzichtpunt. Wandel bijvoorbeeld naar het Wawel kasteel. Dit staat bekend als een van de beste architectonische hoogtepunten van het land. Het kasteel is op een groene heuvel gelegen en vanaf de klokkentoren geniet je van een prachtig uitzicht over de stad.

Zoutmijnen van Wieliczka
Daarnaast is er ook buiten de stad erg veel te zien en te doen. Wat denk je van een bezoek aan de zoutmijnen? Deze plek heeft een lengte van maar liefst 300 kilometer en ligt op 350 meter diepte. In de mijnen spot je ondergrondse meren, kuuroorden en een heuse kathedraal. Niet zo gek dat dit fenomeen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

(Foto: Signe Brockman)

Auschwitz-Birkenau
Plan een dag vrij voor een bezoek aan het indrukwekkende Auschwitz-Birkenau. Een van de meest indrukwekkende momenten tijdens de reis naar Krakau is een bezoek aan Auschwitz-Birkenau. In de concentratiekampen en vernietigingskampen kwamen meer dan 1,1 miljoen mensen om het leven. Kies voor Auschwitz bezoeken zonder gids of ga voor een georganiseerde tour. Let er wel op dat deze plek behoorlijk intensief is, dus probeer de rest van de dag rustig aan te doen. En ga je op vakantie met het hele gezin? Let er dan op dat er een minimumleeftijd van veertien jaar wordt aangeraden voor een bezoek aan de kampen.

Roadtrip
Combineer een bezoek aan Krakau met een roadtrip door Polen. In zowel de stad als in de omgeving van Krakau is er het hele jaar door erg veel te beleven. Probeer daarom altijd ruim de tijd in te plannen voor deze bijzondere reis en maak er meteen een leuke roadtrip van. Je maakt er iedere dag de mooiste herinneringen en komt daardoor met de mooiste verhalen weer thuis. Hoe zie jij de roadtrip van je dromen op dit moment voor je? Doe alvast wat inspiratie online op en bekijk een aantal standaardroutes voor als je een roadtrip door Polen wilt gaan maken.

Juiste accommodatie
Overnacht in het hart van de stad en bezoek de highlights op een steenworp afstand. Om het maximale te kunnen halen uit de reis naar Krakau, is het altijd een goed idee om slim op zoek te gaan naar de juiste soort accommodatie. Ga daarom altijd op zoek naar een accommodatie in het hart van de stad. Hierdoor zijn de leukste accommodaties op een steenworp afstand, maar ook de georganiseerde tours vertrekken en eindigen in de buurt. En hierdoor kun je aardig wat reistijd besparen en je trekt er spontaan lekker een avond op uit naar de binnenstad van Krakau. Van luxe hotelkamers tot aan praktische appartementen; je komt het allemaal tegen als je in de stad overnacht. Heb je op dit moment al een bepaalde voorkeur voor het type accommodatie om in te overnachten?

(Partnerbijdrage Lequal)

Eén reactie

  1. Geweldige stad, veel historie,er was weinig vernield door de oorlog, verder goed gerestaureerd.In de kelders rondom de
    markt in het centrum zijn restaurantjes ,en clubs heel gezellig. Engels is de tweede taal in Polen. Echt een aanrader voor een bezoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel