Terug naar de natuur met Outward Bound

(Advertorial) Zeilfort Kudelstaart maakt zich op voor feestelijke paasdagen. Naast de deelnemers die afgelopen week aan het woord kwamen, is de organisatie Outward Bound een van de partijen die van zich laat horen en zien tijdens 'Proef de Linie'. Hun doel: jonge mensen helpen in hun ontwikkeling door ze in de natuur opdrachten te laten uitvoeren. Directeur Annette Kastelein vertelt wat de bezoekers op Eerste en Tweede Paasdag zoal kunnen verwachten.
 
De in Burgh-Haamstede gevestigde organisatie maakt deel uit van een internationaal netwerk bestaande uit 250 locaties in 54 landen. In totaal volgen 250.000 mensen wereldwijd de programma’s van de organisatie. “We werken vanuit het principe van de drie P’s,” legt Kastelein uit, “People, Place en Proces. Onze mensen zijn gepassioneerde en ervaren trainers, de plaats moet een natuurlijk omgeving zijn en tijdens het proces willen we mensen uitdagen uit hun comfortzone te komen om hierdoor nieuwe inzichten en ervaringen op te doen.”
 
Authentiek avontuur
Op de website van Outward Bound wordt gerept over het beleven van een ‘authentiek avontuur’ waarbij er met groepen deelnemers een tocht over land of water gemaakt wordt en men bivakkeert in de natuur.
 
“Het is hier de perfecte locatie om workshops te geven. Natuur en milieu zijn belangrijke aandachtspunten in onze programma’s en dat is hier volop aanwezig. We kunnen lessen geven over klimaat en over wat er allemaal groeit maar bijvoorbeeld ook met elkaar een ‘beach clean up’ houden.”
 
Programma op maat
De natuur en jezelf leren kennen. Volgens Kastelein worden de programma's waarmee gewerkt wordt altijd op maat gemaakt en afgestemd op de vraag: ‘wat wil je bereiken?’ “Het kan bijvoorbeeld gaan over de wens om beter met elkaar te communiceren. Dan kunnen we de groep een vlot laten bouwen. Daarbij is communicatie een essentieel onderdeel, er zal een plan bedacht moeten worden, een tekening gemaakt en spullen moeten worden verzameld. Hoe gaan ze daarbij te werk en wat kunnen ze verbeteren? Vaak vragen we ze het proces te filmen. Dat is een mooi middel om na afloop te gebruiken voor de evaluatie.” 
 
Schoolkamp en werkweek
De doelgroep waar Outward Bound zich op richt, wordt ruwweg onderverdeeld in twee groepen: scholen en bedrijven. Ongeveer 70 procent van de klandizie bestaat uit scholen. Met een minimum leeftijd vanaf groep acht omdat volgens Kastelein op die leeftijd het vermogen begint om te kunnen reflecteren. “We organiseren veel kampen en werkweken voor middelbare scholen en de deelnemers zijn altijd erg enthousiast en leren er veel van,” aldus Kastelein.
 
Workshops met Pasen
Tijdens de Open Fort Dagen op Eerste en Tweede Paasdag laten de profesionals van Outward Bound de bezoekers ervaren wat ze ook tijdens hun programma's doen. “Elk uur hebben we een workshop waarbij we bijvoorbeeld een groep met elkaar een toren van bamboe laten bouwen, van boomstammen een bank laten maken of een spel laten doen dat betrekking heeft op onze werkwijze.”
 
Dit was het vijfde en tevens laatste artikel over de Open Fortdagen die onder de naam ‘Proef de Linie georganiseerd worden. Eerder deze week berichtten wij over Zeilschool Aalsmeer, de tjalk ‘Nooit Volmaakt’ die rondvaarten maakt, de catering en de paasbrunch van Geoff’s en de plannen van het Zeilfort zelf. Kijk voor het complete programma op de website van het Zeilfort door op onderstaande advertentie te klikken.
 
Tekst Arjen Vos, foto's Outward Bound
 
(advertentie)
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin