Stieva Metaal Groep

Van puien en keukens tot trappen en deurknopjes

Stieva Metaal Groep kan alles met metaal en staal

Wie over de Molenvlietweg rijdt, kan de panden van Stieva Metaal Groep niet missen. Er is zelfs een plein vernoemd naar de oprichter van het bedrijf, Rinus Stieva.

In 1985 heeft de nu 71-jarige Marinus Stieva het staalbedrijf Jan van der Schilden aan de F.A. Wentstraat overgenomen. Samen met zijn vrouw en Jan begon hij daar Stieva Metaal Bewerking BV.

Al snel groeide het bedrijf en in 1991 werd besloten tot de bouw van een nieuw pand aan de Molenvlietweg, met een grote werkplaats. Stieva Metaal verhuisde hier naar toe en het inmiddels opgestarte Roest Vast Aalsmeer BV bleef in het eerste pand. In de loop der jaren zijn alle panden aan het zijstraatje van de Molenvlietweg overgenomen, waaronder de bedrijfspanden van twee aannemers en een gebouw waar ooit de Citroën-garage in gevestigd was. En nog was er te weinig ruimte, waardoor er weer een nieuw gebouw is neergezet. Als eerbetoon aan de oud-eigenaar werd het Rinus Stieva Plein een feit.

Ondernemingskans
Rinus Stieva is nog bijna iedere dag te vinden in het bedrijf en helpt ook nog actief mee. In 2001 kregen vier van zijn medewerkers de kans het bedrijf over te nemen. Een bedrijfsplan werd geschreven en eigenaar Rinus draaide een jaar mee om te zien of het succesvol was.

En dat was het. Zo kon hij zijn ‘kindje’ met een gerust hart overdragen aan Tom van Yperen, die nu algemeen directeur is, Arjo Oudshoorn, Bud van den Brink en Marc Groot. “Ik kwam in 1992 binnen als tekenaar, toen er nog maar vijftien man personeel werkte,” vertelt Marc Groot. “We tekenden in die tijd nog op de ouderwetse manier op het tekenbord. Nu is er een moderne tekenkamer waar ook ontwerpen in 3D gemaakt kunnen worden.”

In de loop der jaren kreeg Marc de kans om zich verder binnen het bedrijf te ontwikkelen en leerde hij meerdere kanten van Stieva Metaal Groep kennen. Hij is nu onder andere verantwoordelijk voor het toezicht op de calculatieafdeling.

Metaal en RVS op maat
Stieva Metaal Groep is gespecialiseerd in metaal en RVS (roestvrij staal) op maat. Het klantenbestand is zeer divers. Het bedrijf levert zowel nationaal als internationaal, van Hamburg tot Milaan, van Moskou tot New York.

Zowel het bedrijfsleven als particulieren kunnen bij Stieva terecht voor staalconstructies, luifels, puien, kozijnen, deuren, daklichten, erkers, trappen, trapleuningen, bruggen, balustrades, hekwerken, balkons, winkelinrichting, keukens, kunstwerken, grafmonumenten, kasten, naamborden, machineonderdelen, deurknopjes en nog veel meer. “Je kunt het zo gek niet bedenken of we kunnen het maken.”

Vijf bedrijven
Stieva Metaal Groep bestaat uit een vijftal bedrijven. Er is gestart met Stieva Metaalbewerking en Roest Vast Aalsmeer en later zijn daar Stieva Metalen Puien, Stieva Service en Stieva Harmelen bijgekomen. Het metaalbewerkingsbedrijf in Harmelen is er in 2011 pas bij gekomen. Er is een machinefabriek overgenomen gespecialiseerd in het snijden, zetten, lassen, walsen, knippen van plaatwerk en computergestuurd (CNC) draaien en frezen.

Stieva Metaal Service is het montagebedrijf en verantwoordelijk voor de montage van alle materialen. Naast bijvoorbeeld het leveren van puien en kozijnen, zijn er ook glaszetters in dienst om een project compleet op te leveren.

Mooie projecten
“We zijn er met z’n allen trots op dat we vaak deel mogen uitmaken van de totstandkoming of verbouwing van mooie projecten. Dat maakt ons werk zo leuk.” Voorbeeld is de Ziggodome, waar Stieva onder andere de constructie mocht realiseren, maar ook de trappen en de loopbrug. Maar ook het Stedelijk Museum Amsterdam was zo’n project. Daar hebben ze vele binnen- en buitenpuien geplaatst, de liftschacht, leuningwerk en de beloopbare glazen vloerdelen.

“We werken veel voor bouwbedrijven, winkels en de voedingsmiddelenindustrie, maar zijn ook tevreden als er iemand op de fiets langskomt die een klein stripje metaal nodig heeft en weer blij weggaat.”

Overlevingsdrang uitstralen
Ondanks de crisis in de bouwsector draait het bedrijf goed. “Maar ook wij hebben last gehad van het feit dat klanten hun facturen niet meer konden betalen en dat doet zeer.” Onlangs heeft het bedrijf, in overleg met de bonden, toch moeten besluiten tot een herorganisatie, waarbij het negen man moesten laten gaan. “Gelukkig zijn de meesten weer elders aan de slag, maar voor zo’n hechte groep medewerkers was dat een ramp.”

De prioriteit ligt nu vooral op het behouden van de banen van alle medewerkers. “We streven een gezonde groei na en willen daarbij overlevingsdrang uitstralen.”

De kracht van het bedrijf ligt volgens Marc Groot voornamelijk bij het leveren van kwaliteit en het maken van heldere afspraken. “Het nakomen van de afgesproken levertijden is hierbij cruciaal.”

Momenteel werken er meer dan honderd medewerkers, waarvan het merendeel man. “Ooit hadden we een dame op de werkvloer, maar nu helaas alleen nog maar dames op kantoor.”

Stieva is momenteel niet op zoek naar personeel, maar “goede mensen zijn altijd welkom bij ons”. Het bedrijf is ook een erkend stageleerbedrijf en helpt technisch geschoold personeel met zijn opleiding.
 

Stieva Metaal Groep
Molenvlietweg 16
1342 GW Aalsmeer
0297-324898

info@stievagroep.nl
www.stievagroep.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin