Snoopy Kinderopvang

Kinderdroom Jolanda van Tol kwam uit

Kinderopvang Snoopy al 30 jaar vertrouwd in regio

Jolanda van Tol-van As was nog maar 17 jaar, maar ze wist toen al dat ze een kinderopvang wilde gaan starten. Tijdens haar opleiding kinderverzorging/jeugdverzorging, haar stages en oppasbaantjes werd werken met kinderen haar passie. Ze ging op jonge leeftijd op haar brommertje bij bedrijven langs om te solliciteren, maar werd vaak te jong bevonden. Dit weerhield haar niet om van haar droom werkelijkheid te maken.

“Op een dag kwam ik thuis en zei ‘Ik ga zelf een peuterspeelzaal beginnen!’,” vertelt Jolanda. “Moet je doen!” zei mijn altijd ondernemende vader en hij heeft me hier altijd in gesteund en is nog steeds mijn sparring partner.”


Vindingrijk en handig
Jolanda ging op zoek naar een plek en kwam terecht bij ‘de Peppel’, een klein gebouwtje bij de voormalige speeltuin in Leimuiden. “Ik kon het huren voor 5 gulden per ochtend en ging aan de slag.” Jolanda vroeg bij de gemeente een lijst op met alle kinderen, wat tegenwoordig niet meer zou kunnen, en ging alle ouders van die lijst gewoon bellen met de vraag of ze hun kind een paar uurtjes in de week zouden willen brengen.

Ze ging op zoek naar meubeltjes en speelgoed en maakte veel zelf. “Ik had nauwelijks geld, maar gelukkig was ik vindingrijk en handig.” Om alles te kunnen betalen, nam Jolanda veel verschillende baantjes aan, van oppassen tot aan de verkoop van cosmetische producten.
Ze begon met drie kinderen en twee ochtenden in de week en kinderopvang Snoopy was geboren. “Het hondje Snoopy was in die tijd razend populair en ik heb het toen zelf nagetekend voor ons logo. Ik reed toen rond in een rode besteleend met daarop groot ons logo.”

Mond-tot-mondreclame
Al snel kon ze uitbreiden naar meer ochtenden, omdat de mond-tot-mondreclame in het dorp goed zijn werk deed. Later betrok ze haar vriendin Femmy erbij en alles kon gaan groeien. “Leuk is dat Femmy nog steeds bij mij werkt na al dat pionieren in het begin.”

De peuterspeelzaal liep goed en toen kwam de vraag of ze ook opvang voor baby’s kon gaan verzorgen. Zo is het gekomen dat Jolanda in 1993 in een leegstaand gedeelte van basisschool ‘De Schakel’ naast de peuterspeelzaal een kinderdagopvang begon voor kinderen van 0 tot 4 jaar.  

Wachtlijsten
“Na een tijdje veranderde de behoefte bij werkende ouders en kwam de vraag of we ook buitenschoolse opvang konden bieden voor kinderen vanaf 4 jaar. De peuterspeelzaal verhuisde naar een grotere locatie, gebouw ’t Kruispunt in Leimuiden, en dezelfde ruimte werd ’s middags gebruikt (met wat aanpassingen) voor de buitenschoolse opvang. Inmiddels is er ook voorschoolse en tussenschoolse opvang en vakantieopvang.

Er was zoveel vraag dat ze zelfs met wachtlijsten moest werken. Een luxe positie, en Jolanda’s bedrijf groeide. Ze kreeg ook aanvragen uit Kudelstaart en later ook uit Woubrugge, waardoor ze ook daar vestigingen opende.

Sinds 2002 in KudelstaartIn 2001 gingen de deuren open van kinderdagverblijf Snoopy in Kudelstaart. “Een geweldige nieuwe locatie met veel mogelijkheden in het Spil-gebouw van de Samen-op-Weg-gemeente. Alles nieuw en ik kon er al mijn ervaring en kennis in kwijt.”

Eind 2002 startte Jolanda in Kudelstaart ook een buitenschoolse opvang ‘BSO Kudelstein’ in het oude schoolgebouw aan de Haya van Somerenstraat. Ook daar zijn veel mogelijkheden met ruimtes, een keuken en een grote buitenspeelplaats.

Inmiddels telt Snoopy vijf opvanglocaties in Kudelstaart, Leimuiden en Woubrugge met acht kinderdagverblijfgroepen en drie buitenschoolse opvanglocaties. En omdat Snoopy in 2013 dertig jaar bestaat, krijgen alle nieuw aangemelde kinderen een gratis fotoshoot aangeboden met veertig foto’s op dvd.

Ome Ton voor de kinderen
Jolanda’s steun en toeverlaat, naast haar vader, is haar man Ton. Hij is inmiddels ook toegetreden tot de directie van het bedrijf. “In de beginjaren hielp hij me af en toe naast zijn baan, maar naarmate ik groeide had ik meer hulp nodig.” Ton is hoofd technische dienst en kinderen kennen hem als ‘Ome Ton’.

Jolanda heeft momenteel 75 personeelsleden in dienst en is blij met haar club. “Ik heb het lef gehad om het op te zetten. Maar ik kan het niet alleen. Het is belangrijk dat je goede mensen om je heen hebt. Helaas brengt het directeurschap veel bureauwerk met zich mee, waardoor ik het werken met kinderen moet missen.” Ze zorgt er wel voor dat ze regelmatig op de verschillende locaties is en gaat mee als leidster met het jaarlijkse Snoopykamp voor de BSO-kinderen.

De leidsters op de groepen krijgen van Jolanda de gelegenheid om mee te denken en eigen initiatief te ontplooien. Jolanda wil hiermee het ‘wij-gevoel’ bevorderen en iedereen een leuke werkplek geven. “Ik wil een menselijke werkgever zijn.”

Vies worden mag
Naast de traditionele opvang wil Jolanda meer bieden. “Ik merk dat sommige kinderen ver van de natuur afstaan en dat vind ik erg jammer. Ik woon zelf op een plek met veel weilanden en dieren en ik vind het belangrijk dat kinderen vies mogen worden.” Op alle locaties werd een modderweek georganiseerd, waarbij kinderen activiteiten met modder mochten ondernemen en konden ervaren (ook de ouders) dat vies worden heerlijk is en gewoon mag.

Naast verantwoord en duurzaam ondernemen, wil Jolanda verder gaan met ‘natuurlijke opvang’. Haar droom is om een agrarisch opvang- en wooninitiatief op poten te zetten, mede voor ouderen en bijzondere mensen in onze samenleving onder het mom van ‘een leven lang meedoen’. Het project ‘BuitengewoonGewoonNatuurlijk’ staat momenteel nog in de kinderschoenen, maar is een grote wens van Jolanda en Ton om dit te realiseren.

Kinderopvang Snoopy
Centraal Bureau
Waaier 30 b/c
2451 VV Leimuiden
0172-500512
info@kinderopvangsnoopy.nl

www.kinderopvangsnoopy.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel