Schreeuw om personeel maakt horeca-ondernemers inventief

Albert Pielanen van Nieuwe Meer heeft een interessante bonus in het verschiet

Door: Arjen Vos. Na de roerige coronaperiode waarin veel horecagelegenheden alle zeilen moesten bijzetten om het hoofd boven water te houden, lijkt het tij nu definitief te keren. Alles kan weer open zonder beperkingen. Maar het probleem waar ondernemers nu mee te kampen hebben is het vinden van personeel. De schreeuw om medewerkers klinkt vrijwel dagelijks op diverse platforms, zowel online als op papier. Niet zo gek want met ‘het seizoen’ voor de deur en twee moeizame jaren achter de rug, wordt er een eruptie van bezoekers verwacht. We deden een rondje langs een aantal zaken, peilden de noodzaak en constateerden dat de creativiteit van de plaatselijke horeca zich niet tot de keuken beperkt.

Wie in deze tijd aan het werk wil in de horeca, heeft de restaurants voor het uitzoeken. Vrijwel elke eet- en drinkgelegenheid kan per direct ‘handjes’ gebruiken. Of het nou is om borden te wassen, een menu uit te serveren of maaltijden te bezorgen, wie gemotiveerd is kan á la minute de mouwen opstropen.

Danny van Duinen (tweede van rechts) met zijn team

Lunch geschrapt
Danny van Duinen van Hotel-restaurant De Jonge Heertjes staat te springen om medewerkers. “We hebben door personeelsgebrek de lunch al moeten schrappen. Dat vinden we heel erg maar we konden er niet onderuit. De druk is bij ons al groot omdat we zeven dagen in de week ontbijt voor onze gasten moeten organiseren. Nu gaat ook onze jonge medewerkster Noa weg vanwege een nieuwe studie. Voor haar hebben we nog geen vervanger dus iedereen die zich geroepen voelt is van harte welkom om langs te komen.”

Vakantiegevoel
Een steenworp verderop zit Albert Pielanen als uitbater en chef van Brasserie Nieuwe Meer met de handen in het spreekwoordelijke haar. “We hebben hier op het eiland een geweldige locatie. Steek je met het pontje over, zit je hier tussen de bootjes en aan de Kleine Poel en beleef je gelijk het vakantiegevoel. Ik heb wel wat jonge meiden lopen maar wat ik zoek is iemand die zelfstandig kan werken en alle dagen beschikbaar is.”

Reis naar Curaçao
Over vakantiegevoel gesproken, hij is zo naarstig op zoek dat hij een uitzonderlijke bonus in het vooruitzicht stelt. De sollicitant die zich meldt voor de functie van allround medewerker en tenminste een half jaar bij Nieuwe Meer vol maakt, krijgt van Pielanen twee weken Curaçao cadeau. “Dan heb je hier de hele zomer gewerkt en mag je in oktober lekker op reis. Uiteraard in een luxe accommodatie,” aldus de chef. Ervaring in de horeca is volgens hem mooi meegenomen maar niet het belangrijkste: “Als er maar enthousiasme is. Ik leer liefhebbers graag het vak.”

Aan jonge medewerkers geen gebrek bij Christiani (Foto Christiani)

Balans nodig
Bij Christiani en De Zwarte Ruiter kunnen vandaag nog vier fulltimers aan de slag. Jorn Varenhorst, mede-eigenaar van beide zaken zegt dat het probleem niet ligt bij de jongere medewerkers die een bijbaantje zoeken. “Zestien- en zeventienjarigen zijn er genoeg te vinden maar we hebben balans in het team nodig. Juist de ervaren en iets oudere krachten zijn door corona iets anders gaan doen. Gingen naar een supermarkt, corona testlocaties of de autowasstraat waardoor er in de horeca nu een generatie mist. Het is lastig om die achterstand in te lopen,” aldus de ondernemer die voor De Zwarte Ruiter een fulltime bedrijfsleider zoekt en ook om die reden met het eetcafé nog niet open is geweest, “we verwachten daar vanaf mei weer open te gaan. Als het lastig wordt zou het kunnen dat we met personeel gaan schuiven en dat Christiani daardoor twee dagen in de week dicht gaat.” Wat betreft geïnteresseerde kandidaten hoopt Varenhorst dat ook de oudere doelgroep zich aangesproken voelt. “Als je op vakantie bent is het heel normaal dat je wordt geholpen door bedienend personeel van 50 jaar of ouder. In Nederland zie je dat niet of nauwelijks.”

Koks invliegen
Medewerkers die een nieuwe collega aanbrengen stelt Varenhorst een bonus van 250 euro in het vooruitzicht. Maar hij heeft ook nog een ander scenario. “We denken er serieus over om Italiaanse koks in te laten vliegen. We hebben pas een bedrijfsbezoek gebracht aan Napels bij een project waar jongens van de straat worden opgeleid tot kok. Die jongens kunnen over de hele wereld aan de slag dus waarom niet bij ons.”

Beatle Raadschelders (links): ‘Goed op je CV…’

Goed voor je CV
Zijn er dan geen succesverhalen? Toch wel. Beatle Raadschelders van het Kudelstaartse eetcafé Op de Hoek had verschillende vacatures uitstaan. Tot voor kort. “Ineens meldden zich spontaan drie studenten bij me aan, jongens van een jaar of achttien. Dus zijn wij inmiddels voorzien.” Het is volgens hem vooral te danken aan de mond-tot-mondreclame dat ze wisten dat het eetcafé personeel zocht. “Een praatje met je gasten waarin je dat laat vallen helpt altijd. Maar ook dat de personeelsleden vrienden vragen om erbij te komen. Daarbij is de gunfactor natuurlijk ook belangrijk. En vergeet niet dat het heel goed staat op je CV als je in de horeca gewerkt hebt. Het betekent dat je hebt geleerd met mensen om te gaan, altijd handig voor je latere loopbaan.”

Foto’s Arjen Vos

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin