Pitches potentiële ondernemers van het jaar slaan aan

“Echt Aalsmeer, op het laatst zit heel de zaal vol.” Woorden van een lachende wethouder Ad Verburg van economische zaken. Hij was dinsdagavond ceremoniemeester bij de eerste voorronde voor de verkiezingen voor Onderneming van het Jaar. Plaats van handeling was The Club in de Crown Studio's, die met een 120-tal ondernemers goed gevuld was. Een mooi begin alvast voor de organisator, de eind maart opgerichte ondernemersorganisatie Ondernemend Aalsmeer, een voortzetting van de aloude OVA.

Ook een mooi begin, een nieuwtje zelfs, was dat de ondernemers in deze voorronde korte pitches hielden. In die persoonlijke voorstelrondjes konden ze voor de jury én hun collega-ondernemers hun kwaliteiten etaleren.

Meeleven
Voorheen gebeurde alles achter de schermen en werden pas op de feestelijke slotavond de nominaties én winnaars bekend. Geen enkel tipje van de sluier werd vooraf opgelicht. Nu kunnen ondernemers veel meer meeleven en zich zelf een oordeel vormen. Ook al is het de jury die bepaalt wie genomineerd worden en de winnaars zijn.

De jury zou dinsdagavond laat al beslissen welke bedrijven door zouden gaan naar de finaleavond. Maar dat gebeurde niet omdat een aantal kandidaten niet aanwezig kon zijn. Wie genomineerd zijn, blijft dan ook nog een verrassing tot de volgende voorronde.

Acht kandidaten
Er waren acht 'strijdende' ondernemers, van wie er vijf meedongen naar de prijzen bij de kleinere MKB-bedrijven (onder de 20 medewerkers) en drie bij de starters. Een bonte stoet bedrijven trok langs: een fotograaf, een dagvoorzitter, een klusser, een schoonheidsspecialiste, een tuinontwerper, een natuursteenbewerker, een 'ontluizer' en een entertainer.

In de categorie MKB Klein ging het om achtereenvolgens Judith Keessen (van Judith Keessen Fotografie), Jan-Jaap in der Mauer (Dagvoorzitter.nl), Tino Gommans (Bouwservice Gommans), Anette Mulder (SlenderYou Beautyworld) en Luus Hooyman (LH Creaties). Bij de starters waren het Maaike van der Wal (Lanka Marble Interiors), Wilma Heeren (Luizenkliniek Aalsmeer) en Roy Huiskens (Briljant Entertainment).

Gunfactor belangrijkJammer was dat wethouder Verburg de, meestal nerveuze, kandidaten eerst kort interviewde en vervolgens de ruimte gaf voor hun pitch. In de voor de hand liggende vragen zaten nou net de belangrijkste zaken die de Aalsmeerse ondernemers voor hun presentatie hadden bedoeld.

Judith Keessen, van jongs af fotograferend en nu actief door heel het land, noemde de “gunfactor” belangrijk. “Die zorgt dat de klant voor jou kiest. Niet alleen op kwaliteit, maar ook op wat je toegevoegde waarde is.”

Fluitend naar werk
Dagvoorzitter.nl is volgens Jan-Jaap in der Mauer onderscheidend in de manier van samenwerken van de dagvoorzitters die er deel van uitmaken. De ene bijeenkomst vereist het ene type presentator, de andere het andere. “We zorgen dat altijd de beste voor de groep staat.”

Tino Gommans verricht volgens eigen zeggen alle bouwwerkzaamheden in en om het huis. “Ik ben niet geschikt om voor een baas te werken,” bekende hij. Sinds Gommans zzp'er is, gaat hij altijd “fluitend naar mijn werk”.

Sausje eroverheen
“Het grootste compliment is als mensen zich in de schoonheidssalon meteen thuisvoelen,” zei Anette Mulder. Ze streeft er naar haar klanten “een goed gevoel te geven”. Haar droom? “Die heb ik al bereikt, een eigen bedrijf. Nu wil ik het continueren en verder verbeteren.”

“Heel veel mooie tuinen ontwerpen” is de droom van Luus Hooyman. Ze pikt bij klanten thuis op wat ze met hun tuin willen. “Ik werk het alleen uit en giet er een sausje overheen.” Het mooiste compliment dat ze kan krijgen? “Als als mensen zeggen: het is echt zoals wij het bedoeld hebben. Mijn reactie dan: je hebt het zelf bedacht!”

Soort ziekte

Maaike van der Wal bewerkt natuursteen en maakt met haar “creaties en installaties dromen van klanten waar”. Haar liefde voor het materiaal is “een soort ziekte”, vertelde ze. “We werken voor de allerrijkste mensen van de wereld.”

Met haar luizenkliniek (“Ik ben de trotse eigenaar”) wil Wilma Heeren het bestaande luizentaboe doorbreken. “Ik kan iemand in twee uur helemaal van hoofdluis en neten bevrijden. Ik doe ook aan nazorg en gooi iemand niet zo in het diepe,” gaf ze aan. Ze zou graag een “schoolservice” opzetten.

Mensen vermaken
“Mensen vermaken is het mooiste wat er is,” was het motto van Petra Huiskens. “Ik wil mijn vier jongens alle kans geven hun hobby's uit te oefenen.”  Reden om Briljant Entertainment op te richten. De jeugdige illusionisten Roy en Justin Huiskens lieten met een verdwijntruc een proeve van hun kunnen zien.

De wethouder zelf betitelde de nieuwe opzet van de verkiezingen meteen maar als “succes”. Gezien de reacties waren de ondernemers het roerend met hem eens.

De tweede en laatste voorronde in Crown vindt plaats op woensdag 24 september. Dan zijn de grote(re) bedrijven aan de beurt, alsook de kandidaten die het dinsdag moesten laten afweten. De grote finale is op vrijdagavond 21 november, eveneens in Crown.

Foto's van boven naar beneden: Een volle zaal in The Club beleeft zichtbaar plezier aan de pitches. Wethouder Ad Verburg interviewt Luus Hooyman, Judith Keessen, Jan Jaap in der Mauer, Tino Gommans en Anette Mulder. (Foto's Arjen Vos)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin