Onderzoek differentiatie reclamebelasting

De gemeenteraad wil dat wethouder Ad Verburg van economische zaken onderzoek doet naar de mogelijkheid de reclamebelasting te differentiëren. Dat verzoek spreekt de raad uit in een door HAC ingediende motie, die op 18 december unaniem werd aangenomen.

De reclamebelasting heeft een nog korte geschiedenis. Sinds januari 2013 betalen alle ondernemers in het Centrum, groot en klein, jaarlijks dezelfde ondernemersheffing van € 720. Vanaf januari dit jaar doen ook de ondernemers in het winkelgebied Ophelialaan dat.

Aparte tarieven onmogelijk
Tegen de belastingregeling wordt al van begin af aan fel geprotesteerd door diverse kleinere ondernemers, die per jaar evenveel moeten betalen als hun grote broers zoals Albert Heijn en Jumbo. Toen de raad in december 2012 de reclamebelasting instelde, was onderscheid maken in het tarief echter onmogelijk. Tot die slotsom kwamen wethouder en raad. Ze vonden dat differentiëring het eerlijkste zou zijn.

“We hebben er toen als B&W ook mee geworsteld, maar het kon niet,” stelde Verburg afgelopen donderdag. “Wij wilden ook diffentiëren,” zei Jaap Overbeek (CDA). “Wij zijn altijd vóór geweest,” gaf Helma Persoon (AB) aan.

HAC-enquête
Motie-indiener Bram Heijstek (HAC) was het winkelgebied ingestapt en had ondernemers naar hun standpunt gevraagd. “Van de 65 winkeliers was 43% tegen, 30% wilde halvering van het tarief en 24% was voor. Dus 73% is het niet eens met de huidige gang van zaken,” concludeerde hij.

De wijze van berekening is “niet eerlijk” in zijn ogen. “De allerkleinsten vinden het tarief te hoog.” Heijstek wees erop dat het juist de “kleine winkels” zijn die “het centrum bijzonder maken”. De HAC'er was er verder achtergekomen dat er in enkele andere gemeenten inmiddels differentiatie in tarieven is aangebracht. Hij vond dan ook met zijn motie de gehele raad makkelijk aan zijn kant.

Tweede keer
Het was de tweede keer dit jaar dat HAC de andere fracties meekreeg bij een motie. De eerste keer was de Jip-en-Jannekemotie, die oproept tot simpeler taalgebruik in financiële stukken.

(Foto archief AV)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin