Ondernemer ziet Pools uitgaanscentrum op Hornweg wel zitten

‘Nog niet geopend’, staat er in Hollandse letters op de schuifdeur van de Poolse supermarkt in de Zijdstraat geschreven. Voor AalsmeerVandaag gingen de deuren toch even open. Het pand waarin voorheen de kledingwinkel van Broeckmans was gevestigd, is door ondernemer Brian van Heusden opgedeeld in een supermarkt en een (dames)modezaak. Speciaal gericht op Poolse klanten. Het lijkt er op dat de winkel komende week toch echt open gaat.
 
Gecompliceerd
Begin maart waren supermarkt ‘Od&Do’ en Eidos Fashion op het oog al klaar voor de start. De stellingen waren gevuld met levensmiddelen en de zomerkleding lag op de planken. Dat de lichten gedoofd en de deuren gesloten bleven, had volgens Van Heusden te maken met een gecompliceerd nieuw kassasysteem waarvoor de software nog niet op orde was.
 
“We hebben ook Poolse supermarkten in Den Haag, Wateringen, Goes, Venhuizen en Noordwijkerhout en een groothandel in Den Haag. Het luistert nauw om dat allemaal goed met elkaar te laten communiceren,” aldus Van Heusden.
 
Kaper op de kust
Van Heusden begon enkele jaren geleden met een Poolse winkel in de Ophelialaan en breidde uit met een tweede vestiging aan de Hornweg. Zijn eerste winkel sloot kort daarna. Omdat de ondernemer er lucht van kreeg dat er een andere Poolse kaper op de kust lag voor een plek in dorp, besloot hij begin dit jaar om het pand van Broeckmans te huren.
 
“Voor twee ondernemers in dezelfde branche valt hier niet genoeg marktaandeel te halen. Er wonen in Aalsmeer en omgeving 900 geregistreerde Polen. Maar het concrete aantal is waarschijnlijk een stuk hoger. Ik krijg 2500 tot 3000 klanten in de week over de vloer. Als die allemaal zouden verdwijnen, zou Aalsmeer failliet gaan. Het zijn namelijk stuk voor stuk harde werkers die niet moeilijk doen als er eens overgewerkt moet worden.”
 
Flink voordeliger
Hollandse klanten komen er niet veel in zijn winkel. “Ze zijn van harte welkom, maar grijpen vaak mis naar producten waarvan ze denken dat wij het wel zullen hebben. Dan vragen ze om kattenvoer of pindakaas en dat hebben we niet. Wat we wel hebben is een zeer goede kwaliteit vlees. En we zijn met een aantal artikelen flink voordeliger dan de Nederlandse supermarkten.
 
We importeren alles namelijk uit Polen. Een tweeliterfles Coca Cola is bij ons goedkoper dan een anderhalveliterfles elders. We hebben smaken Lays chips die niet op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn. Er kwam pas zelfs een delegatie van Lays langs om de Poolse chips van hun eigen merk te proeven. Ze waren zo enthousiast dat ze deze smaak ook in Nederland willen maken.”
 
Uitgaanscentrum
Van Heusden zit vol met plannen voor de Poolse werkers, want hij vindt dat er maar weinig voor deze groep te beleven valt. Getrouwd met de Poolse Natalja, die de modezaak voor haar rekening neemt, kent hij alle ins en outs van de Poolse arbeidsmigranten.
 
“Het liefst zou ik het pand op de Hornweg plat gooien en er een nieuw complex neer zetten. Onderin een supermarkt, bovenin een uitgaanscentrum. Mogelijk zelfs met een bowlingbaan. Het pand dat er nu staat, is zeer verouderd en echt aan renovatie toe. We hebben regelmatig problemen met elektra en de sceptictank.”
 
Is Van Heusden niet bang voor de omgeving als hier een discotheek komt? “Ik kom zelf oorspronkelijk uit de bouwwereld en weet hoe een pand geluiddicht gemaakt moet worden. Daarbij zijn de mensen in de omgeving wel wat gewend vanwege De Bloemhof, waar ook in de avonduren veel mensen op afkomen. Als de Polen uit willen, gaan ze naar de omgeving van Noordwijk en Den Haag. In die regio wonen maar liefst 50.000 Polen.”
 
Medewerking
Welke kant Van Heusdens ondernemersgeest opgaat is nog moeilijk te zeggen. Eerst maar eens beginnen met de supermarkt Od&Do en Eidos Fashion in de Zijdstraat.
 
“Ik kan wel van alles willen, maar ben ook afhankelijk van medewerking van de gemeente en van verhuurders. Als het aan mij lag, zou ik het Broeckmanspand uitsluitend als kledingzaak gebruiken voor zowel dames als heren, en op de Hornweg nieuw gaan bouwen.”
 
Foto's: (boven) Brian van Heusden met zijn vrouw Natalja in de nieuwe supermarkt, de entourage herinnert nog aan Broeckmans; (onder) de kleding van Eidos Fashion ligt met Natalja te wachten op shoppende dames. (foto’s Arjen Vos)

 

Lees vorig bericht

Tennissers doneren aan gehandicapten

Lees volgend bericht

Kinderen woensdag de straat op


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *