Ondernemend Aalsmeer opgelet: Wet DBA strenger gehandhaafd

(Foto Shuterstock)

Het idee om ‘eigen baas’ te zijn lijkt steeds aantrekkelijker te worden. Het aantal zzp’ers is aan het stijgen en eind vorig jaar telde er zo’n 1,2 miljoen zelfstandigen in Nederland. Helaas is er een schaduwzijde verbonden aan deze ontwikkeling. Niet alle zelfstandigen zijn namelijk écht zelfstandig. De zogenoemde ‘schijnzelfstandigen’ leiden tot oneerlijke concurrentie en uitbuiting op de arbeidsmarkt. Om dit te voorkomen is het van groot belang dat ondernemers en opdrachtgevers zich bewust zijn van de aankomende strengere handhaving van de Wet DBA. Zo kunnen misstanden worden voorkomen en de rechten van de werknemers worden beschermd.

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (Wet DBA) werd in 2016 ingevoerd om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Schijnzelfstandigheid omschrijft de situatie waarin een zelfstandige een opdracht aanneemt als ondernemer, maar eigenlijk in loondienst is. Het idee om opdrachtgevers en opdrachtnemers meer duidelijkheid te bieden over hun arbeidsrelatie, en daarmee het misbruik van de zzp-constructie te voorkomen, is tegengevallen toen de invoering van de wet veel onduidelijkheid voor werkgevers en opdrachtgevers als gevolg had. “Om deze schijnzelfstandigheid tegen te gaan, zal het kabinet meer duidelijkheid moeten geven over de regels en hier ook op handhaven,” zegt Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Deliveroo
Een actueel voorbeeld van deze strengere handhaving is het vertrek van Deliveroo uit Nederland. Naar aanleiding van een jarenlange strijd over schijnconstructies met de FNV vertrok de Britse maaltijd- en boodschappenbezorger eind november uit Nederland. Op 24 maart 2023 heeft de Hoge Raad arrest gewezen in de Deliveroo-zaak. De fietskoeriers die jarenlang maaltijden hebben bezorgd voor Deliveroo waren volgens de Hoge Raad geen ondernemers, maar werknemers. Dit betekent dat Deliveroo verplicht was om de bezorgers alle bescherming toe te kennen die de wet aan het bestaan van een arbeidsovereenkomst verbindt.

Vanaf 1 januari 2025 loopt de opschorting op handhaving af en zal de Belastingdienst volgens die nieuwe wet weer volop optreden. Om deze overgang soepel te laten verlopen, is de fiscus momenteel druk bezig om de huidige regels te verduidelijken. Daarnaast zijn er ook controles opgevoerd binnen de wettelijke kaders die nu gelden. Het is van groot belang dat ondernemers en opdrachtgevers zich bewust zijn van de Wet DBA en de gevolgen daarvan. Daarom nodigen we ondernemers uit om in contact te komen met PeopleAssist. Door duidelijkheid te verschaffen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen misstanden worden voorkomen en samenwerkingen worden beschermd.

(Partnerbijdrage Werkgroup)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel