Omgeving gedijt op warmte datacenter

Binnen enkele weken wordt de schakelaar omgezet die ervoor moet zorgen dat de restwarmte van het NLDC datacenter in de Lakenblekerstraat niet verloren gaat maar duurzaam wordt ingezet voor een drietal gebruikers in de nabijheid. IKC Triade, Sportcentrum De Waterlelie en potplantenexporteur Fertiplant geven in ruil voor de warmte, koud water terug aan het datacenter om zijn datazalen mee te koelen. 
 
De gemeente Aalsmeer is aanjager en facilitator van dit project en wist de diverse partijen snel warm te krijgen voor samenwerking. 
Wethouder Wilma Alink is erg blij met deze samenwerking. “De gemeente Aalsmeer heeft de ambitie om in 2040 fossiel onafhankelijk te zijn. Dat betekent dat we van het aardgas afgaan. Hiervoor moeten we op zoek naar alternatieve energiebronnen en naar partijen die dat gezamenlijk mogelijk maken. Met Energy Hub Aalsmeer zetten we de eerste stap.”
 
In augustus van start
De gemeente steunt het project omdat het bijdraagt aan haar duurzaamheidsambities. Het project is uniek, omdat er geen opslagbuffer is opgenomen tussen de deelnemers. Elk moment van de dag wordt er direct warmte en koude uitgewisseld tussen de deelnemers. Naast het slim inzetten van energie, is de samenwerking tussen de gemeente, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties bijzonder.
 
In mei en juni werd er een ondergrondse leiding aangelegd van het datacenter naar de deelnemende partijen. Dat gebeurde door middel van een ingenieus boorsysteem. De zachte kleigrond bleek uitstekend geschikt voor dit doel. Exact op de uitgerekende locatie kwam de leiding weer boven de grond waarna deze kon worden aangesloten op het systeem van de school, het sportcomplex en de exporteur.
 
Warmte versus koude
Bij de uitwisseling geeft het datacenter warmte af aan een met water gevulde ringleiding. De andere drie partijen halen de warmte (ca 22 °C) van die ring en verhogen deze warmte met warmtepompen nog iets tot een bruikbare temperatuur. Het datacenter krijgt koud water van de andere drie partijen via de ring terug om het datacenter mee te koelen. Door deze slimme uitwisseling wordt een hoeveelheid aardgas en elektriciteit (en daarmee CO₂-uitstoot) bespaard vergelijkbaar met die van 74 woningen.
 
Duurzaamheidsambitie
De partijen ervaren de onderlinge samenwerking nu al als een succes. Jeroen Vollmuller, Vice President Operations & Projects van NLDC: “De neuzen staan dezelfde kant op. En dat is ook noodzakelijk. Want zonder gezamenlijke duurzaamheidsambitie kun je het schudden. Je moet bovendien vertrouwen hebben in elkaar want van iedereen is er een investering nodig in tijd en geld. Dat vertrouwen was en is er. Samen hebben we de benodigde hobbels genomen en hebben we toegewerkt naar realisatie. Mét een voor iedereen zo gunstig mogelijke terugverdientijd. Met de koude die we als NLDC terugkrijgen van de drie andere partijen kunnen we een substantieel deel van onze datazalen koelen. Op een duurzame manier.”
 
Forse CO-reductie
Om de uitwisseling mogelijk te maken onderging Sportcentrum De Waterlelie de nodige aanpassingen aan de verwarmingsinstallaties. Marten van Maastrigt van Sportcentrum De Waterlelie: “Zonder steun van de gemeente Aalsmeer was die realisatie niet gelukt. Daar zijn we ontzettend dankbaar voor. Wij zijn de grootste warmteafnemer. Dat betekent dus ook dat we straks een forse CO₂-reductie realiseren.”

Energie- én kostenbesparing
Fertiplant was op het moment van deelname net begonnen met nieuwbouw. Voor Harry Loos en Rohald van Dijk, eigenaren van Fertiplant kwam dit initiatief dan ook op het juiste moment. En hoewel het natuurlijk een risico was, zijn we gelukkig toch in het project gestapt. De planten in onze kassen hebben voldoende warmte nodig om ze in optimale conditie te houden. Dat die warmte straks op een duurzame manier wordt geleverd, vinden we ontzettend belangrijk. Natuurlijk levert dit project ons op termijn een behoorlijke kostenbesparing op. Als commercieel bedrijf is dat voor ons natuurlijk ook een voordeel.”

 
Voor nu en straks
IKC Triade is bezig met afronding van de nieuwbouw van het pand waarin zowel onderwijs als opvang zal worden aangeboden. Monic van Diemen, directeur van Solidoe: “Wat is er dan mooier om ons nieuwe gebouw duurzaam te laten verwarmen? We zijn de kleinste afnemer, maar vinden dit enorm waardevol. We willen de wereld voor de volgende generaties goed achterlaten. Paul Bronstring van het College van Bestuur van Stichting JongLeren: Voor ons is er bovendien een educatief aspect. Wij willen de kinderen in ons centrum laten zien dat ook een restproduct op zinvolle wijze weer kan worden ingezet.” 
 
Het project wordt uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Een erkenning van deze unieke duurzame en innovatieve samenwerking.
 
Volgens NLDC is er nog voldoende capaciteit om ook andere partijen aan te sluiten. Bedrijven in de buurt die interesse hebben, kunnen zich melden bij de gemeente.
 

Tekstbewerking Arjen Vos

Foto's (vanaf boven) het datacenter van de voor en achterzijde (foto's archief AV), het boorgat naast het datacenter met Jeroen Vollmuller uiterst rechts, de leiding komt weer boven de grond bij het zwembad, feestelijkheden bij het startmoment in mei (foto's NLDC)

(advertentie)

7 reacties

 1. Deze Vollmullers zijn nu, maar waren al heeeeeel veel eerder, apetrots!

 2. Beste Jacques,
  Vanaf deze plek wil ik mijn openlijke waardering uitspreken over je inzet en betrokkenheid met Aalsmeer.
  Niet iedereen, en daar behoor ik ook toe, is niet zo goed belezen en beschreven als D, Piet.
  Maar respectvol met elkaars inzet om te gaan, is net zo een deugd.

 3. Jeroen Vollmuller : President Operations en Projecst va n NLDC heeft uitleg gegeven aan het Energie neutraal team ter ondersteuning gemeente AALSMEER .
  Heel duidelijk en leerzaam !
  Goed voorbeeld doet goed volgen.
  GEFELICITEERD !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin