MNP / Suntory en het geheim van de smit

Erwin Giezen (Foto Ton van Eenennaam)

AalsmeerVandaag geeft wekelijks een podium aan ondernemers die betrokken zijn bij de BusinessClub van FC Aalsmeer. In een kort interview vertellen deze ondernemers wie ze zijn en wat hun motivatie is en geven ze een inkijkje achter de schermen van hun bedrijf. Vandaag de beurt aan Erwin Giezen, hoofd marketing, communicatie en handel bij MNP / Suntory

Door: Hans van der Linden. Bij MNP / Suntory draait het volgens Erwin vooral om het selecteren en vermarkten van trendsettende, nieuwe (buiten)planten als sterke handels- en consumentenmerken. En om ketensamenwerking. Het in Leimuiderbrug gevestigde bedrijf is het Europese verlengstuk van de Japanse veredelaar Suntory Flowers Ltd. en werkt nauw samen met gerenommeerde vermeerderaars die van moerplanten uitgangsmateriaal ofwel (on) bewortelde stekken maken voor telers in heel Europa.

MNP, dat staat voor Moerheim New Plant, ontstond in 1988 uit het dan al 100 jaar oude Koninklijke Kwekerij Moerheim dat een exclusieve samenwerking aanging met Japanse Suntory. Dat op haar beurt een wereldwijd opererende multinational is, voornamelijk bekend van alcoholische en frisdranken, maar ook als veredelaar van bloemen en planten. MNP / Suntory is de gezamenlijke handelsnaam van beide bedrijven in Europa. Suntory Flowers Ltd. is verantwoordelijk voor de veredeling en MNP selecteert uit de kruisingen kansrijke nieuwe producten en vermarkt deze onder licentie.

Trendsetter in de markt
“Onze uitdaging ligt vooral in het echte productinnovatieproces,” zegt Erwin, “het leukste is om bekende soorten zo door te ontwikkelen dat ze opnieuw trendy worden en/of een veel groter of nieuw marktbereik krijgen. Dankzij onze nieuwe manier van werken, zijn we een trendsetter geworden. MNP / Suntory was bijvoorbeeld de eerste die Petunia’s uit stek begon te maken in plaats van uit zaad. Dit heeft de plant van een kort bloeiende staande plant naar een langbloeiende, kruipende of hangende plant veranderd, die op meerdere manieren in de tuin gebruikt kan worden.”

Toekomstige uitdagingen
Aan de afzetkant werkt MNP / Suntory nauw samen met een vijftigtal licentiehouders die moerplanten maken uit weefselkweek en telers in Europa beleveren met uitgangsmaterialen. “We hebben vanaf dag een voor samenwerking gekozen. Enerzijds om focus te houden op waar we goed in zijn: het selecteren en het vermarkten van nieuwe producten. Anderzijds om spreiding in afzetlanden te krijgen en verzekerd te zijn van voldoende productiecapaciteit: als een nieuw product aanslaat, gaat het snel met de vraag.”

Fingerspitzengefühl
Met een relatief klein team lanceert het bedrijf jaarlijks zo’n vijf tot tien noviteiten. “We zetten zo’n 400 kruisingen per jaar op. Daaruit selecteren we de kansrijkste, die we in teelt- en tuin simulaties volgen. Het duurt gemiddeld drie jaar voordat een geselecteerde kruising door ons geïntroduceerd kan worden als een nieuw en beschermde soort. MNP / Suntory heeft in de afgelopen jaren meerdere sterke merken gelanceerd met soorten die langjarig goed aanslaan in de markt. Een hogere score dan gemiddeld in de markt, maar hoe we dat doen en hoe ons selectieproces werkt? Dat is moeilijk te omschrijven. Het is fingerspitzengefühl en een beetje het geheim van de smit.”

Lidmaatschap Businessclub 
Sinds kort is de onderneming zich meer gaan richten op corporate strategie. “We willen een eerlijk en aantrekkelijk beeld geven van onze organisatie voor toekomstige medewerkers. Daarom hebben we naast ons corporate platform mnpflowers.com nu ook het platform werkenbijmnpflowers.com gelanceerd. Een platform dat een meer menselijke en persoonlijke benadering heeft en waarin ook onze vacatures en stagemogelijkheden worden uitgelicht. werkeninaalsmeer.nl  is een perfecte aanvulling op deze website om in de regio meer bekendheid te genereren en jonge mensen te enthousiasmeren voor het werken in de sierteelt en als sector in het algemeen.”

MNP / Suntory
Weteringweg 3-A
2155 MV Leimuiderbrug
mnpflowers.com
linkedin.com/company/mnpsuntory
instagram.com/mnpsuntory
facebook.com/mnpsuntory

Ook lid worden van BusinessClub FC Aalsmeer? Meld je hier aan. Houd tevens onze LinkedIn-Pagina in de gaten voor het laatste nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin