‘Met goede arbodienstverlener is elke werkgever beter af’

[Advertorial] Helpen om bedrijven beter te maken. Dat is de drijfveer van Werkverzuim. De regionale arbodienstverlener die precies vier jaar geleden van start ging vanaf de Zwarteweg, groeit zelf als kool. Van twee, naar vier, naar zes mensen. Gelukkig ging de buurvrouw van dezelfde etage verhuizen zodat het ruimtegebrek inpandig kon worden opgelost. In een ruime jas is het lekker werken.
 
Lekker werken. Dat gunnen Robert-Jan Jansen en Bart Duijst, oprichters van Werkverzuim, elke werknemer. Fluitend naar het werk. Elke dag opnieuw. Helaas krijgt elke werkgever vroeg of laat te maken met personeel dat ziek is. Of doet alsof het ziek is… Werkverzuim legt de vinger op de zere plek. Gaat als onpartijdige derde het gesprek aan en komt met een plan van aanpak waarbij persoonlijke begeleiding centraal staat. Dat de werkgever verplicht is een zieke werknemer maximaal twee jaar lang door te betalen, maakt dat een goede arbodienstverlener geen overbodige luxe is.
 
Bovenop
“Onze aanpak is vergeleken met andere arbodiensten tamelijk uniek,” vertelt Robert-Jan Jansen, “in plaats van op afstand te werken, zitten wij er bovenop. Als een klant een zieke medewerker heeft, bellen we deze direct op om te vragen wat er speelt. Wij zijn van mening dat je het belangrijkste kapitaal van een onderneming of instelling, namelijk de medewerker, niet op afstand kunt besturen. Je zult er naar toe moeten en er kort op moeten blijven zitten. Dat werkt beter. Voor alle partijen.”
 
Werkverzuim beschikt over een plaatselijke bedrijfsarts die medicaliseert en die ingezet kan worden als de situatie daarom vraagt.
 
Ruzie op werkvloer
Volgens een artikel in dagblad Trouw van 12 maart, staat het ziekteverzuim in Nederland op zo’n 4 procent. Vrijwel alle arbodienstverleners in Nederland zeggen dat de helft van deze ‘zieken’, medisch gezien helemaal niets mankeert. Dan is er dus iets anders aan de hand. Dat ‘anders’ kan van alles zijn. Van ruzie op de werkvloer tot financiële problemen of het werk simpelweg niet aankunnen. De vereniging van bedrijfsartsen (NVAB) vermoedt dat het percentage niet-medisch verzuim zelfs 70 tot 80 procent van het totaal is.
 
Billen bloot
Als het verzuim niet medisch is, moet er een ander obstakel uit de weg worden geruimd. Dat komt alleen boven tafel door het gesprek aan te gaan met betrokkenen. In hoeverre moet een bedrijf met de billen bloot als het Werkverzuim inschakelt? “De klant bepaalt zelf in hoeverre deze zich wil uitkleden,” pareert Jansen, “maar openheid van zaken is wel een belangrijk punt als er een dieper liggend probleem opgelost moet worden. We willen graag met elkaar op zoek gaan naar een manier om het beter te laten werken.”
 
Stuk onvrede
De openheid komt vaak van de werknemer. Die durft volgens Jansen meer te zeggen tegen de arbodienstverlener dan tegen zijn of haar baas: “Vaak ligt er een stuk onvrede ten grondslag aan een ziekmelding. Dat kan heel goed ontstaan zijn door het functioneren van een leidinggevende. We maken het mee dat een directeur zegt: ’het bedrijf verdient goed geld, maar het plezier in het werk is weg. Wat moet ik doen om mijn personeel weer enthousiast te krijgen?’ Als die vraag gesteld wordt, is er voor ons ruimte om te werken aan een oplossing.”
 
Groei
Naast Werkverzuim zijn er ook nog de bedrijfsonderdelen ‘Werkreturn’ en ‘Werkassist’. Daarmee kan de dienstverlening worden uitgebreid met bijvoorbeeld de inzet van tijdelijke HR-specialisten of het adviseren in personele vraagstukken. Werkreturn zegt een neus te hebben voor het vinden van geschikt personeel. Ook wordt bemiddeld tussen ‘mensen met afstand tot de arbeidsmarkt’ en potentiële werkgevers. Dat gebeurt in het kader van de Participatiewet.
 
Zo kan deeze onderneming voor elke ondernemer of werkgever iets betekenen. Groot of klein, weinig of veel personeel. Met een goede arbodienstverlener is elke werkgever beter af en goedkoper uit.
 
Werkverzuim
Zwarteweg 110, Aalsmeer
085 4895879
 
Foto's: (van boven naar beneden) Marjolein Heidema, Robert-Jan Jansen, Bart Duijst. (Foto's Arjen Vos)
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel