Mariska Foppen: verkiezing zet puntjes op i

Bij de laatste verkiezingen in de categorie MKB Groot in Aalsmeer waren ze als tweede geëindigd na FIQAS Software, maar in Noord-Holland behaalden ze wel de eerste plaats tijdens de provinciale ondernemingsverkiezingen. Waterdrinker, een van de grootste spelers wereldwijd in de sierteeltbranche. En ze zijn trots dat ze winnaar zijn geworden, want het beeld dat ze wonnen siert de receptiebalie bij de ingang.

Directeur Mariska Foppen ziet het belang in van de verkiezing Onderneming van het Jaar en neemt deze ronde zitting in de Aalsmeerse jury. “Als ervaringsdeskundige werd ik hiervoor gevraagd,” vertelt Foppen. Ze geeft toe dat ze ook voor de verkiezing in Aalsmeer benaderd werd om mee te doen. “Geen spijt van gehad, want het dwingt je wel om goed na te denken over de dingen die je doet. Waarom doe je dingen op deze manier?”

Puntjes op de i
Jaap Waterdrinker is in Zaandam begonnen met een bloemenwinkel. Hij wist zijn te veel ingekochte bloemen en planten slim door te verkopen aan collega’s. Als handig onderhandelaar zag hij snel in dat hij goed kon in- en verkopen. Dit was de basis voor het cash&carrybedrijf dat zich in 1972 in Aalsmeer vestigde. In de afgelopen veertig jaar is het bedrijf uitgegroeid tot Europees marktleider in de export en groothandel van kamer- en tuinplanten. En met de visie en strategie van het bedrijf zit het goed.

Toch heeft Mariska Foppen nog een en ander kunnen halen uit de deelname aan de verkiezingen en de bezoeken van de jury. “De jury stelt kritische vragen, waardoor je toch de puntjes op de i gaat zetten. Maar ze kunnen je ook helpen met tips, want het zijn tenslotte allemaal ondernemers met veel ervaring. Je krijgt een spiegel voorgehouden en wordt enthousiast gemaakt voor een verbeterslag.”

Alert blijven
“Je wordt geprikkeld om dingen goed in kaart te brengen. Je moet je sowieso iedere dag een aantal zaken afvragen waardoor je scherp blijft. Wie zijn mijn concurrenten, waarin onderscheid ik me ten opzichte van de rest?” Belangrijk vindt ze ook om attent te zijn op ‘gevaar’ uit onverwachte hoek. “Wat kan je bedrijf bedreigen uit een hoek die je niet had verwacht. We dachten ook met z’n allen dat sms'en het helemaal was. En dan komt er ineens de WhatsApp, wat niemand had zien aankomen.” Alert blijven is haar devies.

Waterdrinker wil ‘het gevaar’ voorblijven en doet dat door verbinden, inspireren, zorgen en innoveren. En vooral dat laatste is belangrijk voor de grote onderneming waar bijna driehonderd mensen werken. “Kijk vooruit en maak plannen. Overleven en kwaliteit blijven leveren zijn van levensbelang, maar durf naar de toekomst te kijken.” Aan plannen schiet het bij Waterdrinker niet te kort, want over zo’n twee tot drie jaar komt er een Experience Center in Aalsmeer en nieuwbouw voor de cash&carry, die nu nog in Cultra in de gebouwen van FloraHolland zit.

Gevoel, sfeer en cultuur
Mariska Foppen vindt de verkiezing Onderneming en Starter van het Jaar een mooi initiatief. “De drempel is niet hoog om eraan mee te doen en het is leuk. Het levert je publiciteit op en je moet trots zijn dat je eigen omgeving kan laten zien wat je doet en waar je voor staat.” Ze ziet de verkiezing ook als iets positiefs voor de uitstraling van Aalsmeer. “Mensen kunnen op deze manier zien wat voor mooie bedrijven we hier hebben.”

Samen met burgemeester Jobke Vonk en Esther Gouwerok van Jacht- en Scheepswerf Gouwerok vertegenwoordigt Foppen de vrouwelijke kant van de jury. “Ik denk dat vrouwen breder kijken bij het beoordelen van de genomineerden. Mannen kijken mijns inziens toch wat zakelijker. Wil niet zeggen dat wij het niet zakelijk benaderen, maar mogelijk letten we meer op gevoel, sfeer en cultuur binnen een organisatie.”

Woensdag tweede voorronde
Dit jaar is de ondernemingsverkiezing anders van opzet. Er zijn twee voorrondes waar kandidaten zich voor mogen stellen.  In juni was de eerste avond (Lees hier het verslag). Morgenavond is de tweede voorronde in The Club in de Crown Studio’s en iedere ondernemer of geïnteresseerde is welkom. “Dit zijn evenementen waar ondernemend Aalsmeer elkaar kan ontmoeten. Het zorgt voor verbreding en verbinding. Je kunt er kennis en ideeën uitwisselen.“

Woensdagavond komt de categorie ‘groot’ aan de beurt en mogen de bedrijven uit de categorieën ‘starter’ en ‘MKB klein’ die er tijdens de eerste ronde niet bij konden zijn, ook pitchen. Na deze voorrondes gaat de jury zich buigen over alle inzendingen en worden er een aantal genomineerden per categorie bezocht. Ook Mariska Foppen gaat bedrijven bezoeken. Zelf woont ze niet in Aalsmeer. “Ik vind het leuk om te zien wat voor bedrijvigheid deze gemeente heeft en ben benieuwd naar de organisaties die ik mag gaan bezoeken.”

Aanmelden om de tweede voorronde bij te wonen kan hier

Foto boven: Mariska Foppen, jurylid bij de verkiezing van Onderneming en Starter van het Jaar 2014 (fotografie BTB Magazine).
Foto onder: Waterdrinker werd tweede bij de Aalsmeerse verkiezingen in de categorie MKB Groot in 2012 (foto Patrick Spaander)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel