Leerlingen Antoniusschool warm gemaakt voor tuinbouw

Dankzij Jan de Boer van Barendsen Bloemen kregen leerlingen van groep 7 en 8 van de Antoniusschool gisteren en vandaag een kijkje in de wereld van bloemen en planten. Een fleurig ochtendje waarbij de leerlingen op plezierige én instructieve wijze  een blik kunnen werpen op het reilen en zeilen in bloementeelt en-handel in de ruimste zin van het woord. Jan de Boer: ”Bezig zijn in de bloemen, het mooiste dat er bestaat.”
 
Gisterochtend was het de beurt aan groep acht. Met twee bussen werd de reis naar en van Vijfhuizen gemaakt.
 
Nee, deze ochtend geen staartdelingen of geschiedkundige feiten in je hoofd stampen. Maar wel leren over de bloempjes en de bijtjes, over veredeling en over de reis van de bloemen, aangekocht op de Aalsmeerse tribunes tot in de winkels in elke uithoek van Europa. ”En waar kunnen we dat beter laten zien dan hier in het Auditorium op de internationale flower and horticulture trade fair in Vijfhuizen,” sprak gastheer en initiator Kan de Boer.
 
Muisstil
Wendy van Viet bleek de aangewezen, enthousiaste persoon die namens de gemeente Haarlemmermeer aan de hand van filmbeelden inzicht gaf in de vele aspecten van het vak van bloemenkweker, handelaar, expediteur en de veredelaars. Muisstil en duidelijk geïnteresseerd namen de scholieren de enthousiast over hen uitgestrooide feiten in zich op en na deze korte inleiding was het tijd voor een rondgang over de beurs.
 
Aan de slag
Ook hier werd aan het educatieve aspect van de ochtend aandacht besteed. Deze taak was in handen van Michael van Namen die in een deel van het The Flower Lab met boeiende feitjes de aandacht van de scholieren wist te trekken. Vragen werden op Van Namen afgevuurd. In begrijpelijk taal wist de internationaal bekende bloemenbinder de jeugdige bezoekers (van 10 tot 12 jaar oud) te boeien.
 
Ook de leerkrachten van de Antoniusschool waaronder 'meester' Erik Spaargaren genoten van de vele wetenswaardigheden die die ochtend over hen werden uitgestrooid.
 
Scholen en ziekenhuizen
Terug in het Auditorium gaf Ronald van den Breevaart van het Greenteam uit De Kwakel een verhelderend kijkje op de tuinbouwwereld elders. Zo verwees hij naar het ontwikkelen door de Nederlandse tuinbouwsector van de bloemen- en plantenteelt in landen zoals Ethiopië en Kenia.
 
Van den Breevaart: “Dankzij de  tuinbouw kunnen daar duizenden inwoners van deze landen aan de slag, worden scholenbouw en het opzetten van ziekenhuizen ter hand genomen.”
 
Ook konden door de jeugdige bezoekers vragen worden gesteld. Enkele pientere “durfals” maakten daar graag gebruik van. Toen een leergierig jongetje wilde weten hoe tulpen groeien beloofde Jan de Boer de klas spontaan een bezoek aan het Museum De Zwarte Tulp in Lisse.
 
Met een gerbera en een heideplantje als cadeautje hadden de kinderen meer dan alleen een verhaal om mee thuis te komen.
 
Tekst: Leni Paul
 
Foto's: Jan de Boer geeft uitleg over de bloemenbranche in het auditorium van de IFTF. Foto's Arjen Vos. (zie ook de gallery)
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel