Kapitein Rob hijst de zeilen met Pasen

(Advertorial) ‘Red Sails in the sunset’. Deze songtitel is wat Rob Ligtenberg voor ogen heeft, want de eigenaar van tjalk ‘Nooit Volmaakt’ organiseert zijn zeiltochten bij voorkeur als de avond valt. Dat doet hij met Pasen niet, dan vaart hij alleen overdag. Tijdens de Open Fort Dagen neemt de schipper bezoekers mee om vanaf De Poel te laten zien hoe verscholen het Zeilfort ligt. Deze vaartocht is één van de activiteiten van het programma dat grotendeels gratis te volgen is. 

De schipper kan heel veel vertellen over zijn schip en zijn toekomstdromen. Eén ervan lijkt nu te gaan lukken. “Ik liep al heel lang met het idee rond om met mijn schip Aalsmeer te promoten. Een droom was en is echt, om de Forten te verbinden met elkaar. Dat heeft alles te maken met de geschiedenis van mijn vorige schip, ‘De Onderneming’. Begin twintigste eeuw voer deze bietentjalk vaak door de sluizen bij Fort Aalsmeer de Haarlemmermeer in. Vandaar mijn interesse voor dat unieke stukje geschiedenis.” 

Unieke samenwerking
‘De Onderneming’ (1905) ligt overigens deze Paasdagen ook in de jachthaven van het Zeilfort. Net als ‘De Trekschuit’ (1903) en zeeschouw ‘De Kot' (1913.) Allemaal schepen uit dezelfde periode dat Fort Kudelstaart en Fort Aalsmeer gebouwd zijn. Zij zijn zeker een bezoekje waard. Alleen de ‘Nooit Volmaakt’ (1910) vaart uit en kapitein Rob neemt u graag mee naar het stukje slotgracht dat vanaf de weg niet te zien is.

Zeilfort Kudelstaart, waar de tjalk zijn vaste ligplaats heeft, deelt de toekomstvisie van de verbinding tussen de Forten. Zo ontstond een unieke samenwerking voor dit Paasprogramma, waar velen een bijdrage aan leveren. Naast een vaartochtje met de tjalk, is de zeilschool er om jong en oud met wind, water en zeilen kennis te laten maken. Er zijn rondleidingen er is een fototentoonstelling, en Outward Bound geeft gratis workshops, waarin  communiceren en doorzetten moeten zorgen voor een goede onderlinge band.

Crash ondergewaardeerd
Wie na een hapje en drankje klaar is op Zeilfort Kudelstaart, kan elk uur met de pendeldienst van Westeinder Rondvaart naar Fort Aalsmeer gaan, om aldaar een bezoek te brengen aan het Crash luchtvaart- en verzetsmuseum ’40-’45. Een bezoek dat door de schipper zeer warm wordt aanbevolen: “Crash is een zeer ondergewaardeerd museum. Ik was ontroerd en geraakt toen ik er vandaan kwam, zij behouden daar een stuk geschiedenis wat nooit vergeten mag worden.”

Voor of na het bezoek aan Fort Aalsmeer en het museum is het goed toeven op het terras aan de Ringvaart bij Geoff’s voor de uitgebreide paasbrunch, een lunch of diner. 

Zeilend door het Zwet
Op de terugweg met de pendeldienst, krijgt de bezoeker een prachtig kijkje op een uniek stukje van de Westeinderplassen. De tjalkeigenaar maakt vaak avondtochten over de Westeinderplassen. Als de omstandigheden het toelaten, gaat Ligtenberg zeilend door het Zwet, een smalle doorvaart, waar de 'Nooit Volmaakt' maar net doorheen past. Tijdens dagtochten vaart schipper Rob graag richting Kaag en Braassem. Boeken voor deze tochten kan via classicsailingamsterdam.com. “Ik zou zelf heel graag zien dat de Drechtdoorsteek er komt, zodat ik een mooie rondvaart kan maken tijdens een dagtocht.” 

Een kleine dagtocht is ook de pendeldienst van de Westeinder Rondvaart. De schippers varen heen en terug een andere route. Tijdens de tocht van ongeveer 45 minuten, worden de passagiers helemaal om het Zeilfort Kudelstaart heen gevaren en worden met wat geluk gierzwaluwnesten én bij de watertoren  slechtvalken gespot. Kaarten à 7,50 zijn op beide opstaplocaties (Geoff's en Zeilfiort) te koop.

Beide paasdagen zijn de Forten om 11.00 uur geopend en vanaf 13.00 uur vaart elk uur de pendeldienst naar Fort Aalsmeer en terug. De parkeergelegenheid bij het Zeilfort is beperkt, maar kan bij Sieberg Minicars aan de Kudelstaartseweg. Bij Fort Aalsmeer is een ruime, gratis parkeergelegenheid met op loopafstand het restaurant Geoff’s, waar vanaf het terras zo de boot kan worden ingestapt. Met de fiets of eigen boot heeft de voorkeur. 

Tekst Mandy van der Zwaard, foto's Jaap Maars

Dit verhaal is de derde in een serie van vijf waarin we deze week aandacht besteden aan de open (paas)dagen van Zeilfort Kudelstaart. Morgen een verhaal over Zeilschool Aalsmeer die op Tweede Paasdag op het fort aanwezig is met zeilbootjes en kano's. 

(advertentie)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin