Judocoach helpt pupillen aan meer zelfvertrouwen

(Advertorial) “Alles wat ik doe in het leven, doe ik met een missie. En daarbij kies ik nooit de makkelijkste weg. Ik moet getriggerd worden om mijn krachten en talenten optimaal te gebruiken.” Dat zegt Ron van Raaphorst, eigenaar van de gelijknamige judoschool en coachpraktijk. Komende zaterdagmiddag geeft hij een workshop in de dojo van Fitnesscentrum Aalsmeer aan de Beethovenlaan. Lezers van AalsmeerVandaag kunnen gratis aan de workshop deelnemen.
 
Judo als middel om meer zelfvertrouwen te krijgen. Dat is kort weer gegeven wat Van Raaphorst beoogt met zijn coachpraktijk. Leeftijd is daarbij niet belangrijk. 
 
De in 1960 geboren judoleraar komt zelf van ver. Zowel letterlijk als figuurlijk. Als zeeman bevoer hij de wereldzeeën waarna hij oppakte wat hij eigenlijk al van jongs af aan had willen doen: judoleraar worden. “Als kind was judo mijn lust en mijn leven maar omdat er bij ons thuis geen geld was voor het CIOS, ben ik in de zeevaart terecht gekomen en heb een bewogen leven achter de rug. Judo heeft me altijd op de been gehouden,” vertelt Van Raaphorst die een boek schreef over zijn leven en de rol van judo daarin.
 
Bijna elk vrij moment stortte hij zich op de sport en toen hij op zijn 39e klaar was met varen, haalde alle mogelijke diploma’s. Zowel op gebied van judo als jiujitsu is Van Raaphorst bevoegd instructeur.
 
Iedereen is verschillend
Er ging een wereld voor hem open toen hij als trainer aan de slag ging. Eerst bij Buenting in Amstelveen, later voor zichzelf in Mikado en nu bij Fitness Aalsmeer. “Ik heb ontdekt dat ik mijn leerlingen kan helpen om boven zichzelf uit te stijgen. Dankzij judo durven ze meer dan ze ooit voor mogelijk hielden. Dan gaat het niet alleen om fysieke kracht maar juist om wat er in hun hoofd gebeurt,” zo vertelt de coach. Iedereen is verschillend en daarom vraagt iedere persoon volgens Van raaphorst ook om een behandeling die bij hem of haar past. “Waar de ene persoon stuiterend binnen komt, gaat een ander stilletjes in een hoekje zitten. Ik probeer om te ontdekken waar de kracht van iemand ligt en daarmee aan de slag te gaan.”
 
Over grenzen heen
Dat die kracht vaak onverwacht groot is, heeft Van Raaphorst aan den lijve ondervonden. Hij kreeg in 2012 een beroerte en kort daarop nog een hersenbloeding, raakte korte tijd verlamd maar wist er met een onvoorstelbare vechtlust weer bovenop te komen. “Als mens ben je tot heel veel in staat,” weet hij uit ervaring, “als je maar bereid bent om de vaardigheden die nodig zijn te ontwikkelen en over grenzen heen durft te stappen. En je niet te laten leiden door angst, pijn of door invloeden van je omgeving. Mensen die zeggen dat je iets niet kunt of dat het toch niet lukt, zijn wat dat betreft heel slecht voor je zelfvertrouwen. ”
 
Positief coachen
Van Raaphorst heeft mooie ontwikkelingen gezien bij zijn pupillen. Bij een van zijn groepen die hij traint op mentale weerbaarheid ziet hij duidelijk positief veranderen. “Het is niet alleen het judospelletje wat daarbij een rol speelt. Door positief te coachen en er structuur, liefde en discipline in te verwerken, zie je ze sterker worden. Zowel fysiek als mentaal, aldus de judoka die zich vaak afvraagt waarom mensen bereid zijn veel te investeren in hun lichamelijke gezondheid, maar tegelijk de geestelijke gezondheid verwaarlozen. “Die twee aspecten horen samen te gaan.”
 
Workshop
De workshop genaamd ‘Vind de kracht in jezelf’ vindt komende zaterdag tussen 13:30 en 15:30 plaats in de spinning studio van Fitness Aalsmeer. Aanmelden kan via de website. De kosten voor de training en een boek zijn €17,50. Maar Van Raaphorst gunt de lezers van AalsmeerVandaag een gratis deelname. “Wanneer er bij de aanmelding gemeld wordt dat men het op AalsmeerVandaag gelezen heeft, brengen we niks in rekening.”
 
De workshop is alleen voor volwassenen.
 
Tekst en foto's Arjen Vos
 
 
 
 
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel