Jachthaven ‘De Oude Werf’

'Voor anker in een veilige haven'
 
Wat heerlijk dat het weer lente wordt. Een jachthaven in de winter biedt een tamelijk troosteloze aanblik. Er zijn weinig mensen op de been, voornamelijk lege steigers en die paar bootjes die in het water overwinteren, liggen onder zeil. Ook jachthaven ‘De Oude Werf’ beleeft in dit jaargetijde een winterslaap. Maar dankzij de aanwezigheid van een kleine 30 recreatie-arken is er toch meer reuring. En als de temperatuur weer omhoog gaat, schieten de bootjes als krokusjes uit een grasveld tevoorschijn.
 
Eigenaar Daniël Harting kijkt reikhalzend uit naar het nieuwe vaarseizoen. Voor hem niks mooiers dan een haven vol kleurige en dobberende bootjes. “We hebben het winteronderhoud er op zitten en zijn er weer helemaal klaar voor,” zegt Harting, “helemaal dankzij onze nieuwe hijsinstallatie waarmee we de boten nu nog makkelijker in en uit het water kunnen tillen.” Havenmeester Harting is duidelijk trots op deze aanwinst. Het robuuste gevaarte torent boven alles uit en is volgens de eigenaar eigenlijk een beetje te fors voor een haven van dit kaliber. “De oude kraan was echt aan vervanging toe. Omdat we de zaken graag goed aanpakken hebben we deze investering gedaan. We kunnen hier weer tientallen jaren mee verder.”
 
Geleidelijk aan
De jachthaven is overigens veel minder oud dan de naam doet vermoeden. Ongeveer 40 jaar geleden was het opa Kors Harting die naast zijn kwekersactiviteiten langzaam maar zeker meer met bootjes is gaan doen. Dat ging volgens kleinzoon Daniël geleidelijk aan. “Het begon met een paar bootjes waarvoor hij een ligplaats verhuurde. Daarna kwamen er enkele recreatie-arkjes bij. Vervolgens werd de bloemenkas verbouwd tot winterstalling en nog wat later kwam er een botenhelling bij. Doordat het allemaal langzaam werd opgebouwd is het moeilijk te zeggen wanneer de haven nu exact begonnen is. Vandaar dat we het houden op ongeveer 40 jaar.”
 
Piet en Anneke
Het erf achter Uiterweg nummer 127 is al meer dan twee eeuwen familiebezit. Daarmee is de naam ‘De Oude Werf’ zonder meer gerechtvaardigd. Ook het huis, de markante witte woning met in de tuin de opvallende keramische letters ‘Halverweghe’, is eigendom van de familie Harting. Hier wonen Piet en Anneke, de ouders van Daniël. Piet is naast oud-kweker en jachthaveneigenaar in ruste momenteel bestuurslid van Stichting Transformatie UiterWeg (STUW), De Bovenlanden en van Aalsmeer Westeinder Promotie (AWP) en Anneke geniet bekendheid als kunstenares. Het opvallende keramiek in en om het huis en in het straatbeeld van Aalsmeer is van haar hand. Elk jaar in september biedt ‘De Oude Werf’ onderdak aan een deel  van de befaamde Aalsmeerse Kunstroute.
 
Capaciteit
Hoewel de crisis in botenland ook voelbaar is, heeft Harting weinig reden tot klagen: “We zitten voor het komende seizoen bijna helemaal vol maar hebben nog wel plaats voor een aantal boten. In totaal hebben we capaciteit voor 90 boten in diverse formaten, variërend van drie tot tien meter lengte. Ooit hadden we 160 ligplaatsen maar dat aantal hebben we terug gebracht om ook de bezitters van een recreatie-ark ruimte te bieden.”
 
Familiaire sfeer
De botenbezitter die ‘De Oude Werf’ als thuishaven heeft, is een gelukkig mens. Halverwege gelegen aan de mooiste weg van Aalsmeer biedt de haven voldoende parkeergelegenheid en vaar je vanaf de ligplaats direct de 'Kleine Poel' op. Dat het een familiebedrijf is, is te merken aan de familiaire sfeer. Het gaat er zeer ‘relaxed’ aan toe. Er is dan wel geen kantine en geen restaurant maar verder wel alle faciliteiten die je mag verwachten. Naast de nette toiletten en douches, elektra, een afvalstation, is er ook een verzamelplaats voor olie. En desgewenst kan men voor een kop koffie op het kantoor bij de havenmeester terecht. ‘De Oude Werf’ is ook een veilige haven. De familie Harting houdt altijd een vinger aan de pols en heeft alle benodigde veiligheidspapieren in de ‘pocket’. Het anker in het logo staat er niet voor niets: ‘De Oude Werf’ is een stabiele factor die houvast biedt aan botenbezitters.
 
'De Oude Werf'
Uiterweg 127A
1431 AD Aalsmeer
06-51598060
info@deoudewerf.nl
www.deoudewerf.nl
 
Foto: Daniël is de derde generatie Harting die zich havenmeester mag noemen van ‘De Oude Werf’
Foto: Vanuit de haven vaar je rechtstreeks de 'Kleine Poel' op
Foto's Arjen Vos (AV)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel