In de rij voor nieuwe kraam

Aalsmeer beleefde vanmorgen de primeur de fonkelnieuwe viskraam van Klaas Bos te mogen begroeten. Net afgeleverd door de carrossiebouwer uit Amerongen, durfde Bos het aan om de ultramoderne 'rolling kitchen' op het Raadhuisplen voor de eerste maal operationeel te laten zijn. De eerste draaidag verloopt uiterst soepeltjes en de Spakenburgse visverkopers zijn zichtbaar in hun nopjes met hun nieuwe werkplek.

Rond lunchtijd vormen zich zoals gebruikelijk weer lange rijen voor de kibbeling, lekkerbek en Hollandse Nieuwe. Het kan de veelal vaste klanten onmogelijk ontgaan dat er vandaag vanuit een nieuw onderkomen gebakken wordt. Deze kar is een stuk groter dan de vorige die na dertien jaar is ingeruild, heeft andere kleuren en een andere indeling. Klaas Bos zelf blijkt wat meer naar de achtergrond verschoven.

Ongestoord bakken
“Ik heb hier nu mijn eigen keuken waar ik alle ruimte heb en ongestoord kan bakken. Dit gedeelte kan in- en uitgeschoven worden waardoor de kraam ruim een meter breder wordt,” aldus de visspecialist die vandaag hulp heeft van vrouw Petra, zoon Adriaan en vriendin van de familie Maria. Andere zoon Wouter verkoopt op hetzelfde moment vis in Utrecht.

Duurzaam bezig
Het is zoals de Bossen allemaal zeggen 'even wennen' aan de nieuwe kar maar ze zijn zeer blij met de werkruimte die tot in detail naar eigen wensen is ingericht. “De vis smaakt nog steeds hetzelfde en we gebruiken nog altijd plantaardige olie die elke dag ververst wordt en hierna als biodiesel verwerkt wordt,” aldus Klaas Bos. Zoon Adriaan vult aan: “Al het snijafval wordt verzameld en vergist tot biogas. We zijn dus heel duurzaam bezig.”

Binnenkort hoopt Bos de plastic bakjes waarin de vis verkocht wordt te verruilen voor bakjes gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal. “Daar wordt aan gewerkt. We laten het weten als het zover is.”

Tekst en foto's Arjen Vos

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin