In actie voor ‘de medemens’ met SAM

(Advertorial) Stichting SAM staat voor Sociale Activiteiten voor de Medemens en is met name actief in Aalsmeer en Kudelstaart en omgeving. Momenteel zijn er meer dan 60 vrijwilligers actief met activiteiten voor ouderen en mensen met een beperking.

SAM is voortgekomen uit een van de afdelingen van het Nederlandse Rode Kruis. Sinds 1 januari 2020 zijn alle sociale activiteiten in heel Nederland door het Rode Kruis stopgezet. Maar omdat er in Aalsmeer een groot en enthousiast vrijwilligersteam bezig was met vele activiteiten, heeft het toenmalige bestuur de vrijwilligers gevraagd om door te gaan in een Stichting. Unaniem gaven de vrijwilligers aan over te willen stappen naar de nieuwe organisatie. Dat is Stichting SAM geworden.

Aan de wandel
Vrijwel dagelijks kunt u de vrijwilligers in het dorp tegenkomen wanneer ze aan de wandel zijn met rolstoelen of rolstoelfietsen op de speciaal daarvoor toegeruste fiets. In totaal wandelen zo’n twintig vrijwilligers, soms wekelijks, soms om de week, met ouderen uit de Zorgcentra of thuiswonende ouderen. Dit project loopt inclusief de Rode Kruistijd al achttien jaar.

Actie voor fietsen
De ambitie van SAM is om in komend jaar met nog veel meer thuiswonende ouderen te gaan fietsen. De mensen blijven fitter en doorbreekt de eenzaamheid van de mensen. Tevens geeft het dan de mantelzorger de gelegenheid om, gedurende de tijd dat de partner aan het fietsen is, andere dingen te doen. SAM maakt gebruik van duofietsen van de zorgcentra maar beschikt zelf ook over twee fietsen. Er wordt momenteel actiegevoerd om nog twee extra fietsen aan te kunnen schaffen.

Handwerkclub
Ook komen ouderen wekelijks bij elkaar in het Parochiehuis om op de handwerkclub te breien of te haken. Zij worden van huis opgehaald en weer teruggebracht door zo’n zes SAM vrijwilligers. Een jongerengroep van mensen tussen de 15-25 jaar houdt zich maandelijks bezig met activiteiten voor bewoners van Ons Tweede Thuis en voor bewoners van de Zorgcentra. De jongerengroep bestaat uit vijf kernleden en bij evenementen schakelen ze met gemak zomaar tien extra jongeren in.

Vacatures
Stichting SAM kan altijd meer vrijwilligers gebruiken om mee te werken aan het welzijn van deze groep inwoners. Heb jij of u een uurtje of paar uurtjes over per maand? Van harte welkom! Dit zijn de vacatures:

Coördinator/planner ‘SAMen fietsen!’
In de periode van maart t/m oktober stel jij maandelijks het fietsschema samen. Hiervoor overleg je met de vrijwilligers, zorgcentra en coördineer je de hulpvraag van thuiswonende ouderen. De schema’s maak je in Word/Excel (dit is uiteraard te leren). Ben jij goed in organiseren en coördineren? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Marketing Communicatie
Het hele jaar door maar vooral in de periode van maart t/m oktober plaats je zo nu en dan berichtjes op de sociale media en schrijf je incidenteel korte nieuwsberichten en persberichten voor de lokale media en website. Schrijf je graag en ben je goed bekend met sociale media? Reageer dan op deze vacature!

Secretaris/Secretaresse
Als secretaresse (of secretaris) regel je én notuleer je tijdens de bestuursvergaderingen (4-5 keer per jaar). Je stuurt zo nu en dan wat post door, ontvangt facturen en je houdt de mailbox bij. Heb jij kennis van Outlook, Word en hou je van regelen? Dan zijn wij super blij als jij ons komt helpen!

Fietsers voor de duofietsen
In de periode van maart t/m oktober ga je fietsen met ouderen uit de zorgcentra of thuiswonenden (met of zonder beperking). Je geeft aan de coördinator door welke data en dagdeel je beschikbaar bent en onze ervaren fietsers zorgen dat jij het fietsen op onze (trapondersteunende/elektrische duofietsen snel onder de knie krijgt. Dus zin in wat extra beweging in de buitenlucht waarbij je ook nog iemand heel blij maakt? Laat het ons snel weten!

Waarom vrijwilliger worden bij Stichting SAM? Wij werken met een groot aantal betrokken vrijwilligers die zich inzetten voor lokale sociale activiteiten van ouderen (en mensen met een beperking). Dit zorgt voor voldoening én plezier! Bovendien ontzorgen we zorgpersoneel en mantelzorgers in de gemeente. Op onze website: www.stichtingsam.eu lees je meer over onze activiteiten!

Wil je meer weten over onze vacatures neem dan telefonisch contact op met Jan Kwak (Whatsapp mag ook) via: 06-53928043. Een mail sturen voor informatie en/ of aanmelden kan via: info@stichtingsam.eu én wie weet ontmoeten we elkaar gauw!

Foto’s: archief AV/Arjen Vos en stichting SAM

 

Lees vorig bericht

Feest in dorp van korte duur

Lees volgend bericht

Luxe fruit voor Voedselbank


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *