‘Iedereen heeft recht op liefdevolle zorg’

Rita Braam (Foto Ton van Eenennaam)

AalsmeerVandaag geeft wekelijks een podium aan ondernemers die betrokken zijn bij de BusinessClub van FC Aalsmeer. In een kort interview vertellen deze ondernemers wie ze zijn en wat hun motivatie is en geven ze een inkijkje achter de schermen van hun bedrijf. Vandaag de beurt aan Rita Braam, manager van zowel verpleeghuis Rozenholm in Aalsmeer als Het Hoge Heem in Uithoorn.

Door: Hans van der Linden. “Amstelring vindt dat iedereen recht heeft op liefdevolle zorg. Als het leven niet meer zo makkelijk gaat door ouderdom, een langdurige ziekte of een lichamelijke beperking. Bij Amstelring vinden we het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn ongeacht afkomst, geaardheid of religie.” Dat zegt manager Rita Braam die sinds 1983 leidinggevende is in de zorg en in 1992 bij verpleeghuis Bornholm in Hoofddorp ging werken. Na verschillende fusies tussen zorginstellingen is Stichting Amstelring ontstaan. Amstelring biedt zorg en diensten aan van “zeg maar de Amstel tot de Ringvaart.” Sinds 2011 is Rita werkzaam als manager bij Rozenholm en is zoals zij zelf noemt het ‘poldermeisje’ binnen de organisatie. Dit in tegenstelling tot haar collega’s in de regio Amsterdam.

Kernwaarden organisatie
Rita geeft aan, dat ‘als het zelfstandig wonen uiteindelijk niet meer gaat’, bewoners bij Rozenholm een fijne woon- en leefomgeving tegemoet kunnen zien, waar betrokken medewerkers en vrijwilligers permanent bezig zijn met het welbevinden van de bewoners binnen de locatie. Rozenholm is met 54 plekken heel kleinschalig en centraal gelegen in Aalsmeer Centrum. Het zorgcomplex ligt direct aan het water en heeft als naaste buur Zorgcentrum Aelsmeer met een geheel eigen directie en bestuur.

Naast de aandacht voor bewoners is er structureel contact met de familie van deze bewoners. Rita zegt binnen Rozenholm ‘de spin in het web’ te zijn. “De organisatiestructuur binnen Rozenholm is plat en werkt vanuit de gedachte van zelforganisatie. Zo werkt ikzelf bijvoorbeeld samen met een ondersteuningsteam met daarin de kwaliteitsverpleegkundige die de teams ondersteunt op de inhoud van de zorg, een teamcoach die ondersteunt op het proces en uiteraard zijn er de belangrijke zorgmedewerkers.”

Dementie neemt toe
Naast een warm welkom voor bewoners heeft Rozenholm zeker ook een warm welkom voor medewerkers. In hen wordt volgens Rita veel geïnvesteerd. Bijvoorbeeld met opleidingen in palliatieve zorg, in de begeleiding van bewoners en ook hun familie in de laatste levensfase.

“Uitdagingen liggen zeker op het personele vlak. Zorgelijk is dat uit de demografische cijfers blijkt dat de komende jaren dementie binnen de gemeente nog meer gaat toenemen en daarvoor moeten dan wel voldoende plekken zijn. Maar ook voldoende zorgmedewerkers.”

Rozenholm heeft recent een eigen leerafdeling gestart waar leerlingen en stagiaires begeleid worden door werkcoaches en kunnen groeien naar een vaste baan. Ook wordt gekeken naar zogenaamde zij-instromers. “We proberen hen te enthousiasmeren voor de zorg en bieden hen een voortraject en vervolgens een verkorte opleiding aan in de zorg,” aldus Rita

Lidmaatschap Businessclub
Rozenholm is lid geworden van de Businessclub met name om haar lokale netwerk te vergroten. Ondanks dat Rozenholm onderdeel van een grotere stichting uitmaakt, wil zij zoveel als mogelijk lokaal werken en inkopen. Daarnaast kan het diverse ledenbestand van de Businessclub en het maatschappelijke initiatief van de Businessclub met werkeninaalsmeer.nl interessant zijn voor het vervullen van vacatures maar ook om de genoemde zij-instromers aan te trekken.

amstelring.nl/verpleeghuis-rozenholm
Molenpad 4, 1431 BZ Aalsmeer
0297 – 34 34 31

Ook lid worden van BusinessClub FC Aalsmeer? Meld je hier aan. Houd tevens onze LinkedIn-Pagina in de gaten voor het laatste nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin