Hoekwater Elektrotechniek

Passie, bezieling en beleving motto Frans Sparnaaij

P. Hoekwater BV, elektrotechniek in de ruimste zin van het woord

P. Hoekwater BV, ook weer zo’n typisch Aalsmeerse onderneming die bij velen bekend is. Een elektrotechnisch installatiebedrijf met zijn rode wagens waar je zowel als bedrijf als particulier kwaliteit krijgt. Aan het hoofd staat de charismatische Frans Sparnaaij, die het bedrijf met “passie, bezieling en beleving” leidt, zoals hij zelf altijd zegt.

In 1945 startte Piet Hoekwater het elektrotechnische installatiebedrijf. Toen nog als eenmanszaak vanuit een schuurtje aan de Sportlaan. Hij breidde het bedrijf uit en verhuisde na elf jaar naar de Ophelialaan. Daar begon hij ook een winkel in wit- en bruingoed en verkocht gasflessen. “Piet Hoekwater hoopt binnenkort de respectabele leeftijd van 97 jaar te mogen halen,” vertelt Frans Sparnaaij.   

Bakkie doen
Huidige directeur Frans Sparnaaij werkte na zijn school vijf jaar bij Hoekwater, waarna hij meer ervaring ging opdoen bij andere installatiebureaus. “Regelmatig liep ik bij Piet binnen voor een bakkie en toen ik hoorde dat hij op 74-jarige leeftijd wilde stoppen met zijn bedrijf had ik interesse in overname. 'Hier staat je opvolger,' zei ik tegen hem.”

Dat is 22 jaar geleden en Frans heeft het bedrijf professioneel uitgebouwd. Hij verhuisde naar een nieuw pand aan de Hornweg, waarna hij het huidige bedrijfspand met showroom aan de F.A. Wentstraat 2a kocht.

Goede stimulator
Frans heeft geen standaardbaan van negen tot vijf. Hij begint ’s ochtends vroeg en gaat vaak tot laat in de avond door. En ook in het weekend is hij op het kantoor van zijn bedrijf te vinden.

“In overleg met mijn vrouw Marlouke heb ik deze stap gezet. We wisten waar we in 1991 aan zouden beginnen. Maar zonder begrip en steun van haar had ik dit nooit kunnen volhouden.”

Andere interesses
Frans ging terug naar de schoolbanken en behaalde de nodige diploma’s om het bedrijf succesvol te maken. Frans noemt zijn vrouw een goede stimulator en praat met grote trots over haar en zijn vier kinderen. Een opvolger uit zijn eigen gezin zit er niet in, al is dat voor de 55-jarige Frans nog lang niet aan de orde.

“Mijn oudste zoon Kees zit in de filmwereld als animator designer, mijn dochter Maartje is een gepassioneerd muziekdocente, zoon Jan is bijzonder slim en studeert aan de VU communicatiewetenschappen, Engels en Nederlands en jongste dochter Roos loopt stage als juf. Net als haar moeder zal zijn voor de klas willen staan.”

Toen Frans vijftig werd kreeg hij een hondje die hij overal mee naar toe neemt. Dus ook mee naar kantoor en vaak ook naar klanten. Een Jack Russel met de mooie naam Floortje Flippedijnis Flirus, roepnaam Floortje.

Passende oplossingen
‘Meer dan licht alleen’ is de slogan die het bedrijf hanteert. En dat is ook zo. Verlichting is wel een groot onderdeel en er is zelfs een webshop waar je terecht kunt voor allerlei soorten lichtbronnen, noodverlichting en verlichtingsarmaturen: www.lampenweb.nl. Rustig uitzoeken, bestellen en binnen een paar dagen geleverd.

Maar er is op de website ook een webshop te vinden voor andere spullen die te maken hebben met elektrotechniek. Dat kan variëren van zonnepanelen, complete beveiligingssystemen met camera’s, brand- en inbraakbeveiliging, antennes, telefooninstallaties of communicatieapparatuur tot verbindingsmaterialen als printplaatklemmen of glasvezelkoppelingen.

Naast het leveren van allerhande technische systemen of onderdelen installeert, beheert en onderhoudt P. Hoekwater BV zeer veel. “We zeggen nergens nee tegen. Voor iedere situatie zoeken wij een passende oplossing.”  

Het bedrijf heeft mooie referenties op zijn naam staan. Flora Holland, gemeente Aalsmeer, het nieuwe gezondheidscentrum, zwembad De Waterlelie, autobedrijven, jachtwerven en nog veel meer.

Duurzaam ondernemen
“Wij ondernemen zelf duurzaam en adviseren bedrijven hier ook graag over. Dit is belangrijk voor ons.” Het bedrijf is aangesloten bij ‘Uw duurzame installateur’, een samenwerkingsverband tussen installateurs die specialist zijn in duurzame oplossingen voor energiebesparing.

Een nieuwe dienst is het leveren, installeren en onderhouden van oplaadpunten voor elektrische auto’s. “Uiteraard rijden onze wagens ook elektrisch en zijn wij erg milieubewust.”

Goed team
Frans is trots op zijn team van tien monteurs en een secretaresse. “Mijn gouden rechterhand is Carola Wegbrands. Maar ik ben ook blij met de rest van het personeel. Ik hoop dat iemand van mijn mensen ooit het bedrijf over zal nemen, want er zit zeker een kundige opvolger tussen.” Voor grote opdrachten werkt het bedrijf samen met inleners. Over en weer worden mensen ingehuurd van collega-installatiebedrijven.

“De prijzen in onze markt staan onder enorme druk, maar ik zie veel uitdagingen en kansen,” zegt de nuchtere ondernemer. “Hard werken is niet erg, zeker niet als je het met passie, bezieling en beleving doet. Dat zeg ik dan ook vaak tegen mijn team.”

Sociaal betrokken
Frans vindt het ook belangrijk om sociaal betrokken te zijn bij de gemeente Aalsmeer. Hij steunt dan ook een aantal goede doelen, waaronder de handbaltak van RKDES.

Je kunt wel zeggen dat Frans Sparnaaij een bekende Aalsmeerder is geworden. Op 4 november is hij op Radio Aalsmeer te beluisteren met zijn favoriete muziektop-10. “Ik hou wel van muziek en krijg zelfs zangles van mijn dochter. De top-10 zal verrassend zijn…”

P. Hoekwater BV
F.A. Wentstraat 2a
1431 KZ AALSMEER
0297-324 260
verkoop@hoekwater.nl
www.hoekwater.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin