Hoe werkt overstappen van energie?

Veel mensen denken dat overstappen van energieleverancier ingewikkeld, tijdrovend en vol administratief gedoe is. Sommige zijn zelfs bang dat ze even zonder stroom komen te zitten en uiteindelijk niets besparen. Gelukkig klopt dat allemaal niet. Overstappen naar een andere energieleverancier is eigenlijk vrij simpel en op die manier zou je flink wat kunnen besparen op je energierekening. Je krijgt dan lagere tarieven, groenere stroom, betere klantenservice, inzicht in je live verbruik en een handige app als je voor de juiste kiest.

Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de Energievergelijker van Overstappen.nl om de juiste keuze te maken. Maar hoe pak je zo’n overstap aan? Lees er hier meer over!

Mag je eigenlijk al overstappen?
Je kunt niet zomaar overstappen. Kijk dus eerst of je dat al kunt doen zonder dat je extra kosten moet betalen. Zit je nog vast aan een contract met een vaste looptijd? Dan kun je een opzegboete krijgen als je nu overstapt. De hoogte van deze boete hangt af van je huidige leverancier en hoe lang je contract nog loopt. Heb je een contract voor onbepaalde tijd? Dan kun je op elk moment overstappen zonder boete. Controleer dus eerst je huidige contract of neem contact op met je energieleverancier om zeker te weten dat je kunt overstappen zonder financiële gevolgen.

Waar moet je op letten?
Besloten om van energieleverancier te wisselen? In dat geval zijn er een paar punten om op te letten. Kijk eerst naar de tarieven. Energieprijzen verschillen flink tussen leveranciers, dus let op de kosten per kWh voor elektriciteit en per m3 voor gas. Daarnaast moet je ook even kijken naar de vaste leveringskosten. Hecht je waarde aan groene energie? Kies dan voor een leverancier die 100% hernieuwbare energie levert, zoals uit wind, zon of waterkracht. In dat geval moet je ook kijken naar de vaste terugleverkosten. Ook het type contract is iets om rekening mee te houden. Met een vast contract zit je een jaar of langer vast aan een bepaald tarief. Dit biedt natuurlijk zekerheid. Hoewel een variabel contract maandelijks opzegbaar is, kunnen de prijzen af en toe schommelen. Het is ook een goed idee om te kijken naar welkomstbonussen en speciale acties die leveranciers gebruiken om nieuwe klanten aan te trekken. Lees echter altijd de voorwaarden goed door, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Controleer tenslotte of er overstapboetes zijn als je je huidige contract voortijdig beëindigt, want deze kunnen aardig oplopen.

Hoe maak je de overstap?
Overstappen naar een andere energieleverancier is meestal vrij simpel. Je kijkt eerst naar je huidige energiecontract voor de einddatum en eventuele opzegboetes. Kies vervolgens het type contract dat het beste bij je past, zoals een vast, variabel of dynamisch contract. Vergelijk daarna de tarieven en voorwaarden van verschillende energieleveranciers om de beste deal te vinden die bij je behoeften past. Zodra je een keuze hebt gemaakt, kun je het aanvraagproces meestal snel en gemakkelijk online starten via de website van de nieuwe leverancier. Na je aanvraag heb je nog 14 dagen bedenktijd, waarin je de aanvraag zonder kosten kunt annuleren.

(Partnerbijdrage 24webvertising)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin