De afgelopen jaren zijn automobilisten steeds meer gaan betalen voor hun autoverzekering. Vooral mensen met een WA verzekering gingen flink omhoog met hun kosten. Maar hoe komt dat eigenlijk? En is het mogelijk om op de autoverzekering te besparen?
De premie van een autoverzekering is van verschillende factoren afhankelijk. Iemand die dezelfde auto rijdt en bij dezelfde verzekeraar zit, zal zelden dezelfde premie betalen. Dit komt omdat iedere verzekeraar bij het opstellen van de premie een zogenaamde risicoanalyse uitvoert. Op basis van persoonlijke gegevens en informatie over de auto wordt het risico op schade rijden bepaald. Vervolgens probeert de verzekeraar zich in te dekken door een hogere of juist lagere premie te reden. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van de regio waarin men woont, de leeftijd en de aanschafkosten van de auto.
De afgelopen jaren zijn de premies enorm gestegen. Vooral de WA verzekering is flink duurder geworden. Dit komt doordat verzekeringsmaatschappijen nog steeds meer schade moeten vergoeden dan de premie die ze ontvangen. Hierdoor zullen ze de prijzen omhoog moeten gooien, om zo alle kosten te kunnen dekken. Maar hoe bespaart men dan nog wél op de premie van de autoverzekering? Is dit nog wel mogelijk of is die op voorhand een verloren zaak?
Claim niet alle schades
Hoe veilig iemand ook rijdt, een ongeluk zit in een klein hoekje. Onverhoopt toch schade gereden? Bekijk dan eerst goed hoe hoog de kosten voor de reparatie zullen zijn. In sommige gevallen kan het bij kleine schades voordeliger zijn om deze zelf te betalen. De meeste verzekeraars werken immers met een bonus-malussysteem. Hoe meer schades geclaimd worden, hoe hoger de premie. Bij het claimen van een schade, hoe klein ook, verliest men zijn of haar no-claimkorting. Daardoor stijgt de premie. Bereken daarom eerst zorgvuldig hoeveel de reparatie kost en of het voordeliger is om de kosten zelf te vergoeden in combinatie met een lagere premie.
Besparen op de autoverzekering: kies de juiste dekking!
Bij het besparen op de autoverzekering is het belangrijk om voor de juiste dekking te kiezen. Auto’s verschillen immers in het risico dat ze lopen. Hierbij wordt voornamelijk de leeftijd van de auto als uitgangspunt gebruikt. Deze zegt immers iets over de waarde van het voertuig. Logischerwijs zal men bij een nieuwe auto een hogere dekking nodig hebben dan een auto die al zeer op leeftijd is. Daarnaast vraagt een duurdere auto tevens ook om een hogere dekking dan een goedkope wagen.
Het klinkt zo logisch en toch rijden nog steeds veel mensen over- of onderverzekerd rond. Dit komt doordat de benodigde dekking ook door de jaren heen kan veranderen en mensen toch van dezelfde verzekering blijven profiteren. Controleer daarom goed de autoverzekering én dekking en bekijk wat eventueel veranderd kan worden. Over het algemeen geldt de volgende richtlijn:
- Auto’s t/m 5 jaar: WA+ volledig casco (ook wel allrisk in de volksmond genoemd)
- Auto’s van 6 t/m 10 jaar: WA beperkt casco (ook wel WA+ genoemd)
- Auto’s ouder dan 10 jaar: alleen een WA verzekering
Vergelijk en stap over
Veel mensen sluiten een autoverzekering af en veranderen pas weer van verzekeraar als ze een nieuwe auto kopen. De persoonlijke situatie en de leeftijd van de auto zullen echter wel veranderen gedurende deze tijd. Daarnaast ontvangt men bij het afsluiten van een nieuwe verzekering vaak interessante kortingen. Daarom kan het juist verstandig zijn om regelmatig te vergelijken en eventueel de overstap te wagen.
Tekst Allianz Direct, foto archief AV