Groen licht voor MVO Platform Aalsmeer

Aalsmeer is een nieuw ondernemersplatform rijker: het MVO Platform Aalsmeer. Een netwerk van bedrijven en organisaties in en rond Aalsmeer, die actief, maatschappelijk betrokken en milieubewust willen ondernemen.

Volgens initiatiefnemer Cor Millenaar is het doel van dit platform elkaar te inspireren en te helpen door ervaringen en kennis uit te wisselen op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen. De oprichting vond plaats in de raadskelder van het gemeentehuis op donderdag 28 juni. Een dag nadat de Klimaatwet een meerderheid vond in de Tweede Kamer.

Milieubelasting minimaliseren
Cor Millenaar wilde zich al lange tijd inzetten om de Aalsmeerse economie meer te verduurzamen en zag zijn wens onlangs in vervulling gaan met de oprichting van het platform door en voor ondernemers. “Duurzaamheid moet hoger op de agenda komen te staan in het bedrijfsleven. Met elkaar kunnen we Aalsmeer de eerste groene gemeente maken.”

Millenaar vond onder andere in Wethouder Economische Zaken Robert van Rijn en MVO-consultant Ulla Eurich goede medestanders. Samen met hen en zoveel mogelijk lokale ondernemers wil hij de milieubelasting voor de Aalsmeerse samenleving minimaliseren.

Op zoek naar meer ondernemers
Cor Millenaar, die met zijn bedrijf als eerste automotive bedrijf van Nederland certificering voor de CO2 Prestatieladder behaalde, realiseerde zich dat zijn inspanningen op de schaal van Aalsmeer slechts een druppel op de gloeiende plaat zijn. Hij moest op zoek naar veel meer ondernemers die zich hiervoor willen inzetten. Ook zij moeten staan voor duurzaam ondernemen en samen met hem koplopers vormen en hun milieuresultaten systematisch vastleggen en dit met elkaar delen. Op zijn minst dus een CO2-boekhouding bijhouden. 

‘Besmette’ koplopers
De koplopers vond hij in John Celie, Ger Loogman en Tom de Vries van respectievelijk Groenland, de Loogman Groep en Koninklijke Scheepsbouw De Vries. Allen ‘besmet’ met het duurzaamheidsvirus waarbij duidelijk is dat de een veel verder is dan de ander, maar steeds op zoek naar nog meer mogelijkheden om de milieubelasting van hun bedrijfsvoeringen verder te verlagen. Gezamenlijk hebben ze het doel om zoveel mogelijk Aalsmeerse bedrijven te enthousiasmeren hun voorbeeld te volgen. “Op naar de groenste gemeente van Nederland,” aldus Millenaar.  

Inmiddels hebben al tal van bedrijven en organisaties hun interesse getoond en hun commitment gegeven aan het platform en de daaraan gekoppelde meetmethode. Bedrijven die zich al aangesloten hebben zijn onder meer Jachthaven Stenhuis, Autoschade Pijnaker en Wellant College Westplas Mavo. Vele anderen bedrijven hebben aangegeven zich ook op korte termijn te willen aansluiten. Gemeente Aalsmeer ondersteunt het platform van harte. Wethouder Robert van Rijn gaf aan het MVO Platform Aalsmeer een stevige plek in het collegebeleid te geven. Ook Rabobank Regio Schiphol heeft op de oprichtingsavond direct haar steun toegezegd.

Maatschappelijk betrokken
Als je maatschappelijk ondernemen roept, heb je het niet alleen over duurzaamheid. Ook de ondersteuning van goede lokale doelen, openstaan voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en iets voor Aalsmeer doen, staan op de agenda. Millenaar: “De meeste bedrijven in dit platform zijn hier al actief in, maar met elkaar kun je nog meer bereiken. Wij willen en kunnen hier best een voorbeeldfunctie in hebben. Zeker ook door onze samenwerkingsverbanden met onder andere Ondernemend Aalsmeer.”

In de komende weken is er werk aan de winkel voor de oprichters van het MVO Platform Aalsmeer. Medeoprichter Ulla Eurich: “Wij gaan zo snel mogelijk de website mvoplatformaalsmeer.nl lanceren, waar ondernemers straks alle informatie kunnen vinden over het platform, wat ze ervan kunnen verwachten en hoe ze er zelf aan mee kunnen werken. En in het najaar organiseren we samen met de gemeente de eerste MVO Conferentie Aalsmeer. We hebben er alle vertrouwen in.”

Foto's: de oprichting van het MVO Platform Aalsmeer. Cor Millenaar wil Aalsmeer de eerste groene gemeente van Nederland maken. (foto's Cor Millenaar BV)

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel