‘Geld lenen wordt net zo eenvoudig als een email sturen’

Ondernemers luisteren aandachtig naar de sprekers bij Borgesius

Door: Arjen Vos. De grooste bakkerij van Europa maar nog altijd een familiebedrijf. Zo introduceerde ‘plantmanager’ Henk Schiphorst het aan de Japanlaan gevestigde Borgesius. De vlotte redenaar trapte donderdag de Meer voor Ondernemersavond af voor een mannetje of 50. Vrouwelijke ondernemers lieten het afweten. Of dat kwam door de in de uitnodiging genoemde technische termen of anderszins is moeilijk te achterhalen. De thuisblijvers misten niet alleen een toch interessante uitleg over de toekomst van het betalingsverkeer maar ook een netwerkgelegenheid en als toegift: een tas met drie nog af te bakken vloerbroden.

Dat de bakkerij ‘gigantisch’ is, kan niemand in Aalsmeer en omgeving zijn ontgaan. Vanaf de N201 boezemt het complex al ontzag in, als je er voor staat is dat vele malen indrukwekkender. Maar liefst 14.000 vierkante meter telt de bakkerij. Van de term ‘fabriek’ willen ze bij Borgesius liever niet horen. Henk Schiphorst schermde met een aantal cijfers die nauwelijks te bevatten zijn. Over een silo met ruimte voor 45 ton meel en dat er 20.000 broden per uur kunnen worden gebakken. Dat moet ook wel als er dagelijks ruim 200 filialen van Albert Heijn bevoorraad moeten worden.

Daarna volgde logistiek manager Donny Giessen die een boekje open deed over hoe al die broden vervoerd moesten worden. Een complex logistieke uitdaging. Helemaal in de transitie naar emissievrij transport waar Borgesius druk doende mee is. Een geruststelling voor de consument dat alles op rolletjes loopt: in de drie en half jaar dat de bakkerij op Aalsmeer bodem zijn broden bakt, is er nog nooit niet geleverd.

Joost van der Plas van Maven 11

Goed nieuws, slecht nieuws
De hoofdspreker was Joost van der Plas van de firma Maven 11 die zijn publiek alvast voorbereidde dat de avond nu van een concreet onderwerp overging naar meer abstract. Blockchain en Supply Chain Management, een nieuw systeem voor het internationale betalingsverkeer dat in een jaar of tien de wereld gaat veranderen, zo beloofde hij. Zonder al te diep op de materie in te gaan betekent het goed nieuws voor de drie miljard mensen op de aardbol die het nog zonder bankrekening moeten stellen want dankzij een mobieltje waarover iedereen beschikt, kunnen er per direct financiële transacties plaatsvinden. het lijkt minder goed nieuws voor de bankenwereld want Van der Plas voorspelt dat in plaats van vertrouwen op de bank straks waarden (leningen) worden verkregen dankzij een netwerk van computers. Hoe het er in de praktijk uit gaat zien lijkt nu nog nevelig. Feit is volgens Van der Plas dat het verkrijgen van ‘een waarde’ net zo simpel gaat als het sturen van een email en dat toch de veiligheid gewaarborgd is. “Je stuurt als onderpand een stukje bitcoin zoals je nu bij de bank je huis als onderpand geeft.”

Het is een verandering van het systeem waar we de komende tijd ongetwijfeld nog veel over zullen horen. De aanwezigen op de ondernemersavond zijn in elk geval al op de hoogte gebracht en zullen over tien jaar nog precies weten waar en wanneer ze er voor de eerste keer over hoorden.

Klik hier voor een korte video-impressie van de avond

(Foto’s Arjen Vos, zie ook de gallery onder de advertentie van de Businessclub)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin