Foto de Boer wacht grootse verbouwing

Patrick Spaander kan de verhuizing lopend af

Door: Conny Vos. Foto de Boer gaat verbouwen. De winkel in de Zijdstraat wordt kleiner en er worden vijf appartementen gebouwd. “Over een maand of viergaan we beginnen. Tijdens de verbouwing zal de winkel tijdelijk verhuizen naar een ander pand verderop,” vertelt eigenaar Patrick Spaander, “de grote studio gaat weg. We blijven nog wel pasfoto’s en portretten maken, alleen in een kleinere studio. Ook het printen van vakvergrotingen en fine art prints blijf ik doen en dat is een goede combinatie met de lijstenmakerij.”

Boven de winkel komen twee luxe koopappartementen, achterin de winkel wordt verbouwd tot één appartement en in de tuin grenzend aan de Gedempte Sloot worden twee huurappartementen met een puntdak neergezet. “Mijn moeder woonde boven de winkel. Het trappen lopen werd haar te zwaar. Zij woont nu tijdelijk in een appartement, maar zij komt waarschijnlijk in de woonruimte achterin de winkel.”

Dé fotograaf van Aalsmeer
Op zijn veertiende begon Patrick met het brengen van koffie aan klanten en toen hij vijftien was stond hij achter de toonbank. Na zijn militaire dienst begon hij op negentienjarige leeftijd als bedrijfsleider in de vestiging in winkelcentrum Zijdelwaard. Tien jaar later verruilde hij Uithoorn voor de winkel in De Amsterdamse Poort. “De eerste winkel is in 1928 aan de Wilhelminakade in Uithoorn begonnen en dat groeide uit tot vier winkels. Meneer de Boer had een kunsthandel aan de Keizersgracht en liet de winkels aan bedrijfsleiders over. Veertien jaar geleden is mijn vader Jaap Spaander overleden. Hij was dé fotograaf van Aalsmeer.” Zijn portret hangt in de winkel. “Mensen kwamen van ver naar Foto de Boer. In het begin verkochten we ook camera’s, maar dat hebben we tien jaar geleden afgestoten.”

Foto de Boer vestigt zich tijdelijk in het pand tegenover het Molenplein

Tastbare afdruk
Patrick volgde de Fotovakschool voordat hij fotograaf werd. Tegenwoordig is het een vrij beroep. “Qua opleiding, ervaring en kwaliteit kan ik me onderscheiden.” Hij maakt foto’s van huizen voor een makelaar, is beschikbaar voor trouwfoto’s en groepsfoto’s en doet bedrijfsfotografie en productfotografie, maar zijn passie ligt bij portretfotografie. “Voor het maken van een mooi portret is goed licht erg belangrijk. Ook is het nodig om iemand op zijn gemak te stellen, zodat hij of zij zich goed voelt. Een tastbare afdruk blijft toch het mooist en leuk om te krijgen.” Ook als hij met vrienden op pad gaat neemt hij zijn camera mee om mooie portretten vast te leggen.

Vakantiefoto’s op tv
Er is door de tijd veel veranderd op het gebied van fotografie. “Je ziet in de winkel nog de tegeltjes van de donkere kamer. Met de komst van de digitale fotografie werd het omgaan met beeld heel anders. Mensen drukken vrijwel geen foto’s meer af, maar laten hun vakantiefoto’s zien via de tv. De camera’s op telefoons worden steeds beter en daarmee worden vooral kiekjes gemaakt. Als iemand overlijdt, blijkt ineens dat er maar weinig mooie portretten van diegene zijn.”

Lijstenmakerij
Een omlijsting kan een foto of kunstwerk verrijken. In de winkel is een ruim assortiment aan lijststalen van goud tot geel en van strak tot klassiek bewerkt. “Nadat het galerietje als lijstenmaker in Aalsmeer stopte, kwamen mensen met hun kunstwerken bij ons om ze te laten inlijsten. Toen zijn wij begonnen met de lijstenmakerij. Wij hebben lijsten in allerlei prijsklassen, zelfs met bladgoud. Ze worden handgemaakt naar de smaak van de klant. Er komen verrassende resultaten uit en het laat zien hoe belangrijk het is om een bijpassende lijst te kiezen.”

Patrick ziet de verbouwing als een win-winsituatie. “Corona en de straat die openlag heeft onze winkel geen goed gedaan. Het wordt nu weer een mooie straat die goed bezocht wordt en ons pand wordt een toegevoegde waarde voor de Zijdstraat. We krijgen weer een toekomstbestendig pand met een moderne, frisse uitstraling.” Het streven is dat de verbouwing begin volgend jaar klaar is.

(Foto’s Arjen Vos)

3 reacties

  1. Leuk artikel en project Patrick, om trots op te zijn. Jij bent de helft van “mijn” dreamteam; samen met Aline F. proberen wij om huizen zo goed mogelijk te presenteren om ze vervolgens te kunnen verkopen of verhuren.

  2. Doe je goed Patrick je vader zou trots op je zijn en wat fijn voor je moeder dat ze daar straks weer lekker kan wonen

  3. Wat een mooi verhaal….wat leuk dat ik dit lees! Ik ben opgegroeid in het gezin v.Kesteren naast foto De Boer waar “oom Leo Kaufmann de bedrijfsleider? was en tante Sientje en hun dochter Ansje onze buurtjes.Oom Leo zat altijd te retoucheren daar mocht ik wel eens naast zitten.Toen kwam Jaap Spaander in dienst met zijn blauwe TRIUMPH!! Hij maakte veel trouwreportages ook die van mij in 1967.En hij trouwde met Lia Brink, goed te lezen dat zij straks een mooi plekje krijgt om te wonen in de Zijdstraat! Mijn zus en ik mochten altijd zonnen in de Kaufmann tuin achter het atelier.Ook het woonhuis is mij zeer bekend met in zijn laatste levensjaren oom Leo rokend met een borrel aan de eettafel.Een levensgenieter pure sang met een schaterende lach!
    Fijn dat foto De Boer er nog steeds is en ik wens de zoon van Jaap met zijn medewerkers heel veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin