Digitaal veilen planten gaat door, maar nu nog niet

Al in augustus meldden we dat er onrust heerste binnen de muren van de grootste veiling van de wereld Flora Holland. Aanleiding hiervoor was het op korte termijn invoeren van beeldveilen van planten. De onrust was zo groot dat die leidde tot een drukbezochte extra ledenvergadering in Naaldwijk op donderdag 21 september. De opkomst was in jaren niet zo groot. Er waren zelfs extra stoelen nodig om de 500 aanwezigen plaats te geven.

De belangrijkste uitkomst van een levendige avond vol discussie was volgens CEO Lucas Vos dat de noodzaak van digitalisering door iedereen wordt onderschreven. De discussie ging dan ook vooral om hoe het beeldveilen gerealiseerd kan worden. Belangrijkste eisen voor de invoering van beeldveilen zo bleek, zijn representatieve productfoto's en juiste aanvoerinformatie. Volgens de vergadering zijn dit essentiële voorwaarden om tot implementatie van de digitalisering over te kunnen gaan. Op dit moment zijn de foto's en de aanvoerinformatie nog van onvoldoende kwaliteit. Vandaar dat alle partijen erkenden dat het nu te vroeg is om te stoppen met het tonen van planten voor de fysieke klok.

Hulpmiddelen
Royal FloraHolland gaat kwekers en hun klanten nu helpen met middelen als een foto-app en een schouwapp. Apps die helpen om representatieve productfoto's en juiste aanvoerinformatie te leveren. Verder wil de veiling in overleg met de klankbordgroep Versterken Plantenklok kijken naar zaken als begintijd veilen, beter schouwen, de veilsnelheid en naar vereenvoudiging van de fotovoorschriften.

CEO Lucas Vos zegt er het volgende over: “De levendige discussie tijdens deze ALV en de afspraken van vanavond geven een extra impuls aan de manier waarop we binnen onze coöperatie samenwerken. Wat ik ook gehoord heb, is dat de leden behoefte hebben aan betere en heldere communicatie vanuit Royal FloraHolland”, aldus Lucas Vos (CEO). “De noodzaak van digitalisering wordt door iedereen onderschreven. Binnen onze bestaande overlegstructuur gaan we de invoering van beeldveilen bij planten voor allen waar nodig ondersteunen en behapbaar maken.”

Tekst Jan Daalman

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel