(Update 19:50 )Door: Klaas Leegwater. Op dringend verzoek van een groot aantal telers heeft de Ledenraad van Royal Flora Holland een ‘noodrempetitie’ in behandeling genomen waarin gevraagd wordt om een onafhankelijk onderzoek naar het functioneren van de veilingdirectie. Dat meldt Het Financieele Dagblad maandag. De petitie, georganiseerd door Flora Cultura, werd meer dan 800 keer ondertekend. Eerder moest de top van de coöperatie al vernieuwingsplannen uitstellen na veel kritiek van ontevreden leden.
Een deel van bloemen- en plantenkwekers, maar ook veel handelaren, zijn in verzet gekomen tegen de snelle verplichte invoering van een digitaal handelssysteem. Ook een verplichte milieucertificering voor kwekers, de ontwikkeling van allerlei nieuwe diensten en het volledig verdwijnen van een fysieke veilingklok zijn omstreden. Tevens hebben ook groothandelaren in de sierteelt FloraHolland per brief gevraagd pas op te plaats te maken met de vernieuwingsdrift en de bedrijfskoers te verduidelijken, zo schrijft de krant.
Kritiek op Floriday
Meeste kritiek is er op de verplichte invoering van het digitale systeem Floriday, door veel kwekers en handelaren een ‘gedrocht’ genoemd. Het bestellen en afrekenen met klanten vinden zij onnodig complex of onwerkbaar. Volgens Het Financieele Dagblad heeft Waterdrinker, een van grootste exportbedrijven van bloemen en planten, onlangs besloten voorlopig te stoppen met Floriday wegens teveel kinderziektes. Andere bedrijven, vaak de grotere, vinden de veranderingen juist te langzaam gaan. Zij betogen dat de Nederlandse sierteeltsector moet digitaliseren en verduurzamen om toekomstbestendig te zijn.
Kleine bakker
De top van de coöperatie moest eerder al bakzeil halen na kritiek van boze kwekers. Zo onderzoekt de directie van FloraHolland of er een aparte veiling voor bijzondere nicheproducten kan komen, waar handelaren de bloemen en planten die ze willen kopen kunnen ruiken, voelen en zien. “De kleine spelers moeten toegang behouden tot de afzetmarkt, anders krijg je verschraling in het assortiment. Een kleine bakker bakt anders dan een broodfabriek,” vertelde bloemenhandelaar Jan de Boer eerder dit jaar in een podcast van Coöperatie 2030.
Nieuwe coöperatie
Vorige week kreeg FloraHolland er een probleem bij. Kartelwaakhond ACM maakte bekend dat de geplande overname van drie vervoerders van bloemen en planten (Floiway) door de veiling voorlopig niet door kan gaan. De toezichthouder wil nader onderzoek of FloraHolland haar positie in de sierteeltsector gebruikt om andere sierteeltvervoerders de pas af te snijden. De Boer in de podcast: “Flora gaat steeds meer handelend optreden en zich met alles en nog wat bemoeien wat niet hun kerntaak is. Het kan ertoe leiden dat leden een andere weg inslaan en een nieuwe coöperatie gaan oprichten.”
De ledenraad van FloraHolland is nu aan zet. Rémi van Adrichem van RM Plants, woordvoerder van initiatiefnemers van de noodremprocedure, zegt tegen Het Financieele Dagblad dat de ledenraad de petitie aanvankelijk terzijde wilde schuiven. “We willen weten of de directie nog wel functioneert,” zegt Van Adrichem. Mocht dat niet het geval zijn, dan zouden er mogelijk bestuursleden moeten vertrekken, beaamt hij. “Ik zeg niet dat dit moet gebeuren, maar het zou vreemd zijn als er geen lege plekken zouden ontstaan.”
Foto’s archief AV/Arjen Vos