De verborgen kosten bij het kopen van een huis

De aankoop van een huis is een spannende tijd, maar er komt veel meer bij kijken dan alleen de aankoopprijs. Naast de koopsom zijn er nog tal van andere kosten waar je rekening mee moet houden. In dit artikel bespreken we daarom de verborgen kosten die je kunt tegenkomen bij het kopen van een huis, zodat je goed voorbereid bent op de financiële uitdagingen die je te wachten staan. Want de kans is vrij groot dat je niet met al deze kosten rekening hebt gehouden.

Kosten koper
De kosten koper zijn een verzameling van kosten die je betaalt bij de overdracht van de woning. Deze kosten bestaat uit:

 • Overdrachtsbelasting: 2% van de aankoopprijs (voor starters 0% over de eerste € 400.000,-)
 • Notariskosten: De kosten voor de notaris variëren, maar bedragen doorgaans rond de € 1.000,-
 • Kadastrale kosten: De kosten voor het inschrijven van de woning in het kadaster bedragen rond de € 50,-
 • Financiering: rente, aflossing en taxatie

Het kan zijn dat er daarnaast nog een aantal extra kosten zijn, maar die kunnen per situatie verschillen. We hebben het daarom voor nu vooral gehouden bij de kosten die het meest voorkomen en dus ook vrijwel zeker betaald moeten worden bij het kopen van een woning.

Financieringskosten
Voor het kopen van een woning heb je een hypotheek nodig. Voordat je deze krijgt, zijn er eerst een aantal stappen die je moet doorlopen. Los van de hypotheekrente en aflossing die je dus betaald, zijn er nog een aantal kosten om rekening mee te houden.

 • Hypotheekrente: De rente die je betaalt over je hypotheek. De hoogte van de rente hangt af van de looptijd van de hypotheek, je risicoprofiel en de actuele marktrente.
 • Afloskosten: De kosten voor het aflossen van je hypotheek. De afloskosten variëren per hypotheekvorm.
 • Taxatiekosten: De kosten voor de taxatie huis (doorgaans rond de € 500,-). De taxateur bepaalt de waarde van de woning, wat belangrijk is voor de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen.

Bouwkundige keuring
Een bouwkundige keuring is niet verplicht, maar kan je wel een hoop ellende besparen. De kosten voor een bouwkundige keuring bedragen rond de € 500,-. De keurmeester beoordeelt de staat van de woning en geeft je een rapport met de bevindingen. Dit rapport kan je helpen om te beslissen of je de woning wilt kopen en/of om te onderhandelen over de prijs.

Verhuiskosten, meubels en inrichting
Naast de kosten die direct gerelateerd zijn aan de aankoop van de woning, zijn er ook nog andere kosten waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Verhuiskosten: De kosten voor de verhuizing, zoals de huur van een verhuisbus of verhuizers.
 • Meubels en inrichting: De kosten voor de inrichting van je nieuwe woning.
 • Onderhoudskosten: De kosten voor het onderhoud van je woning, zoals schilderwerk, schoonmaakkosten en tuinonderhoud.
 • Budgetteren en advies: tips voor een soepele aankoop

Het is belangrijk om een budget te maken waarin je alle kosten meeneemt, zowel de directe

als de indirecte kosten. Zo voorkom je dat je voor onaangename verrassingen komt te staan. Vergelijk offertes van verschillende aanbieders om de beste deal te krijgen voor je hypotheek, verzekeringen en andere kosten. Het is altijd verstandig om advies in te winnen van een financieel adviseur. De adviseur kan je helpen bij het maken van een budget, het kiezen van de juiste hypotheek en het regelen van de financiering. Door je goed voor te bereiden en alle kosten in kaart te brengen, kun je de financiering van je droomhuis realiseren.

(Partnerbijdrage DigitalRise)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel