Boerma Instituut

Bloemschikken voor liefhebber en professional

Boerma Instituut, school met internationaal aanzien

Twee groene omgebouwde kassen aan de Legmeerdijk. Velen rijden er regelmatig langs en kennen de plek. En de meesten zullen weten dat hier het Boerma Instituut in gevestigd is, maar wat doen ze nou precies?

Boerma Instituut International Floral Design School is de enige particuliere bloemschikschool van Nederland. Cursisten leren er om de prachtigste bloemencreaties te maken. Of het nu gaat om een kerstguirlande, een sinterklaasarrangement of een handgebonden boeket. Of het volgen van de Dutch Flower Design Nederlandse of internationale vakopleidingen. Professionals uit het bloemenvak of liefhebbers – iedereen wordt hier kundig opgeleid en begeleid. Van een gezellig middagje met vriendinnen tot een officiële masteropleiding voor bloemisten.

Limburgs tintje
Als je het pand van Boerma Instituut binnenstapt, komt de geur van bloemen je tegemoet. Aan de buitenkant zie je het er niet zo snel aan af, maar binnen tref je een gezellige en warme ambiance aan met een Limburgs tintje. Er wordt hard gewerkt, maar er hangt ook een serene ontspannen rust.

De bar, waar de cursisten de pauzes kunnen doorbrengen, heeft de naam Café De Mijnen gekregen. Veel originele en oude mijnattributen geven de ruimte sfeer en Limburgse gezelligheid. “De bar is af te huren voor feestjes en etentjes,” legt directrice Jacqueline Boerma uit. “We kunnen zelfs voor live muziek en een buffet zorgen.”

Grondlegger Fleurop Interflora
Het Boerma Instituut is een echt familiebedrijf. Het begon al in 1896 toen Pieter Boerma als 14-jarige jongen als leerling-hovenier in de bloemen ging. Hij startte een kleine kwekerij en hoveniersbedrijf en later opende hij in Maastricht een goedlopende bloemenzaak. “Mijn overgrootvader was de initiatiefnemer van het huidige Fleurop Interflora Nederland,” vertelt Jacqueline. “In 1922 kwam hij met het voorstel voor het onderling uitwisselen van bestellingen in andere plaatsen.”

Jacquelines opa Nico Boerma startte zijn 'bloemencarrière' met een bloemenzaak in Heerlen en gaf tuinbouwvakopleidingen. “Ook hij werd gerespecteerd door zijn werk en kennis als bestuurslid van verschillende verenigingen. Hij werd veel gevraagd voor demonstraties, jureringen en het schrijven van artikelen.”

Naar Aalsmeer
Dat de familie Boerma van Limburg naar Aalsmeer kwam, is te danken aan vader Theo. “Vanuit de bloemenzaak van mijn opa werd hij door Cor de Gooijer gevraagd om mee op te bouwen bij het bloemencorso. In 1963 was dat de eerste echte kennismaking met het bloemendorp.” Hij is één van de eerste leraren 'bloemsierkunst' in Nederland en won veel prestigieuze bloemschikprijzen.

Theo werd gevraagd om als leraar bloemsierkunst te beginnen bij de rijksmiddelbare tuinbouwschool in Aalsmeer. Het jonge gezin Boerma vertrok toen uit Limburg. “Mijn vader begon als enige in Nederland avondcursussen te geven voor het vakdiploma bloemist-winkelier. Dit was de voorloper van ons huidige Boerma Instituut. In 1980 is hij hier met mijn moeder officieel mee gestart.”

Sporen verdiend
Jacqueline is de vierde generatie Boerma. Ook zij heeft inmiddels haar sporen in het bloemenvak verdiend. Samen met haar zus Nicolle ging ze al vroeg met haar vader mee naar tentoonstellingen en corso's waar gejureerd moest worden. “Het is me echt met de paplepel ingegoten.” Ze werkt al 33 jaar bij Boerma Instituut en heeft vorig jaar het bedrijf van haar ouders overgenomen.

Inmiddels heeft ook Jacquelines 23-jarige zoon Mike alle benodigde vakdiploma's behaald en hij is nu aan de slag bij het familiebedrijf.

Internationaal
Het Boerma Instituut geeft internationale vakopleidingen aan cursisten van overal ter wereld. Die lessen worden in het Engels gegeven en de buitenlandse cursisten worden goed begeleid tijdens hun verblijf in Nederland.

Inmiddels heeft de internationale vakschool ook een vestiging in Taipei, Tawain en vertegenwoordigingen in Tokio en Holambra Brazilië. Jacqueline en Boerma-docenten worden regelmatig gevraagd voor demonstraties en lessen wereldwijd. “We komen overal, van Rusland en Oekraïne tot Maleisië en Panama.”

Webshop
In het gebouw aan de Legmeerdijk bevindt zich ook een kleine winkel. “Ontstaan door de vraag van cursisten. Zij wilden bijvoorbeeld graag materialen kopen waar ze mee gewerkt hadden tijdens de lessen. Of decoratiemateriaal of een goed bloemschikboek.” In het winkeltje kun je tevens snuffelen in alle boeken en tijdschriften. Inmiddels heeft Boerma Instituut ook een professionele webshop 'Floral Design Supplies'.

Blijven leren
Jacqueline kijkt met vertrouwen naar de toekomst. “We zijn trots op wat we doen. Ons doel is om altijd een goede kwaliteit te blijven behouden. Cursisten moeten hier tevreden en met gedegen kennis weg gaan.”

Ze werkt met een klein team van vaste docenten, maar heeft ook een ervaren groep van freelancers om zich heen verzameld. “We werken samen met internationaal bekende bloemsierkunstenaars. Iedereen staat bij ons met de neus dezelfde kant op. We vinden het belangrijk dat ze allemaal dezelfde technieken aanleren.”

Jacqueline is door de wol geverfd in het bloemenvak, maar toch leert ze nog bij. “Vooral de demonstraties in andere landen zijn uitdagend. Je werkt er soms met andere bloemen waarbij je veel moet improviseren.” Ze is trots op haar bedrijf, het team en haar cursisten en hoopt nog lang in de bloemenwereld actief te mogen zijn.

Boerma Instituut International Floral Design School Holland
Legmeerdijk 227
1432 KA AALSMEER
020 4415306
info@boerma.nl

www.boerma.nl of www.bloemschikken.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel