Boekenwinkels in zwaar weer: ‘Aalsmeerders zijn trouwe klanten’

Door: Leni Paul. Wie in eigen dorp de diverse gesloten winkels ziet wordt niet vrolijk. De supermarkten lijken onverdroten hun waren aan ons te kunnen slijten: je moet tenslotte eten en drinken. Maar hoe zit het bijvoorbeeld met de boekwinkels in onze gemeente?

Wie nauwlettend het dagelijks nieuws in dag-en weekblad en de nieuwsrubrieken op tv volgt, zal hebben opgemerkt dat met name de branche-organisaties in de boekhandel zich danig weren om met name de boekhandelaren te ondersteunen. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) en de Koninklijke Boekverkopersbond (KBB) laten ons, consumenten, nadrukkelijk weten dat juist in deze barre tijden een boek ons kan verstrooien, ons met de gedachten kan laten afdwalen en meeslepen in literatuur en lectuur.

Een belrondje langs de boekwinkels in de Zijdstraat laat zien dat de moed de beheersters van zowel Boekhuis Aalsmeer als het filiaal van Bruna  hen niet in de schoenen is gezakt.

Angèle Aartman, sinds 1 juli 2017 beheerder van het Boekhuis presenteert zichzelf al jaren met de slagzin: ‘Boek bestellen, Angèle bellen’. En zeker in deze barre tijden ligt het voor de hand dat, nu de deuren voor de klanten gesloten moeten blijven, er veel per telefoon en mail wordt besteld. ”Ja, de deuren zijn dicht, maar er gebeurt gelukkig in de winkel nog wel wat. Ikzelf ben elke dag in de winkel. Nee, klanten mogen er niet in. Bestelde boeken brengen we aan huis.”

Hartverwarmende klantentrouw
Angèle bij de klanten een voorkeur voor een bepaald genre boeken? Verliezen we ons in een spannende detective, dromen we weg bij een meeslepend liefdesavontuur of gaan velen, nu meer thuis blijven wordt aanbevolen en we meer tijd hebben, in de keuken aan de slag na aanschaf van het nieuwste kookboek van Ottolenghi? Angèle: “Nee, de vraag is zoals altijd heel gevarieerd, maar ja, je verkoopt minder. Nee, ik klaag niet, hoewel de omzet natuurlijk minder is dan wanneer de winkel normaal open zou kunnen zijn. Het is hard werken om omzet te behalen. De reacties van de klanten vind ik hartverwarmend. Velen reageren van, nee, ik ga niet bij bol.com kopen, ik kan bij jou ook  bestellen.”

Carla Benjamins en haar man Sjaak bij de opening in 2019

Tijdschriften eruit
Hartje Zijdstraat is het filiaal van Bruna gevestigd. Sinds 7 oktober 2019 zwaait hier de in Nieuw Vennep wonende Carla Benjamins de scepter. Een ruim gesorteerde winkel met onder meer een zeer breed aanbod van binnen- en buitenlandse kranten en tijdschriften.

“En dan ben ik hier nog geen half jaar en dan krijgen we de corona,” aldus Carla, “en dan moet je dicht. Het allereerst zijn uiteraard de tijdschriften en kranten er uitgegaan, die zijn snel gedateerd.”

Nu Aalsmeer al jaren een postkantoor ontbeert konden de inwoners tot voor kort bij Bruna terecht. Carla: “Ja, dat heb ik nog even aangehouden, maar dan komen mensen voor het postloket en willen dan bijvoorbeeeld nog een boek of een cartridge en dat mag je dan niet verkopen. Toen heb ik maar besloten de winkel dicht te doen. Wel kunnen er boeken worden besteld en die kunnen dan aan de achterdeur worden afgehaald. Maar vaak breng ik die dan toch maar zelf even weg. Ik heb een fijne vaste klantenkring.”

‘Ik hou van Aalsmeer’
Carla had, zo zegt ze, in korte tijd haar hart en ziel in de winkel gelegd. “Als ik hier wegga komt er in dit pand nooit meer zoiets terug. Ik  heb me sinds ik hier anderhalf jaar geleden ben gekomen, als een vis in het water gevoeld. Ik zou hier ook wel kunnen wonen. Ik hou van Aalsmeer. Maar lang kan het onder deze omstandigheden niet doorgaan. We krijgen geen steun van de overheid en de huur gaat wel door. Het spek op mijn lichaam is wel weggegaan…”

Foto’s Arjen Vos en archief AV

2 reacties

  1. Vind het onverteerbaar dat boekwinkels als niet essentieel worden gezien en slijterijen wel.
    Wacht eigenlijk op een initiatief van de gemeente om juist de kleinere ondernemers in Aalsmeer overeind te houden. Met de huidige mogelijkheden van ‘Koop Lokaal’ gaan zij het niet redden.
    In de gemeenteraad hebben ze het over de standplaatsenhouders. Van concurrentie zal in de toekomst geen sprake zijn als we de Aalsmeerse ondernemers nu ten onder laten gaan!

  2. Op grond van artikel 7 van de grondwet de vrijheid van meningsuiting;censuurverbod is het sluiten van boekwinkels mijnsinziens niet terecht. Het artikel geeft een beschermende vrijheid van grondrechtelijke vrijheid van meningsuiting.
    Wie losse kranten (bijvoorbeeld buitenlandse) of tijdschriften (zoals opiniebladen) en boeken wil kopen, komt vrijwel niet meer aan de bak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel