Algen als antwoord op grote mondiale uitdaging

Glazen buizen vol algen (Foto archief AV/Arjen Vos)

AalsmeerVandaag geeft wekelijks een podium aan ondernemers die betrokken zijn bij de BusinessClub van FC Aalsmeer. In een kort interview vertellen deze ondernemers wie ze zijn en wat hun motivatie is en geven ze een inkijkje achter de schermen van hun bedrijf. Vandaag de beurt aan Ruud Olij die naam maakt met zijn in De Kwakel gevestigde algenkwekerij Lgem AlgaeHUB®.

Ruud Olij, ondernemer in hart en nieren en Businessclublid van het eerste uur, is geboren in Aalsmeer en heeft vanaf zijn dertiende in De Kwakel gewoond. In 2023 is Ruud verhuisd naar Kudelstaart. “Destijds zijn we van Aalsmeer naar De Kwakel verhuisd voor verdere uitbreiding van het rozenbedrijf van mijn ouders. Vanaf mijn negentiende ben ik op het bedrijf van mijn ouders gaan werken en hebben we daar met elkaar een mooi internationaal bedrijf van kunnen maken met vestigingen in onder meer Afrika en Zuid-Amerika. Begin 2016 zijn we in gesprek gekomen met een investeringmaatschappij, die interesse had om ons bedrijf over te nemen, wat eind 2016 werkelijkheid is geworden, met de afspraak voor een warme overdracht gedurende de eerste jaren.”

In 2017 heeft Ruud in De Kwakel een aangelegen kwekerij overgenomen en is vanaf die tijd gaan pionieren. Onder meer in de vermeerdering van andere gewassen en algenkweek. Voor deze laatste discipline heeft Ruud in 2018 een stuk kas vrijgemaakt en heden ten dage beslaat de Lgem AlgaeHUB®, faciliteit een omvangrijk gedeelde van de kassen aan de Achterweg 65 in De Kwakel.

Unieke faciliteit
Gezien het wereldwijde probleem van voedselproductie en CO2 uitstoot om de steeds maar groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden, ziet Ruud hier een grote rol in weggelegd. “Zo bevatten de algen die we kweken onder andere Omega 3, die tot heden voornamelijk uit visolie gehaald wordt. Door kweek van algen voor de voedingsmiddelenindustrie, is minder consumptie van ‘vette vis’ nodig en sla je in de voedingsketen als het ware een stap over,” aldus Ruud die grote verwachtingen heeft, “wij geloven dat algen het antwoord zijn op enkele van de grootste mondiale uitdagingen. Ze worden een dominante bron van duurzame oplossingen, terwijl de toepassingen vrijwel eindeloos zijn.”

Gepatenteerd systeem
In de loop van de jaren, met vallen en opstaan, zijn er diverse productielijnen gemaakt. “Daarvan hebben we nu achttien stuks in verschillende afmetingen en testopstellingen staan. Waar we zijn begonnen met kunststofbuizen zijn onze productielijnen inmiddels geheel van glas en hebben we een geavanceerd gepantenteerd systeem ontwikkeld in combinatie met verschillende led spectrums wat de algenproductie optimaal ten goede komt. We zijn inmiddels wereldwijd actief en in de loop van de jaren is ontzettend veel kennis vergaard.”

Stakeholders – partners zijn: bosmanvanzaal.com, diverse nationale en internationale universiteiten waaronder wur.nl/ en rominwest.nl

Hoog bezoek
“Naast dat wij veel internationaal bezoek krijgen zijn we in maart 2024 vereerd met een bezoek van Burgemeester Pieter Heiliegers van Uithoorn en zijn naaste zeven regio burgemeesters, waaronder burgemeester Gido Oude Kotte van Aalsmeer. Ontzettend mooi dat wij deze burgemeesters een kijkje in ‘onze keuken’ van de algenkweek hebben kunnen geven en hopelijk daarmee ook een bijdrage hebben kunnen leveren om het belang van algenkweek op de regionale en landelijke politieke agenda te zetten.”

Lidmaatschap Businessclub
Ondanks dat Ruud tot zijn zestiende bij FC Aalsmeer heeft gevoetbald, heeft hij naar eigen zeggen niet zo heel veel meer met deze sport. “Mijn hobby/sport is autoracen, daar ben ik echt heel fanatiek in. Wat betreft voetbal, kijk ik uiteraard wel als het Nederlands elftal moet spelen, want dan komt het chauvinisme bij mij als Nederlander echt wel boven… Ik ben lid geworden van de Businessclub om FC Aalsmeer met deze sponsorbijdrage in staat te stellen nét dat kleine beetje extra te doen, wat vaak niet mogelijk met de reguliere inkomsten van de vereniging door contributie.

Olij Trading /  Lgem|Synalgae ®
Achterweg 65
1424 PP De Kwakel
Mail: info@lgem.com
Telefoon: 085-7604736

Ook lid worden van BusinessClub FC Aalsmeer? Meld je hier aan. Houd tevens onze LinkedIn-Pagina in de gaten voor het laatste nieuws.

Eén reactie

  1. Ruud Olij,
    Geweldig ! Goed gedaan! Die omschakeling. Zou ik ook doen als ik jong was. Omega 3-6 uit Visolie eten wij al ons hele leven.. Maar ook uit Algen. Algenpillen van Hemeopatiesche Reform en Gezondheidswinkels.
    VEEL SUCCES🍀🍀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin