Zwaar seizoen handbaldames, maar ‘we gáán ervoor’

“We hebben een heel jong team en we weten dat het een heel zwaar seizoen is. Maar we hebben als doel ons te handhaven in de eredivsie. Elke wedstrijd gaan we ervoor en willen we punten pakken. Ook al weten we dat we op ons donder krijgen, we strijden om het onze tegenstanders moeilijk te maken. We proberen de goede dingen uit de wedstrijden te halen.”

Dat zegt handbalster Sharelle Maarse (21) van FIQAS Aalsmeer. Sinds vorig seizoen speelt het eerste Aalsmeerse damesteam weer op het hoogste niveau, in de eredivisie. Dat was lang geleden; één keer was Aalsmeer landskampioen, in 1991.

Om de hoek
Sharelle Maarse was twee jaar geleden overgestapt naar Nieuwegein, dat dat jaar in de eredivsie uitkwam. Dat wilde zij dolgraag. “Bij Aalsmeer zaten we er continu tegenaan, maar het was steeds net niet. Bij Nieuwegein was het hartstikke leuk, ik heb eredivisie-ervaring opgedaan en veel gespeeld. Toen mijn 'eigen' club in de eredivisie kwam, dacht ik: ik hoor daar! Het is bij mij om de hoek. Ik had het gemist.”

Ze begon te handballen toen ze drieënhalf was. “Bij de mini's. Ik heb altijd in selecties meegedaan en ook twee jaar op de handbalacademie gezeten.” Handbal is haar lust en haar leven. Wat vindt ze van dameshandbal? “Het is snel en kort. En veel dynamischer dan bij de heren.”

Opluchting
Aan het eind van het vorige seizoen moest FIQAS Aalsmeer in de degradatiepoule knokken om in de eredivisie te blijven. Dat lukte, en de opluchting was groot. In de maanden daarna vertrokken er echter zes geroutineerde speelsters, die het hele jaar in de basis gespeeld hadden. Er kwamen drie jonge speelsters voor terug, plus een nieuwe trainer, Herman Schaap.

De vraag deze zomer was of het nog wat kon worden in het nieuwe seizoen. Was het niet verstandiger als het team zich terugtrok uit de eredivisie? Nee! De tophandbalsters wilden per se doorgaan. En hoe keek de trainer er tegenaan? “Ik was door het bestuur benaderd om trainer te worden, wetend dat ze eventueel zouden stoppen in de eredivisie. Dan kun je zeggen: ik ga niet. Maar zo zit ik niet in elkaar. Ik zie het juist als een uitdaging,” vertelt Schaap (52).

Geleidelijke opbouw
Nu de keuze is gemaakt, is het simpel. “Schouders eronder en kijken hoever we komen,” zegt hij. “Het leuke van de eredivisie is dat er twee competities zijn. De reguliere competitie en de play-offs. Als we in de degradatiepoule komen, dan begint het feest opnieuw.” Maar dan ben je vele maanden verder, wil Schaap maar zeggen. Maanden waarin je als jong, onervaren team aan het opbouwen bent. “We zullen hard moeten werken en iedere wedstrijd moeten zien als kampioenswedstrijd.”

Schaap is er de man niet naar om de neus op te halen voor handbalsters die niet in het vlaggeschip zitten. “Ik zie alles als één geheel, de dames 1 en 2 en de A-jeugd. Ik wil ook de jeugd laten proeven wat handbal op hoog niveau inhoudt. Als trainer kun je iedere handballer beter maken. Ik ben iemand die mensen wil helpen. Zo train ik hier ook vrouwen van in de veertig die nooit gehandbald hebben.”

Je kop leegmaken
Ook weet Schaap dat het mogelijk is betere ploegen te verslaan, vooral op tactisch vlak. Landskampioen worden is uitgesloten. Maar er is geen enkele reden om te somberen. “In de eerste wedstrijd, tegen top-4 ploeg SEW, hebben we onwijs goed gespeeld. Een beetje door pech verloren we. In de wedstrijd tegen VOC, waar vier speelsters heengegaan zijn, stonden we bij de rust zo'n vijftien punten achter. In de pauze heb ik geprobeerd ze scherp te krijgen. Maak je kop leeg, doe of het 0-0 is, ga ervoor en doe het met elkáár. De tweede helft ging een stuk beter,”  aldus de trainer.

Willen presteren
Zaterdag nemen de FIQAS-dames het thuis op tegen E&O. Herman Schaap: “Het zijn stuk voor stuk pittige tegenstanders. Ik schat in dat E&O net als wij in de degratiepoule komt. Daar zouden we van moeten kunnen winnen…”

“We willen allemaal presteren,” zegt Sharelle Maarse nog maar eens met overtuiging. “Wie in de dames 1 zit, wil er écht voor gaan.” Komende zaterdag in De Bloemhof zal dat niet anders zijn. Aanvang 19.00 uur.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Speelsters en staf van FIQAS Aalsmeer in augustus, aan de vooravond van een nieuw eredivsieseizoen. In de selectie zitten de keepsters Manon van der Sar (1) en Bianca Schijf (12) en de veldspeelsters Milou van Veen (2), Kelsey Maarse (3), Lisa Endhoven (4), Anouk Markwat (5), Tessa de Graaf (6), Britt Holster (9), Malissa van der Linden (10), Birgit Hemmes (11), Esmee van der Linden (14), Sharelle Maarse (17), Celina Henke (19) en Samentha de Soet (23). De staf bestaat uit trainer-coach Herman Schaap, assistent-coach Simone Schaap, begeleider Rob van der Linden, fysiotherapeute Miranda Grebe en teammanager Katrien Blaauw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel