Vervolg Europees avontuur handballers FIQAS onzeker

[Klaas Leegwater]   Gisteravond zette FIQAS Aalsmeer na vijf jaar afwezigheid weer voet in de Europese handbalarena. Of het verblijf in de internationale schijnwerpers langer dan een week zal duren is de vraag. In de derde ronde van de Challenge Cup kwamen de Aalsmeerders tijdens het heenduel in de Bloemhof tegen het Israëlische Ramat Hasharon Vitania HC namelijk niet verder dan een gelijkspel (22-22). Een overwinning met een ruime marge liet de thuisploeg uit de handen glippen. Komende zaterdag is de return in Israël.

Voor  FIQAS zou het eeuwig zonde zijn. Door beperkte financiële middelen schreef de handbalclub zich de afgelopen jaren niet in voor een Europees toernooi, dit seizoen moest het weer een keer gebeuren. Met vereende krachten zet de vereniging uit Aalsmeer-Oost alles op alles, onder andere met volgende week een groot gala, om de hoge reiskosten te drukken. Doorstroming naar de laatste zestien in de Challenge Cup is het doel. Of het zover komt is na zaterdagavond twijfelachtig.

Geen wereldploeg
De ploeg van trainer René Romeijn had het enthousiasme binnen de club over de aanstaande trip naar Israël kunnen vergroten door in de heenwedstrijd een hoopgevende kloof te slaan met Ramat Hasharon. Die mogelijkheden waren er zeker. Ramat Hasharon is geen wereldploeg, drijft vooral op de inbreng van spelers Bar Masuri, Eran Zarfati, Alexander Sychenko en de Nigeriaan Babatunde Abdulrasheed. In de enerverende en spannende tweede helft waren de bezoekers rijp voor een ruime nederlaag.

De Israëliërs, sinds 15 jaar uitkomend in hoogste landelijke competitie en volgens voorzitter Avi Kachlon beschikkend over een jaarbudget van 500.000 euro, scoorden in de lang niet uitverkochte Bloemhof voornamelijk in de break. En daar lag precies het euvel van FIQAS zaterdag. De ploeg miste vrij op de cirkel te veel kansen waarna de bezoekers keer op keer met succes in de tegenstoot konden toeslaan.

Kansen om zeep
Vooral in de eerste helft had de formatie van Romeijn er, mede door goed keeperwerk van Bojan Ljubisic, een handje van aan de linkerkant veel kansen om zeep te helpen. Nils Dekker was op z'n zachtst gezegd ongelukkig in de afronding.

Het meeste gevaar en de doelpunten van de thuisclub kwamen in het eerste bedrijf dan ook  vanaf rechts waar de frêle Robin Boomhouwer zijn fysiek sterkere tegenstander regelmatig te vlug af was en de bal ogenschijnlijk simpel viermaal in de touwen gooide.

Mooiste doelpunt
Mooiste Aalsmeerse doelpunt voor de pauze was de 8-6 waarbij doelman Gaby Birjovanu, eerder twee penaltystops, na een onderschepping de bal over grote afstand hard en met veel gevoel aangooide op de wegsprintende Boomhouwer. Twee, drie stappen… knik met de linkerpols… bal vloog om de oren van de 34-jarige Bosnische sluitpost. Ruststand 9-7.

Na de pauze, met Marco Verbeij onder de lat, ging het spel in de eerste vijf minuten gelijk op. Vervolgens begon FIQAS licht afstand te nemen. Via 12-9 stond er in de 42de minuut 16-12 op het scorebord, onder meer door de eerste treffer van Samir Benghanem en een prachtige lob van Frank Lübbert. Ramat Hasharon, momenteel in verliespunten gedeeld eerste in de Israëlische competitie, liet zich echter niet zomaar wegzetten.

Slordig spel
De gasten uit het Midden-Oosten kwamen goed terug tot 17-17 en de thuisploeg verviel opeens  in opvallend slordig spel. Tijd voor een time-out, aangevraagd door het koppel Romeijn-Stevanovic. Het effect viel zwaar tegen, Ramat Hasharon nam voor de eerste maal in de wedstrijd de leiding, 18-20. Frank Lübbert en Jimmy Castien zorgden dat Aalsmeer in de spannende eindfase opkrabbelden naar 20-20.

Bij 21-21, tweede treffer Benghanem en nog twee minuten op de klok, een tijdstraf voor de bezoekers. FIQAS kon het overtal niet uitbuiten. Integendeel; Ramat Hasharon scoorde 21-22. Opnieuw Benghanem maakte de gelijkmaker.

Hectische minuut
Een hectische slotminuut volgde waarin FIQAS na een overtreding van Sychenko met een razendsnel uitgevoerde uitbraak op weg leek naar een voorsprong. De aanval werd evenwel afgefloten door het arbitrale duo; geen voordeel, maar een blessurebehandeling voor Sychenko. Een totaal verkeerde inschatting van de leiding. Terecht moest de Israëlische middenopbouwer tien seconden later naar het strafbankje wegens simuleren.

Het team van Romeijn schoot er niets mee op, hoewel Boomhouwer, die het thuispubliek met wilde armgebaren nog eens aanspoorde tot enthousiasme, uit de vrije worp dichtbij de 23-22 was. De rechteraanvaller strandde op de breedgeschouderde doelman Ljubisic.

Laatste doelpoging in de slotseconde was voor Ramat Hasharon uit een vrije worp op tien meter. Het leer zeilde centimeters over de lat bij Gaby Birjovanu. 22-22 gelijkspel. FIQAS verspeelde een wellicht beslissende marge voor het uitduel over zeven dagen.

Best lastig
Hoe ziet Robin Boomhouwer na zaterdag de kansen op plaatsing voor de laatste zestien in de Challenge Cup? Boomhouwer: “We hebben zeker nog kans, al zal het in Israël best lastig worden. Vooral hun thuispubliek is vrij fanatiek. Allemaal wat hectischer daar. Jammer dat we vandaag niet ruimer afstand konden nemen. In de eerste helft speelden we goed, alleen werden er te veel kansen gemist. En na rust waren we het na 16-12 opeens kwijt. Ook een aantal wissels gaf het team niet het vertrouwen. Uiteindelijk mochten we nog blij zijn met het gelijkspel.”

FIQAS Aalsmeer vertrekt komende vrijdag in de vroege ochtend naar Ramat Hasharon, op zaterdag de wedstrijd en zondag de terugreis naar Nederland. Met of zonder het ticket voor de volgende ronde op zak.

Foto's: FIQAS Aalsmeer gisteravond in de Bloemhof tegen Ramat Hasharon Vitania HC. Zie ook de gallery onder de advertentie. (foto's Jaap Maars)