Verbijstering na diskwalificatie ‘wereldkampioen’ Nils Eekhoff

“Ik barstte in tranen uit, ik was mij van geen kwaad bewust.” Ongeloof en verbijstering overheersten vrijdagavond bij Nils Eekhoff. Het wielertalent uit Rijsenhout werd een kwartier na zijn overwinning bij het WK voor beloften in het Engelse Yorkshire de regenboogtrui ontnomen door de jury wegens ongeoorloofd stayeren achter een ploegleiderswagen. De Italiaan Samuele Battistella werd uitgeroepen tot wereldkampioen.
 
De 21-jarige Eekhoff was vroeg in de wedstrijd ten val gekomen waarbij zijn schouder uit de kom raakte. Ondanks de blessure kon de wielerbelofte de koers voortzetten. In de achtervolging op het peloton zou Eekhoff gestayerd hebben achter een auto en zich hebben laten voortrekken bij het aannemen van een bidon. Aanleiding voor de jury de Rijsenhouter kort na zijn overwinning, de sterkste in een sprint van een kopgroep, te diskwalificeren.
 
Superblij                                                                                                             Eekhoff,  twee weken geleden een contract getekend bij het profteam van SUNWEB, hoorde bij het erepodium dat hij zijn titel moest inleveren en kon vervolgens zijn tranen niet bedwingen. “Ik was eerst superblij en door het dolle heen. Toen het bericht doorkwam dat ik was gediskwalificeerd barstte ik in tranen uit. Ik wist niet wat ik moest doen, ik was er helemaal kapot van. Hoe kunnen ze deze beslissing nemen,” vertelde Eekhoff voor de  camera van de NOS.
 
Op de tv-beelden is te zien dat de jeugdige wielrenner inderdaad in het kielzog van enkele volgauto's weer aansluiting probeert te krijgen, maar zegt Eekhoff: “Ik heb op geen enkel moment de gedachte gehad dat ik over het randje ging. En er waren nog 125 kilometer te koersen. Waarom hebben zij mij niet eerder iets laten weten of uit de wedstrijd gehaald.”
 
Jury gefaald                                                                                                      De beslissing van de jury wordt in de wielerwereld fel bekritiseerd. Gerenommeerde wielercommentator Karl Vannieuwkerke twitterde: 'Als je als jury iemand deklasseert nadat hij wereldkampioen is geworden op basis van een feit in de eerste koershelft heb je als jury gefaald. Pak hem dan uit koers, maar zadel niemand met dit gevoel op.'
 
En oud-renner Bram Tankink: 'WTF. Je valt in begin vd koers, schouder uit de kom. Je zet hem terug. Vecht je terug in koers. Pakt een bidonnetje aan, sluit aan bij het peloton, dan ben je al een held. Wordt vervolgens wereldkampioen en wordt de titel je ontnomen. Dit heeft niks met toepassen regels te maken.'
 
Wielervrienden Rijsenhout
Ook vanuit de woonplaats van Eekhoff veel verontwaardiging. Dirk Maarssen, bestuurslid van de stichting 'Wielervrienden Rijsenhout': “Belachelijke beslissing, Nils is genaaid door de jury. Elke renner maakt na een valpartij gebruik van volgauto's, dit wordt altijd oogluikend toegestaan. Daar komt bij dat de zogenaamde overtreding vroeg in de wedstrijd gebeurde, de koers moest nog op gang komen. Ik heb sterk het gevoel dat er perse een Italiaan moest winnen.”
 
Voorzitter Jan Anne Tolsma van de stichting: “Erg sneu voor Nils. Eerst laten uitrijden en diskwalificeren, heel vreemd. Ik heb vrijdagavond nog even geprobeerd Nils en zijn vader te bereiken om ze een hart onder de riem steken, maar dat is niet gelukt. Ik volg Nils al van jongs af aan in zijn wielercarrière, hij is een echte doorzetter, een trainingsbeest en sterk in eendagskoersen. Dit is nu een klap voor Nils, maar ik ben overtuigd dat we nog veel van hem gaan horen.”
 
“Slikken en doorgaan” 
Eekhoff legt zich niet neer bij zijn diskwalificatie. “Met mijn management bekijken we de mogelijkheden om in beroep te gaan”, liet de Rijsenhouter weten aan Noordhollands Dagblad. Thorwald Veneberg, algemeen directeur van wielerbond KNWU, zal geen protest aantekenen. “Je mag niet achter een auto rijden, maar dat gebeurt heel veel, ook vandaag. Alleen Nils wordt er nu uit gepikt. Het voelt een beetje dat hij gebruikt wordt als symbool, maar we moeten nu slikken en doorgaan.”
 
Op zaterdagmiddag kwam de UCI wegens alle ophef met een aanvullende verklaring. Daarin meldt de bond dat 'Eekhoff is gediskwalificeerd vanwege het stayeren achter een auto, langer  dan twee minuten'. De wereldtitel ging nu dus naar de Italiaan Samuele Battistella die in de sprint ruim werd geklopt door Eekhoff.
 
Tekst Klaas Leegwater, (foto archief team Sunweb)
 
(advertentie)
 

2 reacties

  1. Vrijdagavond, juichend op de bank, zie ik Nils als wereldkampioen over de finish komen. Maar mijn vreugde, en zeker die van Nils is van korte duur wanneer de jury de belachelijke beslissing neemt om hem te diskwalificeren. Hoe kan een jury zó falen. Nils moest nog meer dan 100 km koersen…..
    Ik kan er nog niet over uit en ook de oud-wielrenners bij DWDD snapten het niet…
    Nils, voor mij blijf jij de wereldkampioen van 2019!!!!

  2. Schandalig!!!!
    Een jury bestaande uit een Italiaan een Zwitser en een Brit. Uitslag: nr. 1 en Italiaan, nr. 2 een Zwitser, nr 3. Een Brit. Het riekt naar …..
    Bah Bah Bah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin