Veel balletjes breed bij nieuw fenomeen

De nieuwe ‘footballclub’ is nog maar net geopend of er dient zich al een nieuw fenomeen aan. Naast de fanatiek rondrennende jongens, meiden en senioren, is er bij FC Aalsmeer een langzamer variant voetballend bezig. Afgelopen woensdag maakte zo’n twintig deelnemers kennis met ‘Walking Football’. Jacques de Jonge schreef een verslag.
 
Wie er tijd en geld voor had kon tot halverwege de vorige eeuw in Aalsmeer kiezen uit een karig sportmenu: voetballen bij VVA, zwemmen in de VIBA of het Oosterbad, turnen, handballen en hardlopen bij Olympia of TVA, vissen, poeren, schaatsen en wandelen. Dat was het wel, buitenissige bezigheden als schaken, dammen, duivensport, sjoelen en klaverjassen even niet meegerekend.
 
Nu rollebollen de hypes in de sportwereld over elkaar. Fitnessclubs verzinnen bijna elke dag een nieuwe variant op het oeroude turnen, fietsen kan voortaan ook op dwergfietsjes in BMX-wedstrijden, pijltjes gooien is uitgegroeid tot een nationale sport en Lego-mannetjes en -vrouwtjes draaien rondjes in een ijshal. Shorttrack heet dat laatste gewriemel met valpartijen, hersenschuddingen en veel televisieminuten als beloning.
 
Plaatselijke primeur
Het voorheen edele voetbal blijft niet achter bij de vernieuwingsdrift. 'Walking Football' heet het nieuwe spelletje, bedoeld voor zestigplussers, mannen en – waarom ook niet – vrouwen. Een man of twintig had zich vooraf aangemeld, maar daaronder bleken vooralsnog ook enkele 'kat-uit-de-boom-kijkers'. Tien, zich nog jong voelende liefhebbers, waren afgelopen woensdag wél voor deze plaatselijke primeur uit hun pantoffels geklommen om te komen proeven van de nieuwe smaak. Bekende namen uit het verleden, maar ook oprechte amateurs uit lagere elftallen. Ze werden op het kunstgras van FC Aalsmeer begroet door Ben van der Ham en voormalig VVA-coryfee Bram Landzaat, de initiatiefnemers van dienst.
 
 
Overgewaaid
In de clubkantine gaven de voorgangers uitleg over de regels van het speeltje, te begrijpen zonder diploma. De naam zegt het al: 'Walking Football', overgewaaid uit Engeland, is wandelen en ballen tegelijk. Je kan nooit buitenspel staan, koppen komt niet van pas, in de kleine doelen staan geen keepers en ook scheidsrechters kunnen thuisblijven.
 
Lijf en leden
Walking Football is een onschuldig tijdverdrijf voor 'balletjebreedspelers', die het niet meer op een rennen willen zetten. Goed voor lijf en leden. De aanwezigen bij de introduktiebijeenkomst namen in een oefenpartijtje al de proef op de som. Dat was even wennen. Maar de reacties waren na afloop unaniem enthousiast.
 
Thuisgelaten
Hoewel ik enkele maanden geleden, na het zien van een wedstrijd tussen de veteranen van Sportclub Westeinder en FC Aalsmeer, in een overmoedige bui tegen mijn zonen had gezegd dat deze oude man na 35 jaar ook weer een balletje zou willen trappen, had ik woensdag mijn voetbalbroek thuisgelaten. Wel had ik stiekem een paar sportschoenen aangetrokken, zodat ik me toch nog tussen de dartelende generatiegenoten op het kunstgras mocht wagen. Dat viel niet tegen. Op de velden aan de kop van de Beethovenlaan zijn ze nog niet van me af.
 
Voor andere potentiele liefhebbers, die er ook zo over denken: de eerstvolgende aftrap van het wekelijkse Walking Football is woensdag 30 maart, kick off om 10.00 uur. Iedereen welkom. Sportkleding en sportschoenen meenemen.
 
Tekst Jacques de Jonge, foto's Marco Neuvel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin