Vechtpartij dreunt na: ‘Club moet Tim Bottinga straffen’

De kopstoot van Yves Vancosen in beeld (Foto Jaap Maars)

Door: Klaas Leegwater. Twee dagen na de ernstige wanordelijkheden in de Bloemhof bij het handbalduel Aalsmeer-Visé BM dreunen de klappen nog steeds na. De massale vechtpartij tussen spelers van beide teams na twintig minuten spelen bij 6-9 is breed opgepakt door regionale, landelijke en buitenlandse media. De videobeelden van de matpartij gaan viraal, het fragment is bijna 45.000 keer bekeken. Inmiddels komen ook de reacties los van direct betrokkenen, en via sociale media wordt op diverse club- en sportsites volop gereageerd. Belangrijkste vragen; welke straf zal de handbalbond uitdelen? Gaan clubs interne sancties opleggen aan spelers?

Eerst terug naar zaterdagavond. Kort voordat Aalsmeer-speler Rob Jansen op het doel gooit van Visé, fluit arbiter Steenwinckels af voor een overtreding. Jansen kan zijn schot niet meer inhouden en raakt keeper Plessers in het gezicht. Dit veroorzaakt een kettingreactie die uitmondt in een grote vechtparij waarbij Samir Benghanem (forse duw), Yves Vancosen (kopstoot), doelman Nicholas Plessers en Tim Bottinga (harde slag op keel) duidelijk over de schreef gaan.

Boekje te buiten
“Dit hoort niet thuis op een handbalveld,” verklaarde trainer Korneel Douven van Visé zondag in Het Belang van Limburg, “maar je moet kijken naar alles wat in de twintig minuten voordien gebeurde, daar zijn fases bij waar spelers van Aalsmeer hun boekje te buiten gaan. En dan zijn er de scheidsrechters die niets ondernemen om de gemoederen te bedaren. Ik heb gepleit om na het incident de wedstrijd te hervatten, Aalsmeer en de scheidsrechters wilden dit helaas niet.”

Agressief
Voorzitter van Aalsmeer Mike van der Laarse, die tevens het commentaar deed bij de live-stream, reageerde bij NH-Nieuws tegenovergesteld: “Visé stond er erg agressief in, vonden wij. De bank was ook heel erg agressief. Het was een gespannen sfeertje. Over het randje. Ik heb overtredingen gezien die sowieso twee minuten waren en die niet gegeven werden.” Wie de beelden terugkijkt van de eerste twintig minuten ziet dat het wel meevalt met de agressie of zware overtredingen. Wel wordt er stevig verdedigd, zoals zo vaak in deze sport. 

Alle perken te buiten
Het zwaarst in de fout bij het incident gingen de Belg Vancosen en Aalsmeerder Tim Bottinga. “Wat Tim deed kan echt niet,” zegt Mister Aalsmeer en oud international (84x) Kees Boomhouwer die de beelden aandachtig bekeek. “Van de bank opspringen en dan zo’n harde klap tegen iemand uitdelen. Het sloeg nergens op, hij ging daarmee alle perken te buiten.” 

Nooit meegemaakt
Boomhouwer vindt dat Aalsmeer Tim Bottinga intern moet schorsen. “De club moet een signaal afgeven dat dit echt niet door de beugel kan. De beelden gaan heel Nederland door, dat is slecht voor de club,” aldus de oud handballer die veertien jaar in het eerste team van Aalsmeer speelde. “Zo’n vechtpartij in het handbal heb ik in mijn carrière nog nooit meegemaakt. Ik begreep het ook niet, de wedstrijd was er helemaal niet naar. Al weet ik natuurlijk niet wat er zich eerder tussen spelers in het veld heeft afgespeeld.”

Rode kaarten
Voorzitter Van der Laarse meldt maandagmiddag dat men bij Aalsmeer in overleg is of men Bottinga intern zal straffen. Het arbitrale duo Steenwinckels heeft na het gestaakte duel uitgebreid rapport opgemaakt na eerst de beelden goed te hebben bestudeerd. Op internet circuleert een administratieve afhandeling van de wedstrijd waarop in elk geval Vancosen, doelman Plessers en Bottinga een rode kaart hebben gekregen. Benghanem ontspringt volgens dit formulier de dans.

Uitspraak
De tuchtcommissie van de handbalbond zal de zaak in behandeling nemen, clubs en spelers kunnen een verweerschrift indienen. De uitspraak wordt binnen twee weken verwacht, daarna is beroep mogelijk. Tevens zal in de komende periode bekend worden op welke wijze het gestaakte BENE-League-duel een vervolg zal krijgen. Uitspelen bij 6-9 of deze tussenstand als einduitslag noteren.

Reactie Visé
AalsmeerVandaag heeft maandag het bestuur van Visé BM de vraag voorgelegd of men een interne sanctie overweegt tegen speler Yves Vancosen vanwege de kopstoot aan Samir Benghanem. Secretaris René Roufosse ontwijkt de vraagt maar zegt wel: “Ik neem aan dat Aalsmeer Rob Jansen en Samir Benghanem intern zal straffen naar aanleiding van het incident. En over Tim Bottinga zullen we het maar niet hebben.” Verder wil Roufosse geen commentaar geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel