Vechters Volendam winnen verdiend van mat Aalsmeer

Eén ding was zeker gisteravond in de goed gevulde Bloemhof: de beste en fanatiekste handbalploeg zegevierde. Kras Volendam versloeg het matte FIQAS Aalsmeer met 24-27.

Het was een slechte, maar in de tweede helft spannende wedstrijd, waarin de Aalsmeerse handballers tegen hun tweede nederlaag in de BeNe League aanliepen. Ze handhaven zich op de tweede plaats in de Belgische-Nederlandse topcompetitie – achter Lions, dat ongenaakbaar leidt met drie punten voorsprong.

Twee sterren
Het was het duel van de twee sterren op het veld, Jorn Smits aan Volendamse zijde en Dustin Ligthart bij de thuisclub. Smits, altijd aanspeelbaar, was op het veld niet te stoppen en scoorde elfmaal, in elke positie. De Aalsmeerse defensie wist niet hoe de Volendammer klein te krijgen en liet hem ook nog eens te vaak vrijuit zijn kunsten vertonen.

Ligthart schitterde vanaf de strafworplijn, vanwaar hij met speels gemak de keeper passeerde. Hij schoot er achtmaal raak. Met drie prachtgoals in het veld erbij kwam Ligthart eveneens tot elf doelpunten.

Flegmatiek
Maar met nog slechts 52 seconden te gaan (bij een 24-26 stand voor Volendam) faalde de Aalsmeerder. Een geintje makend met een Volendamspeler liep Ligthart – flegmatiek als altijd – naar de plaats waar het moest gebeuren. Ditmaal stopte Dennis Schellekens het schot. De Volendamse fans gingen uit hun dak. Weg aansluitingstreffer en weg bloedstollende slotact.

Het was kenmerkend voor de wedstrijd, waarin Aalsmeer nooit in zijn dit seizoen gebruikelijke spel kwam. Alles ontbrak. De wil om te winnen, het geloof in eigen kunnen, de concentratie in elke seconde, de precisie in de afwerking en de snelheid van de acties. Er waren veel te veel slordigheden en missers en ook een overmaat aan blunders.

Faalangst terug
Niemand van Aalsmeer, op Ligthart na, kwam tot het op dit podium vereiste niveau. Ineens was er weer de faalangst die vorig seizoen zo dodelijk was, maar vanaf de competitiestart als sneeuw voor de zon verdwenen was. In elke wedstrijd dit seizoen stónd het team er, behalve gisteravond.

Het begon allemaal nog zo mooi. FIQAS opende goed en leek de Volendammers – zevende op de ranglijst en niet meer de ploeg van enkele jaren geleden – makkelijk te kunnen aftroeven. Ligthart startte met twee rake strafworpen en Samir Benghanem scoorde vanaf de cirkel, na zich prachtig vrijgespeeld te hebben. Het duel was ruim zes minuten oud en het stond 3-0.

Ommekeer
Anderhalve minuut later maakte Volendam pas zijn eerste goal. De maker? Jorn Smits. Aalsmeer miste enkele opgelegde kansen en in de elfde minuut was het gelijk, 3-3. Nog leek er niks aan de hand, want de marge werd weer groter, 5-3.

Volendam kwam opnieuw op gelijke hoogte (tja, slordig spel van de thuisploeg), 5-5. Na goed 16 minuten kwam de ommekeer en bepaalden de Volendammers het spel. Opeens was het 6-11 en wankelde FIQAS.

Opgeheven hoofd
De ruststand van 8-12 gaf weinig vertrouwen in een succesvol vervolg. De helft van de acht treffers waren strafworpen geweest, slechts vier keer was er normaal gescoord. Toch startte Aalsmeer met opgeheven hoofd de tweede helft. Remco van Dam knalde zijn eerste erin, Nils Dekker, voor het eerst in het veld gekomen, liep zich met grote snelheid vrij en scoorde overtuigend en ook Ligthart deed een duit in het zakje, 11-12. Zat er dan toch meer in?

Het werd steeds spannender, hoewel Volendam voorlopig steeds een stapje voorbleef. Het werd een soort rekenkundige reeks: 11-13, 12-13, 12-14, 13-14, 13-15, 14-15, 14-16, 15-16, 15-17 en 16-17. Na bijna een kwartier wist Ligthart, die zijn ploeg op sleeptouw nam, de gelijkmaker te scoren. Smits maakte daarop zijn negende doelpunt en Van Dam bracht de stand wederom in evenwicht, 18-18.

Opleving
Weer was het Ligthart die voor een opleving zorgde. Met zijn zesde strafworp zorgde hij voor 19-18. Dat kunstje herhaalde hij bij 19-19 en Aalsmeer leidde zowaar weer, verdiend of niet. Na 21-20 vond Volendam, blakend van strijdlust, het welletjes. Het scoorde viermaal op rij en het gat werd drie punten, 21-24. Ligthart moest er vanaf de strafworplijn voor de achtste keer aan te pas komen om de marge draaglijk te houden. Dat lukte, 22-24. Er restten nog vijf minuten…

De onderlinge duels werden harder, diverse spelers raakten verhit en hadden moeite zich te beheersen. De supporters van beide kampen zweepten elkaar op. De Volendamse achterban voelde dat de winst binnen was.

Enige misser
Maar Michael Kamsteeg bracht de spanning nog even terug door de stand op 24-25 te brengen. Een fractie later was het gat echter alweer twee punten. Meer dan een gelijk spel zat er niet meer in.

Toen kwam de eerste en enige misser van Ligthart. Sneu was het wel. Het was de dolksteek voor de thuisclub. Prompt maakte Jorn Smits zijn nummer elf en was de eindstand bereikt, 24-27. Het laatste schot van de avond was van… Ligthart. De bal verdween achter de Volendamse keeper. Maar het laatste fluitsignaal had net geklonken.

HC

Foto's: een tegenvallend FIQAS Aalsmeer kon gisteravond geen potten breken tegen Volendam, dat verdiend won. Topscorer van de thuisclub was strafworpspecialist Dustin Ligthart (met tattoos). Nummer 23 van Volendam is Jorn Smits. Keeper Dennis Schellekens juicht na het stoppen van een strafworp van Dustin Ligthart. (foto's Jaap Maars)