Unieke prestatie Daniel Giacon in Parijs

Alsof Roger Federer bij de Australian Open verliest van een 17-jarige debutant. In die orde van grootte moet de winst van Daniël Giacon op de Amerikaan Alexander Massialas volgens zijn moeder worden gezien. Met deze excellente prestatie heeft Giacon plaatsing voor zowel het EK als het WK afgedwongen.

Afgelopen weekend vond de Challenge International de Paris plaats, de grootste en meest prestigieuze World Cup voor floretschermers. De Aalsmeerse Giacon, schermend bij SchermCentrum Amsterdam (SCA), maakte tijdens dit toernooi naam in het seniorencircuit.

Vrijstelling
Op vrijdag stond de Aalsmeerder na drie winst- en even zoveel verliespartijen in zijn poule op positie 103 van de 237 schermers die aan de voorronde meededen. Dankzij die positie had hij op deze voorrondedag een vrijstelling op het tableau 256 en bereikte als enige Nederlander het tableau 128. Daar trof hij Choi uit Hong Kong. Na een spannende partij wist Daniël met 15-14 te winnen. Na de winst op Puerto Ricaan Tirado plaatste hij zich bij de beste 64 schermers op het hoofdtoernooi.

Sensatie
Op zaterdag trof de 17-jarige Aalsmeerse Havo-scholier de nummer twee van de wereldranglijst, de Amerikaanse Alexander Massialas. Giacon schermde goed en geconcentreerd en wist steeds een voorsprong te houden op de winnaar van de vorige editie van het toernooi. Uiteindelijk won hij de partij met 15-8 en zorgde voor een sensatie in het Stade Pierre de Coubertin. Zijn serie vreugdekreten na deze onverwachte overwinning kwam uit zijn tenen. (zie foto, bron: youtube))

Aan de andere kant toonde de 23-jarige Amerikaan zich een weinig sportief verliezer. In plaats van de credits aan Giacon te geven, verschool Massialas zich op de sociale media achter het flauwe excuus dat hij zijn dag niet had.

Felicitaties van de voorzitter
Op Tableau 32 trof Daniël opnieuw een Amerikaan, de eveneens jeugdige schermer Tourette. In een enerverende en dynamische partij verloor Giacon met 11-15. Maar met zijn 32e plaats heeft de Aalsmeerder Nederland duidelijk op de schermkaart gezet. Het leverde hem vele punten op voor de wereldranglijst en daarmee een zekere deelname aan het EK en WK. Ook ontving Giacon de felicitaties van de voorzitter van de Nederlandse Schermbond (KNAS) die hem eraan herinnerde dat het nog geen Nederlandse schermer ooit was gelukt zover te komen in dit toernooi.

Een mooie opsteker dus voor de ontwikkeling van het Aalsmeerse schermtalent. Om zich verder te bekwamen kan Giacon alle steun gebruiken. Daarom zoekt hij sponsoren die samen met hem op weg willen naar de top. Meer informatie daarover is te vinden op zijn website: www.danielgiacon.nl

De wedstrijd tegen Massialas is hier terug te kijken. Met name het slot van de partij waarin Giacon na de winst uit zijn dak gaat, is de moeite van het bekijken waard.

Foto boven: Augusto Bizzi

(advertentie)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel