Ticket Final Four vrijwel zeker na winst op koploper

Door: Klaas Leegwater. Drie duels voor het einde in de reguliere competitie van de BENE-League kan het toegangsbewijs voor de Final Four de handballers van Aalsmeer nauwelijks meer ontgaan. Door de prima winst (27-24) zaterdagavond op lijstaanvoerder Bocholt heeft de ploeg van trainer Bert Bouwer voldoende marge opgebouwd om met vertrouwen alvast de data van de finaledagen in de agenda te noteren.

Alleen een diepe inzinking in de slotduels, met onder meer de wedstrijd tegen het een-na-laatste genoteerde Tachos, kan voor de zwarthemden nog roet in het eten gooien. Niemand bij Aalsmeer die enig geloof hecht aan dat scenario. “Na vandaag zijn we al een beetje geplaatst,” vertelde Bouwer dan ook na de overwinning op de Belgen tegen NH-Sport.

Sterke eerste helft
De oefenmeester zag hoe zijn ploeg in eigen huis tegen het al geplaatste Bocholt en dit seizoen pas één nederlaag had geïncasseerd een ijzersterke eerste helft speelde waarin vooral de dekking van de gastheren uitstekend verzorgd was. Slechts acht tegentreffers moest de thuisclub in het eerste bedrijf incasseren tegen de winnaar van de BENE-League uit 2022, en omdat Aalsmeer er zelf lustig op los scoorde was het verschil bij rust uitgedrukt in duidelijke cijfers, 15-8. Bouwer: “Dit was van ons de beste eerste helft van het seizoen.”

Man of the match: Jeromy van der Ban samen met ladyspeaker Ellen den Boef

Concentratie verslapt
Vroeg in de tweede helft was de marge vergroot naar negen goals (18-9) waardoor de wedstrijd ver voor het einde leek beslist. Aalsmeer ging er echter te makkelijk over denken, de formatie van Bouwer ging spelen in de ‘freewheel modus’, de concentratie verslapte en de speldiscipline holde achteruit.  Bocholt kwam terug tot 25-24 twee minuten voor tijd. “Als je maar even verzwakt tegen een ploeg als Bocholt kan je dat opbreken,” verklaarde Donny Hartog later voor de microfoon van NH-Sport.

“Houd je rust”
Bouwer zag zich een minuut voor tijd bij 26-24 genoodzaakt een time-out aan te vragen. “Nog maar een minuut te spelen. We staan twee doelpunten voor, houd nou je rust,” riep hij zijn spelers toe. Allemaal te horen via een ‘hengelmicrofoon’ die de livestream-ploeg van de Aalsmeerders deze avond voor het eerst presenteerde, een nuttige aanvulling voor de handballiefhebbers thuis. Met gemak speelde Aalsmeer vervolgens de laatste minuut van de wedstrijd uit en noteerde een 27-24 overwinning. Hartog: “Deze winst is een signaal naar de tegenstanders straks in de Final Four, ze moeten uitkijken voor ons.”

Kwartfinale beker
Nog drie duels te gaan voor Aalsmeer. Aanstaande dinsdagavond de inhaalwedstrijd in Sittard tegen Lions dat door verrassend thuisverlies tegen Volendam nog niet zeker is van de Final Four. Lions is overigens ook eind maart de tegenstander van Aalsmeer in de kwartfinale van het bekertoernooi.

Voor aanvang kregen de Oranje-gangers van voorzitter Mike van der Laarse een presentje uitgereikt. Een fles met opdruk van de Watertoren.