Start BENE-League uitgesteld

De coronapandemie is nog lang niet uitgewoekerd en strooit ook roet in het eten wat betreft de start van de BENE-League. Nadat vorige week de Belgische Handbalbond op last van de overheid besloot de nationale competities tot minstens oktober uit te stellen heeft het bestuur van de BENE-League maandag de beslissing genomen ook het begin van de grensoverschrijdende competitie tot oktober op te schorten. 

De Raad van Toezicht van de BENE-League heeft de betrokken bonden gevraagd verschillende scenario’s op te stellen met betrekking tot de start van de competitie waarbij rekening gehouden wordt met de gezondheid van spelers, staf en supporters. Vervolgens zal op basis van de scenario’s een voorstel worden gemaakt. Volgende week wordt dan beslist hoe en wanneer de BENE-League van start gaat.

HandbalNL-League start mogelijk in september
Manager van de BENE-League Gesinus Huistra sluit niet uit dat de gehele Belgisch/Nederlandse competitie dit seizoen zal worden gecanceld. “Niemand weet hoe we er over een maand of over drie maanden voor staan. Als in België het uitstel wordt verlengd of in Nederland een verbod komt wordt het lastig.”  

Maandag verkondigde in België epidemioloog Steven Van Gucht op een persconferentie: “Voorlopig zullen de besmettingscijfers nog blijven stijgen. Houd vol en heb moed. Aanvaard nog enkele moeilijke maanden. Ik heb goede hoop om volgend jaar terug te keren naar een normale samenleving.” Ook in Nederland neemt het aantal besmettingen van het coronavirus weer toe maar zijn zaalsporten voorlopig nog toegestaan.

Door het uitstel overweegt het Nederlandse Handbal Verbond (NHV) de strijd om de landstitel, de zogenaamde HandbalNL-League, naar voren te halen. In plaats van na de BENE-League zouden dan al begin september de wedstrijden om de landstitel gaan starten. Het is een serieus plan dat op tafel ligt bij de handbalbond, zo verneemt AalsmeerVandaag van verschillende bronnen. Afhankelijk van de start van de BENE-League kan de HandbalNL-League deels of in zijn geheel vanaf september worden afgewerkt. Waarschijnlijk neemt de bond hierover volgende week een besluit.

Moeizaam verhaal
Bert Bouwer, trainer van Green Park Aalsmeer, zou er in elk geval ontevreden over zijn als de HandbalNL-League wordt gespeeld in verschillende tijdsperiodes. “Dat zou ik helemaal niets vinden, verwarrend en niet te verkopen aan het publiek. Voordat een besluit wordt genomen zou ik het verstandig en prettig vinden als de bond eerst overlegt met de clubs over mogelijke alternatieven. Maar ja…overleg met de bond, dat is al jaren een moeizaam verhaal.” 

Als de BENE-League in oktober gestart kan worden, zou Bouwer dus het liefst zien dat in september nog niet wordt begonnen met wedstrijden in de HandbalNL-League. “In het speelschema van de BENE-League zie ik dan genoeg ruimte om op tijd klaar te zijn en dan gewoon eind april te kunnen starten met duels om de landstitel,” aldus de trainer van Green Park Aalsmeer.

Sterk bezet oefentoernooi
Als voorbereiding op het nieuwe seizoen is de selectie van Bouwer in augustus deelnemer aan een sterk bezet oefentoernooi dat wordt gespeeld in de laatste twee weekenden van augustus. Naast de Aalsmeerders zijn Herpertz Bevo Hc, Kembit Lions en Kras Volendam de deelnemers. Wedstrijden worden gespeeld in Limburg en Noord-Holland, publiek is toegestaan maar is wel gehouden aan de 1.5m maatregel.  

za 22-8: De Bloemhof: Volendam-Lions (16.00 uur), Green Park-Bevo (18.15 uur)
zo 23-8: Volendam-Green Park (14.00 uur), Bevo-Lions
za 29-8: Bevo-Green Park (20.00),  Lions-Volendam
zo 30-8: Lions-Green Park (14.00 uur), Bevo-Lions 

Wijzigingen selectie
Green Park Aalsmeer, dat afgelopen seizoen op een teleurstellende achtste positie eindigde in de BENE-League, heeft de selectie uitgebreid met een aantal nieuwe spelers. Van Handbal Houten komt de Duitser Tobias Marx (23) over. De linkshandige hoekspeler speelde eerder voor Sporting Nelo. Ook nieuweling Tom de Bruin (DHK Flensborg, Duitsland) is linkshandig. 

Verder verwelkomt Bouwer, die bij de Aalsmeerders aan zijn vierde seizoen begint, jeugdig talent Thomas Houtepen. De van Feyenoord afkomstige Houtepen speelt in Oranje onder 18 jaar en zit en op de Handbal Academie in Papendal. In Rotterdam werkte hij zich binnen twee jaar op van de A1 naar het eerste team, dat uitkomt in de eerste divisie.

Vanuit de junioren is er doorstroming van de talenten Jesse van der Linden, Jeromy van der Ban, Armando Besseling, Christiano Olivacce en Don Hartog. Michael Kamsteeg is bij Green Park gestopt en Bart Mik, die kampt met een zware knieblessure, is komend seizoen waarschijnlijk niet inzetbaar voor de landskampioen. Niko Blaauw (18) maakt deze zomer de overstap naar het Duitse TBV Lemgo. Bij de topploeg uit de Bundesliga zal de talentvolle speler eerst in het O23 team gaan spelen.

Tekst Klaas Leegwater, foto’s archief AV

                                                                                                                        

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel